Husets Stråhat


Husets Stråhat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En soldrukken dag kan temperaturen snige sig op over de 65 grader celcius på stråtaget. Varmen er der, og i stuerne under taget er der køligt. Omvendt holder taget på varmen den modsatte vej om vinteren. Og så er det smukt hele året rundt.

For DR-journalisten og tækkemanden Jørgen Kaarup Jensen er stråtaget en livslang kærlighed. Han startede som tækkemand, fik en knæskade, blev journalist, kom sig over knæskaden, og efter en tækkepause på 23 år er han gået i gang med at lægge strå igen.

"At forvandle millioner af strå til et tag. Med en teknik, som stort set ikke har forandret sig, siden vore forfædre i stenalderen fik den geniale idé at høste tagrør og bruge dem til stråtag...," skriver han begejstret.

Og begejstringen smitter gennem det skrevne ord i bogen "Det levende tag," hvor han har samlet alt, der er værd at vide om stråtag: Dets historie, hvordan det lægges, hvilke materialer, rene eller blandede, drømme og myter om stråtage, holdbarhed, arkitektur, stråtage i andre lande, fagfolk, myndighedskrav og -forpligtelser, foreninger og lav med tilknytning til stråtage.

Det er svært at forestille sig, at noget som helst angående stråtage er overset i bogen, hvor Søren Ryge Petersen og restaureringsarkitekten Johannes Exner hver især har leveret et kapitel.

Fyn er - næsten selvsagt - rigt repræsenteret blandt bogens mange billeder. Men der er også udfordringer og inspiration at hente, både i udlandet og her til lands, hvor private bygherrer har brugt strå til dristige tageksperimenter. - Og det kan synes at være på tide, for der er kun godt 42.000 stråtækte ejendomme tilbage i Danmark, hvor netop stråtaget er en del af vores kulturarv.

"Det levende tag". 196 rigt illustrerede sider. Udgivet af DR Multimedie. Bogen kan købes hos boghandleren eller netbutikken www.dr.dk/netbutik for 329 kr. Med bogen følger en dvd, der i levende billeder fortæller om stråtagets historie fra stenalderen op til i dag.

Billederne på denne side er fra bogen.

Husets Stråhat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce