Gode råd: Dit ferieforladte hjem er guf for tyvene

Tyvene har ekstra travlt i ferien, hvor folk ikke er hjemme.
Foto: pr

Gode råd: Dit ferieforladte hjem er guf for tyvene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark er et af de mest indbrudsplagede lande i Europa, og tyvene har frit spil i mange ferieforladte boliger. Men få tiltag kan sætte en effektiv stopper for indbrud.

Selvom der sker fem indbrud i timen døgnet rundt i Danmark, lader det ikke til, at frygten for indbrud overskygger glæden ved at skulle på ferie.

I en undersøgelse som A&B Analyse har lavet på vegne af Danmarks største sikkerhedsfirma G4S, svarer 15,2 procent af danskerne, at de slet ikke frygter for indbrud i deres hjem, mens 42,2 procent kun i lille grad frygter indbrud. Og kun 38,3 procent har sikret vinduer og døre med låse for at undgå indbrud.

Resultatet kommer ikke bag på sikkerhedsekspert Carsten Schneider fra G4S, men betegner det som foruroligende.

- Vi er et af de mest indbrudshærgede lande i Europa, men i mine 20 år som sikkerheds-konsulent oplever jeg desværre, at de fleste danskere først sikrer deres bolig, når de har haft indbrud. Det er foruroligende. For så står man både med et tomt hjem og med den yderst ubehagelige oplevelse af, at fremmede har været inde at rode i ens allermest private ting. Det kan være svært at komme over, fortæller han.

Sikring udefra og ind

Det behøver ikke være videre besværligt at gardere sig mod indbrud i sommerferien. Et alment råd, at man skal starte med at sikre sit hjem udefra - og derefter indefra.

- Anbefalingen er, at man udstyrer udsatte døre med to låse. I lås ét bruges der nøgle fra udvendig side, mens der indvendigt sidder et vridegreb, så låsen nemt kan åbnes indefra uden nøgle - eks. i tilfælde af brand. Den kaldes for den 'hjemmesikre' lås. Derudover er det vigtigt med en 'udesikret' lås, der er nøglebetjent fra ud- og indvendig side. Den bruges, når alle har forladt boligen. På denne måde kan man forhindre, at en tyv, der har brudt ind gennem et vindue, kan låse sig ud ad hoveddøren. Tyve undgår helst døre med dobbeltlåse, da det gør adgangen besværlig, og tyvene har svært ved at få tyvekoster ud ad huset, oplyser Carsten Schneider fra G4S.

På udsatte vinduer og terrassedøre kan man med fordel få sat låsekoder op.

"Dine vinduer er den foretrukne indgangsvej, mens terrassedøren ofte bruges som flugtvej, når tyvekosterne skal ud af dit hjem. Låsekoder gør, at en indbrudstyv ikke kan bruge håndtaget til at åbne vinduet eller døren, selvom ruden er smadret. Det kræver en kode, som kun du har. Det kan have en præventiv effekt, fordi indbrudstyven helst undgår vinduer og døre med låsekoder," forklarer G4S' sikkerhedsekspert.

Elektronisk sikring

Når skallen på huset er sikret, kan man supplere med elektronisk sikring inde i boligen.

- Det kan være en rigtig god idé at få sat alarmer op. En alarm har nemlig en præventiv effekt. Larmen stresser indbrudstyvene, derfor foretrækker de boliger uden, da det giver dem mere tid. De ved desuden, at der ikke kommer nogen vagt i en bolig uden alarm. Hvilket alarmsystem du bør vælge afhænger af størrelsen af din bolig og dine værdier, men du bør altid have den koblet til en alarmcentral, så du er sikker på, at der kommer en vagt, der altid kan rykke ud, hvis alarmen går, siger Carsten Schneider fra G4S.

Sådan kan du sikre dit hjem

- Sørg for at alle døre og vinduer er sikret med gode låse og eventuelt låsekoder.

- Installer alarmer, der er forbundet med en kontrolcentral.

- Se på dit hjem med tyvens øjne og vurder, om det ser ud som om huset står tomt, og hvor let det er komme ind.

- Giv indtryk af at huset er beboet.

- Undgå dyre designerting i vinduerne.

- Tænd lyset i et par værelser, når du forlader hjemmet om aftenen og brug automatiske tænd/sluk-ure, når du er bortrejst.

- Få installeret udendørsbelysning, der tænder, når en person nærmer sig.

- Gem værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra.

- Lav en aftale med en nabo, der kan holde øje med huset, når du er bortrejst.

- Undgå at fortælle, hvor du er på de sociale medier.

Gode råd: Dit ferieforladte hjem er guf for tyvene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce