Kan det spises?


Kan det spises?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

?For snart et halvt år siden spurgte vi om en duftranke, der havde sat, hvad vi mente var et frøhus.

Vi spurgte (vist nok forgæves) om spiseligheden og fik at vide, at ved at prøve ville vi få af- eller bekræftet, om frugten var spiselig.

Nu er der sket noget. Frugten er revnet, og inde sidder et par rækker frø, som er begyndt at falde ud. På hvert enkelt frø vokser der "flyvehår" ud radialt og i en roset bestående af ca. 15 mm tråde. Vi ved ikke, om det er almindeligt at få frø af duftranken, men i modsat fald står den til skue og oplysning for andre, som måske har været lige så uvidende som os.

Hans Barkum

!Folk vil da også sætte tænder i alt, men dejligt at læse om jeres interesse for de små naturvidundere, og man bliver jo som bekendt kun klogere af at spørge.

Der findes millioner af planter, der giver frugt, men desværre ikke en liste over alle de frugter, der kan spises eller er giftige.

Duftranken optræder ikke på lister over giftige planter, men heri ligger der ingen garanti. Hvad gør man så, når du nu skal have et mere præcist svar? Jeg kontaktede gartneriet Ellelund, der blandt flere producerer planten.

Her siger John Christensen, at man i duftrankeklubben, for sådan en findes blandt gartnere, har diskuteret, om frugten kan spises, men ingen har villet sætte tænderne i den, så spiseegnetheden står stadig hen i det uvisse, og John Christensen har i al fald ikke lyst til at prøve.

Derimod er det ret almindeligt, at duftranke sætter frugt, og at frugten giver frø.

Du kan godt så frøet og få en plante ud af det, men det tager seks til syv år, før den udvikler blomst. Det ville man jo ikke kunne vente på i et gartneri, så her laver man stiklinger.

Men prøv. Seks-syv år flyver af sted.

Lars Lund

Kan det spises?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce