Haven: Stabil versus flygtig skønhed

?La Belle Epoque? er den mest pompøse tulipan, jeg dyrker. Den er åndeløst smuk i form og farve, men skønheden er flygtig. ?La belle Epoque? hører ikke til de stabile slags.

Haven: Stabil versus flygtig skønhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det har regnet, så bækken i skoven klukker, og det østlige lavtliggende hjørne af haven står under vand. Blæsten har væltet min store georgine. Den er heldigvis ikke knækket, rødderne er sejlivede og kraftige, blot gav den fugtige jord efter, da stormen sled i havens septembertætte blade. Redningen bliver at rejse georginen forsigtigt og surre den fast til en pind.

 

Haven kan forandre sig over natten - fra stille til storm, fra plusgrader til frost. Forhåbentlig vinder vi tid, inden frosten puster sin krystalklare ånde ind over haven. Der er nemlig stadig kraft i de sidste blomster, og havens mørkegrønne frodighed er uendelig smuk.

 

Det må med andre ord gerne vare lidt endnu, men lørdag morgen viste tydeligt, at sommeren er slut. Temperaturen er dalende, og det isner mere dag for dag; jeg ved, at den hyggelige vintertid snart banker på døren.

 

Samtidig er tiden inde til at vende blikket mod forår. Der skal plantes forårsblomstrende løg. Det store ønske er at gøre den golde periode så kort som mulig, og det er en tilbagevendende efterårsbeskæftigelse at indkøbe løg, som kan supplere bestanden af tulipaner, påske-, pinseliljer og krokus.

 

Hvad skal man vælge?

Blomsterløg er nemme at lægge, men der skal mange til, for at det ser ud af noget. Desværre er tulipaner generelt set ikke beriget med livskraft, og de forædlede tulipaner er for en stor dels vedkommende ikke i stand til at holde mere end en sæson.

 

Elendigheden ligger i tulipanernes historie. I 1600-tallet var Holland ramt af en afsindig ophedet interesse for tulipaner. De mest eftertragtede tulipansorter kostede svimlende summer, og de brogede tulipaners skønhed forblændede. Desværre gemte de spektakulære tulipaner på en uhyggelig hemmelighed. En lille bladlus spredte virus, som dannede de mest vildtudseende tulipaners flerfarvede kronblade. Virussen bredte sig med det resultat, at tulipaneventyret endte med ustabile løg, der ikke kunne holde størrelsen, og som var dårlige til at formere sig.

 

Man skal derfor lægge tulipaner med det for øje, at de er en vidunderlig, men flygtig forestilling, eller være grundig i sin søgen efter stabile tulipansorter med livskraft nok til at komme igen år efter år. På den helt sikre side findes botaniske tulipaner, hvoraf nogle er lave, smukke, men lidt undseelige, imens andre faktisk bærer blomster på stilke, der i højden konkurrerer med moderne forædlede tulipaner.

 

Narcisser

Den degenererende tendens i tulipanernes verden er heldigvis ikke en bekymring, man behøver at tage i betragtning blandt narcisser. Påske- og pinseliljer er hårdføre, og nogle slags lever i mange årtier og er oven i købet gode til at formere sig.

 

Narcisser ynder at gro i næringsrig jord, helst hvor der er lidt fugtigt. Ellers er narcisser ikke krævende, tværtimod er de nøjsomme og nemme. Finder man steder, hvor der er eller har været en gammel have, vil narcisserne dukke op lige så fint, som da de blev sat. Jeg har oplevet pinseliljer stå eventyrligt urørte i det høje græs på et sted, hvor naturen stille og roligt havde overtaget en have.

 

Min egen yndlingsnarcis er tudsegammel. Narcissus poeticus var. recurvus kaldes den ægte gammeldags pinselilje, og det er en duftende narcis, der rammer hjertekulen. De kalkhvide kronblade er mindre end kronbladene på mere moderne pinseliljer, og den gule bikrone i midten er malet med en markeret rød kant. I England kaldes Narcissus poeticus var. recurvus "Pheasant´s eye".

 

 

 

Tip

Forårsblomstrende løg lægges i september til november.

 

En tommelfingerregel siger, at læggedybden skal være to gange løgets højde.

 

Blomsterløg lægges i grupper; det ser smukkest ud, når de blomstrer.

 

Det er flot med et naturligt forvildet udtryk, hvilket man kan opnå ved at kaste blomsterløgene skødesløst op i luften og plante dem, hvor de lander.

 

Der, hvor pinseliljer og påskeliljer trives, vil de formere sig rimeligt ved sideløg. Hvert femte år kan man grave pinseliljeløgene op, dele dem og plante løgene igen.

 

Klynger af påskeliljer kan tåle at stå urørt i mindst 25 år, uden at man behøver at grave op og dele. Ved meget gamle partier med påskeliljer kan man opleve, at blomstringen begynder at vige, men gør følgende: Grav løgene op, del dem og plant dem med 10 centimeters mellemrum. Året efter blomstrer påskeliljerne igen.

 

Hvis du ønsker at flytte narcisser, er et godt tidspunkt lige efter blomstring, imens der endnu er blade på. Påskelilje tåler også flytning under blomstring.

 

Krukker med forårsblomster er en stor berigelse i forårshaven. De kan stå tæt på vinduer og indgangspartier og flyttes rundt, så de rigtig kan nydes.

 

 

Narcissus Triandrus ?Petrel? bliver cirka 40 centimeter høj, stilkene bærer flere smukke hvide blomster. ?Petrel? er vidunderlig til både bede og krukker, og den er god til at komme igen år efter år.
Narcissus Triandrus ?Petrel? bliver cirka 40 centimeter høj, stilkene bærer flere smukke hvide blomster. ?Petrel? er vidunderlig til både bede og krukker, og den er god til at komme igen år efter år.

Haven: Stabil versus flygtig skønhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce