Kondens i udestuen


Kondens i udestuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Må det være en ældre, tidligere bondemand tilladt at søge løsning på et problem, som har plaget mig i nogle år?

Jeg bor i en lejlighed på cirka100 kvm i ét plan. Til huset har jeg ladet bygge en udestue, der måler 3 x 4 meter og er opført i elementer med vinduer og 2 døre med termoglas. Foruden dørene er to vinduer oplukkelige, men der er ingen anden ventilation.

Der er fladt tag udført med træloft, membran af plastic, 100 mm isolering og brædder med tagpap og svagt fald fra væg. Gulv med ral, membran og 200 mm isolering, brædder og gulvtæppe.

Udestuen er uden anden varme en en el-ovn Der er en foldedør imellem stue og udestue, der stort set altid står åben.

Siden ibrugtagningen af udestuen har jeg i den tid, der er varme på stuerne, været plaget af nedsilende vand fra loftet i udestuen - det forekommer især ved væggen ind imod huset. Håndværkerne har i den anledning sat fem ventiler på taget til udluftning over isolering - uden at det har løst problemet.

Jeg har mistanke om, at der bør være en form for udluftning i udestuen, men hvor skal den i givet fald sidde?

Venlig hilsen

Bernhard, Vestbjerg

! Kære Bernhard - må det være mig tilladt at komplimentere din præcise beskrivelse? Og så til sagen.

En udestue er sådan rent teknisk en overdækket terrasse. Den kendetegnes ved, at der ikke må være fast installeret varme, og der skal være en dør imellem udestuen og det øvrige hus. Lur mig, om det ikke ligefrem skal være en "udendørs-dør" og ikke en foldedør - men pyt nu med det.

Årsagen til disse regler er den simple, at udestuen ikke overholder reglerne for den øvrige bygning - 100 mm isoering i loftet og sandsynligvis det samme i væggene er jo slet ikke nok efter nutidig standard - der skal være 250 i loftet og 200 i væggene.

Men herregud, siger dem, der laver reglerne - det er jo bare en overdækket terrasse, og når det er lidt køligt, så rykker folk vel "indendøre" og lukker havestuen af for vinteren?

Nej, i praksis er havestuen jo oftest i brug hele året - her er lyst og dejligt, og jeg kunne let forestille mig, at havestuen året rundt er det mest brugte rum i dit hus. Så du lukker aldrig døren - har jeg ret?

Den fugtighed, som opstår i ethvert hus - fra vores udånding, kaffemaskinen, potteplanter og så videre - vil ikke kondensere og give fugt i selve huset, fordi det er isoleret efter alle kunstens regler. Men langsomt cirkulerer luften rundt og kommer før eller siden ud i din udestue, og "hovsa - her er søreme et koldt loft, hvor alle vi fritflyvende vandmolekylder kan sætte os som kondens".

Kan du følge mig? Eftersom der ikke er andre steder i huset, fugten i luften kan kondensere, og eftersom du aldrig lukker døren, så vil al fugt fra hele huset søge ud i havestuen, hvor den kondenserer på de koldeste flader. Det kolde loft i din havestue er faktisk sådan en slags indbygget affugter for hele huset.

Løsningen kan deles i tre:

- Du skal helt generelt lufte mere ud i huset - altså ikke bare i havestuen, men i hele huset.

- Du skal få taget i udestuen isoleret med ekstra 150 mm. Isoleringen kan eventuelt lægges ovenpå paptaget - Isover og Rockwool har begge særlige systemer hertil.

- Du skal lukke døren! Sålænge udestuen er ringere isoleret end resten af huset - koldere vægge og lofter - vil den trække al fugt i huset til sig. Ligesom hvis du stiller en kold øl på bordet - den vil straks dugge.

Det var du slet ikke klar over...? - at loftet i din havestue i virkeligheden er en kæmpe kold bajer ...

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Kondens i udestuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce