Haven: Begyndende efterår

Blåbærrene er storfrugtet blåbær Vaccinium corymbosum.

Haven: Begyndende efterår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dusk-salvie er perfekt i kanten af bede eller drysset ud, hvor der er plads imellem stauder eller for foden af stativer med ærteblomster

Man skal huske at lytte. Ude på landet kan der være helt stille, men her er også mange gode lyde. Idet septemberhimlen farves azurblå, er der pludselig højere til loftet, og ravnens hæse røst bølger i den klare luft. Det samme gør musvågens monotone skrig. Musvågen kredser over marken og skoven, og både ravn og musvåge virker, som om de varsler efterår på linje med kaprifolien i det levende hegn langs markvejen.

Blåbærchutney med mynte
Der er stadig blåbær i mit bed, og chutney er en skøn måde at gemme høsttidens intense overflod på. Spis blåbærchutney med mynte til kødretter eller ost. 

225 g blåbær

2 zittauerløg

125 g lyst rørsukker

1 dl. hvid balsamicoeddike

1 spsk. finthakkede friske mynteblade (juster mængden efter smag)

Lidt friskkværnet peber

Pil løgene og skær dem i grove stykker. Hæld alle ingredienser i en gryde og kog ved høj varme under jævnlig omrøring, til chutneyen begynder at tykne. Det tager 7 til 10 minutter. Undervejs smages til med friskkværnet peber, hakket mynte og eventuelt lidt mere sukker. Hæld chutneyen på et desinficeret glas (glasset kan for eksempel være skoldet og skyllet i vodka). Luk glasset tæt til med det samme.

 
Dusk-salvie Salvia viridis
Dusk-salvie Salvia viridis "Denim blue" står stadig flot i haven i september.

Lianer og vand

Kaprifolie Lonicera periclymenum, også kaldet almindelig gedeblad, er en vild lian, der har rødder i skoven, hvorfra den breder sig til hegnet. Blomstringen falder fra tidlig sommer, og duften er bedøvende i aftenstunden. Senere, nu i september, modner kaprifoliens skinnende røde frugtige bær. Bærrene er giftige for os, til gengæld bringer de føde til fuglene. 

Med den jungleagtige kaprifolie i det vilde hegn og fuglene fra marken og skoven har vi forbindelsen til naturen, men det hele bliver med ét mere kultiveret, når vi går ind i haven. Jeg har sat et par store lerfade med vand. Det ser smukt ud med søer i kønne kar, alligevel var det først sidst i august, min tanke endelig faldt på at arrangere netop disse fokuspunkter. Jeg er ikke i tvivl om, at forglemmelsen skyldes regn fra oven.

Mine lerkar med vand plejer at bevæge sig ind i havebilledet, når sommerheden brager. Nu er de her alligevel - på trods kan man sige, men jeg kan kun anbefale at bruge idéen frem til frost. Vand i et kønt lerkar, vand i en halv tønde eller vand i en udhulet sten af tilpas størrelse er smukt og virker beroligende, når øjet falder på den blanke flade. Det ultimative er et spejlbassin, men mindre kan sagtens gøre det.

 

 

Havehøns

På det praktiske plan kommer mine høns gerne forbi de lave vandfade for at drikke. Hønsene går frit om efteråret. Haven er tilpas robust til deres færden på denne årstid, og intet er bedre end blomster i mættede farver i det faldende efterårslys og en hyggelig klukkende hønseflok med knejsende hane. Hvad der også er hyggeligt i min hønseverden er, at der er kyllinger, som klækkede sent i år. Tre fine kyllinger trives sammen med deres evigt årvågne mor, og de spiser bænkebidere med glubende appetit og har allerede lært at snuppe en sværmer i luften. Man kan næsten se dem vokse.

 

Næsten uendelig blomstring

Intet varer evigt, heller ikke sommerblomsterne, men dusk-salvie Salvia viridis er noget af det mest fantastiske og standhaftige. Den kan fylde en stor flade blot ved, at man drysser frøene ud om foråret, hvorefter den vokser elegant og efterhånden skygger for ukrudt. 

Dusk-salvie er perfekt i kanten af bede eller drysset ud, hvor der er plads imellem stauder eller for foden af stativer med ærteblomster. Det ser intet mindre end forrygende ud, og jeg hælder til, at dusk-salvie er den sommerblomst, der skal have den varmeste anbefaling. Den fylder godt, holder sig pæn i månedsvis, og der er ingen kedelige visne blomster, der skal klippes eller knibes af for at fortsætte blomstringen. 

Blomsten er i virkeligheden toppens farvede bægerblade, og de står smukt sommeren over til først på efteråret, hvorefter de stille og roligt blegner. 

Dusk-salvie findes i intens blåviolet, rosa eller hvid. Man kan købe frøene blandede, men jeg ønsker farverne hver for sig og har altid den rosa et sted i haven og den blå et andet sted. Den blå passer i øvrigt til alle andre blomsters nuancer, hvilket er det magiske ved blå. 

Sanseligheden ved dusk-salvie ligger i skønheden, og den er en fortræffelig snitblomst. Dusk-salvie er ikke en krydderurt med duft og smag, dog kan de farvede bægerblade bruges som pynt på maden. Planten bliver cirka 50 centimeter høj. Så den i april til maj ved at drysse frøene ud på voksestedet, riv let, stamp jorden lidt til og vand.

Tip

Nogle sommerblomster sætter frø nu, som det er tid til at samle og gemme til næste sæson. Andre sommerblomster holder man i gang ved at plukke masser af blomster, det gælder for eksempel ærteblomst lathyrus odoratus. Pluk alle ærteblomster med cirka 10 dages mellemrum. På den måde holdes det flotte flor ved lige.

Kaster dusk-salvie frø i bedet, kan den så sig selv, men det bedste og tætteste resultat fremkommer ved såning igen til foråret.

Ønsker du dig høns i haven, er efteråret en god tid at skaffe sig en lille flok. Opdrættere sorterer i forårets og sommerens avl og sætter overskuddet til salg fra september.

Haven: Begyndende efterår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce