Haven: Varme farver i efterårshaven

Solbrud Helenium er en rolig smuk sensommer- og efterårsstaude, der folder sig flot ud i gyldne farver.

Haven: Varme farver i efterårshaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forvandlingsblomsten Solbrud Helium forandrer sig fra stiliseret knop til knejsende skønhed iklædt gyldne klæder

Morgenlyset sies igennem trætoppene, når jeg går i skoven. Skovbunden er blød, mørk og fugtig. Visse steder synker gummistøvlerne lidt i. Man må gebærde sig for at finde bedre fodfæste på stien. En hel koloni af paddehatte skubber til eventyrstemningen. Det er svampetid, imens duften af jord smyger sig om næseborene og fuldender magien.

Indimellem knaser et dyr imellem kvas, brombærranker, vilde hindbær, gran- og bøgestammer. Dådyrene har igennem 15 år tilkæmpet sig en massiv bid af territoriet i skoven omkring min matrikel, og dyrene buldrer af sted, hvis de bliver forstyrret. 

Oprindelig slap en beskeden gruppe ud fra en farm, hvorefter jægerne - måske over en dram i skovkanten ved daggry i gådefulde efterårståger - gav hinanden håndslag på ikke at løfte riflen mod dådyrene de kommende år. Derefter gik det stærkt med dådyrflokkens vokseværk. Det har til tider været paradoksalt, når andre mere oprindelige dyr blev presset af kæmpehjorten. Rådyr kan ikke hamle op med dådyr.

Måske er det hele alligevel ved at finde et fornuftigt leje. Rådyrene var i perioden omkring år 2007 ramt af sygdommen "Den fynske syge", som udtærede mange dyr. Et anseeligt indhug i bestanden bevirkede, at rådyret syntes næsten uddødt omkring mit skovløberhus. Nu er den smukke, rødbrune, langbenede hjort tilbage, og jeg glæder mig over at møde mindst ét rådyr nogenlunde hver dag i den vestlige del af skoven; længere mod øst dominerer dådyrene.

Hybensuppe
Fuldmodne hyben er bløde og smattede og umulige at gøre i stand, men den kølige sommer strækker sæsonen for mindre modne hyben, der er faste og nemme at skære over og rense for frø. Fyld de rensede hyben i en gryde, overhæld med koldt vand, til det lige dækker, og kog dem møre, det tager cirka 15 minutter. Gem hybenvandet og passer de kogte hyben gennem en sigte. Hæld den siede hybenmasse og hybenvandet tilbage i gryden. Smag til med rørsukker og friskpresset citronsaft og kog suppen op under omrøring, imens der smages yderligere til med rørsukker og citronsaft. Server suppen med en skefuld lækker syrlig cremefraiche.

Blændende efterårsstaude

I haven hersker efterårsstauderne, heriblandt forvandlingsblomsten Solbrud Helenium. Solbrud er smuk i alle stadier. Den forandrer sig forbavsende fra stiliseret knop til ung blomst, hvor farven begynder at træde i karakter, til fuldt udviklet skønhed med et hvælvet frugtanlæg med pollenbesat støvfang, hvoromkring kronbladene bølger i en efterårskrans. Farverne er gyldne, varme brændte nuancer - gul, rust eller rød. Rød solbrud kan også ramme mørk bourgogne. Alle nuancerne er blændende i efterårshaven.

Solbrud er en høj plante fra cirka 75 centimeter til 120 centimeter. På trods af højden er det ikke nødvendigt at binde solbrud op, hvilket er en kæmpefordel, hvis man ønsker sig en nem have. Til snit er solbrud velegnet, idet de smukke blomster troner på lange, stærke stilke. Brug solbrud til skønne buketter sammen med andre smukke vækster, der træder i karakter i krydsfeltet mellem sensommer og efterår.

Plant solbrud i almindelig god havejord i fuld sol. Solbrud er tørketålende, men planten blomstrer rigere og længere, hvis den får vand i vækstperioden. Nippes visne blomsterhoveder af, forlænger det blomstringen. Solbrud kan deles i det tidlige forår eller om efteråret.

Det er nødvendigt for et velafbalanceret miljø - heriblandt bestøvningen af diverse vækster - at skabe gode betingelser for bier og andre nyttige insekter. Plant gode biblomster; insekterne sværmer meget gerne omkring solbrud, og blomsten besøges også af sommerfugle.

Tip

Del stauder nu og plant dem nye steder eller skru op for haveglæden ved at forære overskuddet af dine nyopgravede stauder væk - byt eventuelt med stauder fra familiens eller gode venners haver.

Luft ud i drivhuset. Der er stor forskel på temperaturen nat og dag og dermed en masse fugt, som skubber til skimmel på tomaternes og basilikummens blade.

Fjern skimmelramte blade på tomater og basilikum hurtigst muligt. På basilikummen kniber du bladene af, på tomaterne skærer du med en desinficeret skarp kniv eller brækker bladet af i et snuptag om morgenen, hvor planten stadig er saftspændt. Det er en god idé at gøre arbejdet en dag, hvor det bliver godt tørt vejr, idet såret på planten skal tørre hurtigt for at minimere risikoen for at en ny infektion dér, hvor planten er såret.

Skær drastisk ned på vandingen af tomatplanterne. Fordampningen er ikke længere på det højeste, og der skal arbejdes på at holde fugtniveauet i drivhuset nede på grund af ovennævnte risiko for skimmelangreb. Som noget andet væsentligt er tomaterne en fuldstændig sindsoprivende smagseksplosion, hvis man har valgt nogle lækre sorter, der får ekstra fortættet aroma, når vandingen er afmålt i perioden, fra tomaterne begynder at modne, til planterne kasseres ud på efteråret.

Haven: Varme farver i efterårshaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce