Næsten 55 procent af de fynske boliger bliver i dag opvarmet med fjernvarme, hvilket er lidt mere end på landsplan, hvor det gælder 48 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Næsten 40 procent af de fynske boliger bruger derimod centralvarme - og flest med naturgas som kilde. Kun 13 procent har centralvarme med oliefyr, og endnu færre bruger fast brændsel.

FAKTABOKS - Om BetterHome

BetterHome er et samarbejde mellem Danfoss, Grundfos, Rockwool, Velux og Velfac.Målet er at gøre det nemt og konkret for boligejere at opnå lavere energiforbrug og bedre indeklima i boligen. Ved hjælp af en energivejleder fra BetterHome får kunden kortlagt boligen og bliver hjulpet videre til en håndværker. Under hele processen sikrer BetterHome, at hele rejsen fra ide til virkelighed bliver så gnidningsfri som muligt.

Endvidere er elovne og elpaneler langtfra populære i de fynske boliger - kun ffire procent bruger denne opvarmningsform mod over syv procent på landsplan. Og kun 2,5 procent af de fynske boliger benytter varmepumper.

Halver din energiregning

Og hvorfor så al den snak om, hvordan vi fynboer opvarmer vores bolig? Jo, det skyldes ganske enkelt, at der kan være ret mange penge at spare på netop energiregningen - og tit med få midler.

Ifølge tal fra BetterHome, der er et nyere selskab, som hjælper danskere i gang med at energioptimere, har langt de fleste boligejere med et hus før årtusindeskiftet faktisk mulighed for at spare 50 procent på energiregningen med en investering på mindre end 100.000 kroner. Alene at bringe nye bæredygtige bygningsmaterialer og løsninger i spil kan gøre en kæmpe forskel.

Også ny teknisk isolering, nye glas i vinduerne eller udskiftning af radiatorernes ventiler kan sikre betydelige besparelser, for ikke at tale om den komfort, som de nye tiltag giver i boligen. Og skruer man endnu højere op for investeringen, for eksempel til 250.000 kroner, er det ifølge BetterHome muligt at spare op mod 70 procent på energiregningen og få huset helt på niveau med et nyt. Ikke alene betyder det besparelser, men også synlige forbedringer, et bedre indeklima og i det hele taget en komfort i boligen med mere varme og lys.

Historisk lave renter - slå til nu

En af de helt oplagte grunde til at kigge på energirenoveringer i øjeblikket er muligheden for at finansiere sine projekter billigt. Renterne er fortsat ekstremt lave, og det må siges at være et ekstra incitament til at gå i gang med renoveringen netop nu. Vi forventer, at den amerikanske centralbank i nærmeste fremtid vil sætte renten op, og dermed vil det gradvist blive dyrere at låne penge over de kommende år.

Ingen ved jo med garanti, hvordan tingene udvikler sig - og derfor kan vi selvfølgelig heller ikke med sikkerhed sige noget om renteudviklingen. Endnu en god grund til at tage hul på sine energiprojekter i nær fremtid er håndværkerfradraget.

Det er muligt at bruge håndværkerfradraget til en række energirenoveringer, og indtil videre ved vi, at det løber året ud, men om det fortsætter i fremtiden, er stadig uvist.

  • fyens.dk