Haven

Drivhusfolket ruster sig til foråret. Snart skal der sås tomater og agurker, men faktisk er der en afgrøde, der er klar til høst og har været det et stykke tid. Det er den lille citrus med det for nogle halsbrækkende navn Kumquat. Den kan ikke tåle frost, så den har enten stået i et isoleret drivhus, eller som den gør hos de fleste, i et køligt rum.

Som citroner er frugterne i lang tid grønne, og først når de bliver sat i ved en temperatur på 12-16 grader, begynder de at blive gule. Mange, der har citroner, venter i lang tid på, at de skal blive gule, men faktisk er en grøn citron klar til at blive brugt. Den er som sådan moden, så hvis man vil vente, så er det kun et spørgsmål om, hvor stor den skal være.

Lækre sager

Kumquat kommer fra Kina, og mange er slet ikke klar over, at den lille frugt er en, som man roligt kan sætte tænderne i. Den spises med skal og det hele. Skallen er i modsætning til andre citrusarter lidt hen mod det søde, mens kødet er mere i den sure retning. Det giver en helt anderledes smagsfornemmelse. En kumquat kan også skæres i små skiver og bruges som dekorative og spændende smagsoplevelser i en drink eller oven på osten.

Helt lækker er den som marmelade. Jeg bryder mig ikke selv om appelsinmarmelade, men en marmelade af kumquat er en oplevelse for sig selv.

Marmeladen laver du på en ret simpel måde:

Skyl dine kumquat godt. Brug 200 g kumquat, 2 dl vand og 100 gram sukker.

Frugterne skærer du i små skiver. Skiverne kommes i en lille gryde og koges sammen med vand og sukker. Lad det koge, til konsistensen er tilpas, det vil sige omkring 20 minutter.

Du kan også koge dem hele sammen med vand og sukker, så bliver de nærmest kandiserede.

Jeg kogte 10 på den måde. De nåede lige at afkøle i køleskabet, før de samme aften blev brugt som ren slik. Hvis du vil se, hvordan man laver likør og andet godt af kumquat, så se med på en lille video, som jeg har lavet på kortlink.dk/ptm4

  • fyens.dk