Ingen skattelettelser til husejere i Middelfart


Ingen skattelettelser til husejere i Middelfart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I forbindelse med finansloven 2016 blev det aftalt, at grundskylden for ejerboliger i 2016 skal fastfryses på 2015-niveau.

Det betyder, at boligejerne får et år, hvor de ikke - som vanligt - skal grave dybere i lommen for at betale regningen til grundskyld. En gennemsnitlig husejer i Middelfart får i modsætning til en gennemsnitlig husejer i de øvrige kommuner på Fyn dog ikke glæde af skattelettelsen.

Boligejerne betaler i dag to skatter. Ejendomsværdiskat og ejendomsskat. Sidstnævnte ofte kaldet grundskyld. Mens ejendomsværdiskatten er underlagt et skattestop, er grundskylden kun underlagt et skatteloft. Forskellen er ikke ligegyldig. For mens boligejernes regning til ejendomsværdiskat er blevet fastfrosset, så de i dag højst betaler samme beløb som i 2002, er regningen til grundskyld nærmest eksploderet. Skatteloftet betyder nemlig blot, at der er grænser for, hvor meget grundskylden må stige fra ét år til det næste, men ikke for hvor stor regningen samlet set må blive.

Da Skat mener, at grundene er blevet væsentligt mere værd det seneste årti, betyder det, at mange boligejere i øjeblikket beskattes af et lavere beløb, end det beløb deres grund rent faktisk er værd.

I stedet har de udsigt til, at efterslæbet gradvist indhentes ved at regningen til grundskyld stiger med mellem tre og syv procent om året.

I 2016 var det planen, at grundskylden skulle vokse med 6,6 procent, men i finansloven 2016 blev det aftalt, at ekstraregningen skulle udeblive, og at boligejerne fortsat skulle betale det samme i grundskyld i 2016 som i 2015. Vel at mærke forudsat at kommunen har bibeholdt deres grundskyldspromille.

Aftalen kommer alle boligejere, der har en grund, der er mere værd end den værdi, de rent faktisk beskattes af, til gode.

De boligejere, der allerede beskattes af den faktiske værdi af deres bolig, får ikke glæde af fastfrysningen, og det er netop den situation, som en gennemsnitlig husejer i Middelfart befinder sig i.

Skat vurderer, at en gennemsnitlig parcelhusgrund i Middelfart er cirka 288.000 kroner værd. Da den kommunale grundskyldspromille ligger på 21,29 promille, og da boligejerne allerede beskattes fuldt ud af værdien af deres grund, betyder det, at en gennemsnitlig husejer måtte trække 6124 kroner op af lommen i 2015 for at dække regningen til grundskyld. Sådan bliver det også i 2016.

I Kerteminde, hvor husejerne i øjeblikket betaler den højeste regning til grundskyld på Fyn, lå regningen i 2015 på 8683 kroner. I 2016 var det meningen, at regningen skulle stige til 9256 kroner, men den stigning er nu aflyst, hvorfor boligejerne sparer knap 600 kroner. I Odense og Svendborg sparer en gennemsnitlig husejer godt 500 kroner på grund af finansloven, mens husejerne i Nordfyn og Faaborg-Midtfyn Kommune sparer ca. 400 kroner. På Ærø, Langeland og i Assens ligger besparelsen på 200-300 kroner, mens den i Nyborg ligger på 130 kroner.

Husejerne bør dog ikke snolde besparelsen op allerede nu. For det første fordi finansloven blev vedtaget så sent, at myndighederne ikke kan nå at rette regningen til for første halvdel af 2016, og for det andet fordi fastfrysningen kun gælder for 2016, men ikke de efterfølgende år.

Alle boligejere vil derfor modtage en for høj regning, når første rate af grundskylden for 2016 skal betales, men det for meget betalte beløb vil blive modregnet, når anden rate forfalder.

Samtidigt skal husejerne på Fyn stadig være forberedte på, at regningen for grundskyld kan stige fremadrettet, og at 2016 derfor kun kan ses som et lille åndehul i en efter planen lang række af stigninger i grundskylden.

Ingen skattelettelser til husejere i Middelfart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce