Om tvivl, fakta, digte og historiske vingesus i Odenses H.C. Andersen-kvarter - Pia Ullehus' bolig er bygget et par år før, digteren kom til verden i samme gade.

Selv den dag i dag, 212 år efter fødslen, er det uklart, hvor Danmarks mest berømte personlighed, H.C. Andersen, er født. Ifølge kirkebøgerne (Skt. Hans Kirke i Nørregade) kom han til verden ved en hjemmefødsel 2. april 1805

Det fortælles, at Anne Marie Andersdatter, 36, fødte sin søn, Hans Christian, i et lille værelse ved siden af barnets 22-årige far, Hans Andersens værksted, på hjørnet af Hans Jensens Stræde og Bangs Boder, midt i byens fattigkvarter.

Andersen skriver i sin selvbiografi, at familien lejede en lille fattig stue.

2. februar 1805, altså to måneder før fødslen, blev de vordende forældre gift i Sct. Knuds Kirke, men de flyttede ifølge flere skrifter først sammen året efter og boede frem til 1807 flere steder i byens fattigkvarterer. Faren var friskomager, og moren betegnes som "frodig, ganske køn, men drikfældig og bondeklædt - og hun var ofte i konflikt med loven".

Netop i 1806 blev flere af kvarterets rønner revet ned, og der blev bygget nye små boliger, beregnet til fattigfolk. For eksempel det lille hus, Ramsherred 19, små hundrede meter fra digterens berømte hjørne - og dét hus, hvor Pia Ullehus bor i dag.

 

Nej, ikke dén rønne

Dog skal H.C. Andersen ved sin 70-års fødselsdagsfest i 1875 have udtalt om fødehjemmets adresse midt i fattigmandskvarteret, "at det bestemt ikke var i dén rønne jeg blev født".

Et andet sted er digteren citeret for med nedladende stemme at have sagt "Nå, det er så dér de siger, jeg er født".

Og det skete angiveligt for snart 150 år siden, den 6. december 1867, få timer inden han på rådhuset skulle udnævnes til byens æresborger. Da besøgte han - med voldsom tandpine - kvarteret, formentlig i ledtog med blandt andre borgmester, justitsråd Mourier.

Det er nok tvivlsomt om digteren overhovedet kunne huske det senere verdenskendte hjørnehus fra sin barndom.

 

Comediehuset

Derimod bør der ikke være tvivl om, at han kunne genkende Odense Comediehus, der var Provinsens første teater, og som fra 1796 til 1914 lå henne om hjørnet på Sortebrødre Torv - bare 50-60 meter fra Ramsherred 19.

Her løb knægten Hans Christian "om med træsko på", og nysgerrigt sneg han sig ind til teatrets forestillinger.

Når H.C. Andersen besøgte fødebyen, oftes på vej ud i verden eller hjem til København, overnattede han, ifølge sine beretninger, oftes på Hotel Postgaarden henne i Overgade og så gik han i teater.

Så det kan sagtens være, at den høje ranglede verdensmand, digter af Guds nåde, etatsråd og kommandør af Dannebrog af 1. grad, vraltede op og ned ad bydelens brostensbelagte stræder.

Men historierne om, at han i en meget ung alder skulle have siddet på trappestenen ud for netop Ramsherred 19 og skrevet små eventyr og lyriske ord, må stå for diverse guider og rundviseres egen regning. Men selv de må da også have en vis frihed til at digte lidt på virkeligheden. Ellers bliver det for kedeligt. Det er ganske vist.

 

 

 

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Byhus i H.C. Andersen-kvarteret: Pia fra Rottefælden fik endelig sit drømmehus

Byhus i H.C. Andersen-kvarteret: Pia fra Rottefælden fik endelig sit drømmehus

Rasmus hjalp mor, når der var pause i Odeon-byggeriet

Vejen til direktørposten