Køkkenhaven: Den mest kuldetolerante

I den toårige afdeling af kåldyrkningen er almindelig grønkål, rød grønkål og visse savoykål bedst til at klare sig igennem kulden. Grønkål udvikler den bedste smag, når bladene har fået en snert frost. Foto: Birgitte Hasholt

Køkkenhaven: Den mest kuldetolerante

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endelig peger årshjulet på forår, men med dampende ånde bærer vi stadig kløvede kævler fra brændestakken beliggende under halvtaget ind i huset. Ildtunger slynger sig om det tørre træ og æder sig ind i brændeknudernes kerne. Det buldrer i brændeovnen, vinteren er passeret, det står sort på hvidt i kalenderen, men termometeret dirrer under frysepunktet.

Tip
Det er moderne at juice frugt og grøntsager, og kål er rigtig god til dét sammen med æble og citrusfrugter. Kål siges at have en udrensende effekt på kroppen.

I England i gamle dage var perioden fra den overvintrede kål løb i stok, til man kunne høste nye friske afgrøder en udfordring. Føden var knap, og tiden blev kaldt "Hungry gap".

Billen glimmerbøsse Meligethes aeneus er et skadedyr, der angriber og gnaver i kålknopper og blomster. De små blanke sorte glimmerbøsser kan sværme mod køkkenhaven, når høsten på rapsmarkerne sætter ind om sommeren, idet glimmerbøsserne på det tidpunkt søger et alternativt spisekammer.

Kålsommerfuglens larver er kåldyrkningens største udfordring. Kålsommerfuglen lægger æg på undersiden af kålbladene, og når larverne klækker, spiser de med glubende appetit, så man kan opleve kålplanter ribbet for alt andet end bladnerver. Det ligner et skellet.

Man kan pille larverne af og mase dem. Man kan også dække kålplanterne med fiberdug. Vær omhyggelig med at fiberdugen slutter til ved jordoverfladen. Metoden er kun virkelig effektiv, hvis fiberdugen er hermetisk lukket. Et biologisk bekæmpelsesmiddel med bakterien Bacillus thuringiensis (godkendt til økologisk dyrkning) er også en mulighed mod sommerfuglelarver.
Buskkål, Brassica oleracea var. ramosa, ?Chou Daubenton? ved siden af lugekurven arter sig som en staude. Man kan høste blade af kålen i fire til fem år. Foto: Birgitte Hasholt
Buskkål, Brassica oleracea var. ramosa, ?Chou Daubenton? ved siden af lugekurven arter sig som en staude. Man kan høste blade af kålen i fire til fem år. Foto: Birgitte Hasholt

Fuglene varsler forår

Når det gælder håbet om forår, er fuglene fast i troen. De istemmer ivrig kvidren i døgnets lyse timer, og selvom det er tænderklaprende koldt her til morgen, giver bogfinken sig til kende for fuld hals. Sangen siges at lyde som: "Det kan jeg sige lige så tit, det skal være". Inde i hovedet fortsætter jeg sætningen: "Lad det være den sidste sne for i år".

Havens domesticerede fugle - hønsene - er også i fuld vigør og spækket med forårsfornemmelser til yderste vingespids. Brystet bølger på den store hane med sporer så kraftige, at han har meget at være stolt af. Hele flokken er påvirket af lyset; lys forandrer deres sind, så selvom frosten pynter rosenbuskene med iskrystaller, er det opgangstider, når det gælder æglægning. Der er meget godt i vente.

Pakket med næring

Dyrkningssæsonen rykker nærmere i marts, og det giver tanker om køkkenhaven. Hvad skal der være plads til og hvilke sorter? Noget af det sundeste, man kan dyrke og spise, er kål især hvis grøntsagen behandles skånsomt i køkkenet og meget gerne fortæres rå. På den måde får man ekstra glæde af kålens indhold af B-vitaminet folat, A-, C- og K-vitamin.

Kål Brassica er en stor familie, som også rummer mere urteagtige planter eksempelvis rucola, raps og gul og sort sennep. Fælles for kålplanterne er, at de er korsblomstrende, hvilket betyder fire kronblade stillet som et kors. Radise er også korsblomstrende blot for at understrege mangfoldigheden.

Almindelig kål er toårig. Den spirer, gror og sætter blade første år, blomstrer andet år og dør. En anden type kål; flerårig kål blomstrer sjældent, sætter i stedet for nye blade, og man kan høste af den adskillige år i træk.

Da jeg indførte flerårig kål for nogle år siden, faldt valget på buskkål Brassica oleracea var. ramosa "Chou Daubenton". "Chou Daubenton" bliver op til en meter høj og en meter bred, og det er en flot plante. Man høster bladene på "Chou Daubenton" efterhånden, som man har brug for dem, og bladene har en mild kålsmag.

Det varer nogle år, før buskkål "Chou Daubenton" blomstrer, derfor er levetiden for denne kål fire til fem år. Skulle nogle skud blomstre før ventet, klipper man blomsteransatserne af. De små skud med blomsterknopper ligner miniaturebroccoli og kan også spises. De er en delikatesse.

Formering og nyt

"Chou Daubenton" har vist sig at være god til at forny sig selv ved naturlig aflægning. Stilkene lægger sig hen ad jorden og slår rod. For en sikkerheds skyld tager jeg også hvert år stiklinger af den flerårige kål, hvis nu skiftevis bundfrossen jord og soppende våd vinter skulle tage livet af kålen. Stiklingerne er sideskud af sommerens tilvækst, de sættes i potter med så- og priklemuld. Potterne står i drivhuset, og jorden holdes fugtig. Når skuddene slår rod, pottes om efter behov, og efter overvintring i drivhuset er kålen klar til udplantning ved forårstide.

Man kan dyrke mange forskellige slags kål. Jeg er meget glad for rød grønkål, som er spektakulær med mørke purpurfarvede blade. Hvis man er fascineret af de anderledes farver, er der også potentiale i violet broccoli og lilla rosenkål, og som noget nyt har jeg købt frø af

Blomsterrosenkål - en smuk, smuk krydsning imellem rød grønkål og rosenkål, der smager godt.

Køkkenhaven: Den mest kuldetolerante

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce