Rent vand. Danske Vandværker guider til at undgå skadelige sprøjtemidler i haven. Sprøjtemidler kan sive ned i jorden og forurene grundvandet, der ellers er grunden til, at vi kan drikke rent vand direkte fra hanen - i modsætning til mange andre lande

1: Fjern ukrudt

Hiv ukrudtet op af jorden efter et ordentligt regnskyl, så er rødder og jord løse. Er ukrudtet mellem fliser genstridigt, kan man hælde kogende vand over. Det virker ligesom en gasbrænder - ukrudtet fordamper sig ihjel. Rodukrudt som mælkebøtter og skvalderkål kræver andre midler. For eksempel kan det graves helt op eller stresses ihjel ved at fjerne alt grønt, så snart det kommer op. Man kan også dække ukrudtet med sort plast, så det ikke får lys. Det kræver dog lang tålmodighed, da afdækningen skal ligge mere end en sæson. Husk også at fjerne blomster og frøstande, så planterne ikke sår sig selv igen.

2: Køkkenhave og bede

Hold jorden løs omkring grøntsager og stauder, så spirer ukrudtet ikke så let. Til etårigt og toårigt ukrudt bruger man hakkejern og håndlugning. Man kan lade ukrudtet ligger i overfladen af bedene som jorddække.

3: Græsplænen

For at undgå ukrudt i græsplænen skal man slå græsset en gang om ugen i cirka fem centimeters højde. Græsafklippet kan blive liggende i plænen. Det spiser regnormene, og så bliver græsset næsten selvforsynende med næringsstoffer.

Det er også en god idé at gøde græsplænen om foråret og ikke senere end august, for græssets modstandskraft bliver svækket af hurtig vækst. Hver tredje eller fjerde år kan man give plænen et kalktilskud. Om foråret kan man efterså bare pletter i plænen. Er plænen tæt, trives mos og ukrudt dårligt. Mælkebøtternes rødder skal skæres over så langt nede som muligt, når man fjerner dem. Men det er svært at få en helt ukrudtsfri plæne uden sprøjtemidler, så man må lære at elske bellis og ærenpris.

4: Mos

lMos' største fjende er en tæt græsplæne og en rive. Når mosset tørrer ud i foråret, kan du rive det i stedet for at bruge jernvitriol eller jernsulfat, som svider græsset. Lad græsset gro længere til efteråret, så har mosset svært ved at få fat. Mos trives i skyggen, hvor græsset ikke gror så kraftigt. Vil man have en mosfri-plæne, kan man anlægge bede, hvor solen ikke når. Her trives rabarber eller skygge-stauder som hosta eller akeleje.

5: Terrasse og stier

Hold terrasse og gangstier rene for ukrudt ved at feje med en stiv kost en gang om ugen. Så fjernes kimplanter og jord, som frøene spirer i. Fjern også visne plantedele eller blade, som kan formulde og blive grobund for ukrudt. Fyld fuger op med fugesand et par gange om året. Den høje pH-værdi i sandet gør, at ukrudt trives dårligt.

Skal du anlægge en ny terrasse eller sti, så brug ukrudtsdug som underlag under både fliser og grus. Man kan også sætte fugeplanter, mellem fliserne, som fylder pladsen og fortrænger ukrudt. Det kan være bidende stenurt, krybende timian og trædebregne.

6: Bar jord

Undgå det. Man skal begrænse plads, lys, vand og næring til ukrudtet, og det gør man blandt andet ved at dække jorden. Men det virker kun, hvis man har fjernet alt rodukrudt først. Et godt bunddækken giver også andre fordele: Det holder på næringsstoffer og fugt, det holder jorden løs, og det giver gode levebetingelser for nyttedyr. Man kan bruge planterester (uden ukrudtsfrø), flis, halm, kompost og bunddækken-planter (der passer til forholdene). I køkkenhaven kan man så efterafgrøder, når der er høstet. Efterafgrøder kan være sennep, havre, honningsurt, spinat, boghvede eller katost. Det er smart at variere efterafgrøderne, for at undgå sygdomme og skadedyr.

Kilde: Danske Vandværker

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Blandt feer og alfer: Her er den magiske have i Allerup

Blandt feer og alfer: Her er den magiske have i Allerup

Opskrifter: Grill dine grøntsager

Opskrifter: Grill dine grøntsager

Tre nyttedyr: Pindsvin, fugle og bier hjælper med at holde haven

Tre nyttedyr: Pindsvin, fugle og bier hjælper med at holde haven