Jeg tror ikke, at det er helt ved siden af, når jeg siger, at jeg har fået fingre i verdens bedste boremaskine - det er i hvert tilfælde den bedste i hele verden på mit værksted.

Kan man ikke sige sådan? Nå, men det gør jeg altså ...

Det er en Fein, og jeg troede egentlig ikke, at de laver ret meget andet end den berømte - Fein! Altså  det oscillerende multi-talent, som med diverse rasende dyre klinger kan slibe, save, skrabe, skære og meget andet.

Men så fik jeg øje på den her lille boremaskine, som i princippet ligner så mange andre, den så bare lige en tand mere gennemført ud - så greb jeg om den med mine små pølsefingre og vejede den ligesom - og tænkte: Er den lavet af massivt støbejern - eller hva'?

Og så læste jeg lidt om den i en brochure, hvor det selvfølgelig viste sig, at fabrikken i Tyskland har rødder tilbage til kejser Wilhelms tid - og på nettet læste jeg (sådan lidt løseligt genfortalt), at da Luther gik rundt og klaskede teser op i Wittenberg, da var familien Fein allerede godt i gang med at opfinde boremaskinen - altså den elektriske. De ventede bare på, at Ørsted skulle opdage strømmen - og lithium-batteriet?

Nå, det er måske en smule overdrevet, men hos Fein har de selvtilliden i orden - de hævder i ramme alvor, at de ikke bare fandt på boremaskinen, men altid har lavet de bedste af slagsen i hele verden - Bosch, DeWalt, Makita og alle de andre kan bare gå hjem og lægge sig: Okay, de kan da dreje rundt og sådan, men slet ikke på samme perfekte måde som en ægte Fein, som virkelig kan dreje rundt - og rundt-og-rundt.

Ikke mere pjat. Men som du nok kan forstå, var jeg ikke så helt lidt spændt, da kufferten med det 12-volts vidunder dukkede op - det kunne næsten kun blive en skuffelse. Men det blev det ikke.

12 volt er jo ellers ikke meget, men ret passende til den relativt lille maskine - ikke helt lille, som til at putte i lommen, men heller ikke full size - bare behageligt lille: Handy - i modsætning til de store 18-volt-klumpe-dumper, der er så udbredt.

Men den er lige så stærk som de store, jeg kender til. Jeg kan ikke den tekniske forklaring, men måske det har noget at gøre med, at motoren er "brushless" - jeg fatter ikke helt, hvordan det virker, men den er altså uden kul, og det skulle give større moment og mindre strømforbrug - og så er der den indlysende fordel, at kullene ikke skal skiftes.

Jeg er ikke helt dum!

 Og det er altså ikke løgn, at maskinen i forhold til sin ringe størrelse har et helt enormt moment - jeg kan simpelthen ikke se, til hvilken opgave man har brug for en kraftigere maskine. Og da den samtidig er lille og handy, har man altså kun brug for denne ene maskine - hvilket er direkte genialt, for så har man også kun brug for én lader og ét sæt batterier - som til gengæld bliver brugt flittigt, så der altid er strøm på - i modsætning til, at man har gud ved hvor mange ladere og 10 batterier, men ikke strøm på nogen af dem.

Det ligefrem voldsomme moment skyldes ikke kun motoren, men i høj grad også gearkassen - den har hele fire gear. Der er altså plads til, at det høje gear giver virkelig mange omdrejninger, hvilket er smart til små bor samt fræse- og slibeopgaver. 

Det er en boremaskine ikke beregnet til, siger du - nej, men det kan den bruges til i en snæver vending, og livet er fyldt med snævre vendinger.

Og det laveste gear er så lavt, at jeg giver en is til enhver, som kan stoppe maskinen med håndkraft. Du kan trække et kæmpe sneglebor eller en stor hulsav - den lille vævre Fein er ikke til at stoppe.

Jo, selvfølgelig er den det. Men så lille og dog så stærk - jeg tror også, at du ville være imponeret.

Og så er der det med vægten: Udover selve den ydre skal vil jeg vædde på, at der ikke er en eneste stump plastic i maskinen - den er så tung, at den må være smækfuld af metal.

Og for enden af gearhuset sidder i udgangspunktet ikke nogen borepatron, men derimod en speciel kobling - og på den kan du koble en borepatron, en bitholder eller andet - herunder en speciel holder til gevindskæring. Og den er jeg vild med.

Jeg har nemlig utallige gange ønsket - og forsøgt - at lave 6-8-10 mm gevind med en snittap monteret i boremaskine. Og det går ikke!

For det første er snittappens hals så ekstremt glat, at den glider - og den firkantede top passer ikke i en patron med tre kæber - og hvis du endelig får tappen kvadret fast i patronen med passende vold, så knækker den, fordi der er for meget fart på.

Til den lille Fein findes en speciel holder til snittapper - forsynet med en rigtig spændetang, og det lave gear er så langsomt, at du har kontrol over situationen, når du laver gevindet: Smutski - så er den hjemme!

Men hvorfor ikke bare bruge et vindejern, spørger du måske?

Det kan man også, men gevindet bliver altid noget klytværk, som er ude af kurs - med boremaskinen kan du faktisk styre din snittap, og det går som en leg. Det er luksus, men det er genial luksus, som kan bruges til noget.

Borepatronen er i topkvalitet, så selv et lille bor løber helt præcist. Bitholderen er af en kvalitet, så man tror på, at den holder i mange år. Og der er selvfølgelig også en bitholder i selve koblingen, så du kan komme til, hvor der ikke er ret god plads.

Til sidst skal bare nævnes, at lyset selvfølgelig sidder strategisk under håndtaget, så patronen ikke skygger.

Og til allersidst - till dem, der tænker, at det er da irriterende, at borepatronen sidder og slasker for enden af en kobling: Den slasker over hele hovedet slet ikke - koblingssytemet er meget fint og præcist udført, så patronen sidder fuldstændigt centreret og fast, som i en skruestik.

Hvis jeg var ansat i Feins reklameafdeling, kunne jeg godt finde på at sige, at Fein lavede den første boremaskine, og de har måske også lavet den sidste og endegyldige super-model.

De rige har mange fornøjelser - eksempelvis kan de bare købe sig en Fein, fordi de har lyst. Vi andre må nok spare lidt sammen eller ønske den i julegave: Cirka 2700 kr. for hele sættet (to 2,5 A Li-ion batterier, lader, bitholder, borepatron og gevind-dims) - men så kører det også for dig.

 

BILLEDTEKSTER

 

Bore1: Den ligner alle mulige andre boremaskiner, men den er relativt lille og brøle-stærk, og ...

 

Bore2: ... så er den usædvanlig på den måde, at borepatronen kan klikkes af og erstattes af en bitholder, en 1/2" top-holder eller en spændetang til snittapper - og ...

 

Bore3: ... medens en forårsrulle fra Daloon ligger godt i maven, så ligger en 12 volt Fein mindst ligeså godt i hånden.

  • Af: