Det fredede, gamle landarbejderhus Bremerstente ved Vester Åby er næsten færdigrenoveret efter halvandet år
20 år. Så lang tid har det fredede landarbejderhus Bremerstente ventet på nye beboere, der har lyst til at bo lige ved Brahetrolleborg-skoven.

Og nu er det tæt på. For efter halvandet års renovering er huset ved at være forvandlet fra forfalden hytte til en moderne udgave af et stråtækt bindingsværkshus.

Kulturarvsstyrelsen, der købte Bremerstente af herregården Brahetrolleborg for tre år siden og dermed reddede huset fra truende forfald, har under restaureringen lagt vægt på, at huset skulle være et forbillede. Et forbillede på stolte håndværksmæssige traditioner samt gode, traditionelle byggematerialer af høj kvalitet - og meget gerne lokale.

Arkitekt Thomas Hillerup, Tegnestuen Vaag i Martofte, har sat en ære i at kombinere det enkle og autentiske med det nutidige og specielle udtryk.

Fire af dørene er originale, og de er omhyggeligt restaureret. De øvrige døre er kopier. Naturligvis er de gamle håndtag - dojner - bevaret og kopieret.

- Bremerstente har mange pudsigheder. En af dem er, at revlen - det tværgående træstykke på døren - normalt sidder på den indvendige side. Her sidder den på den udvendige side, fortæller Thomas Hillerup.

Træ og kirketegl

I entréen er de originale mursten på gulvet som det eneste sted bevaret. Eller rettere, de er blevet stykket sammen af alle de gamle murstensgulve under de støbte betongulve, som blev fjernet.

I køkken, badeværelse og to af værelserne - blandt andet den gamle stald - er der lagt kirketegl fra Vedstårup Teglværk.

I de finere rum - stuerne - er der fyrretræsgulv. Her er der også sat høje træpaneler op. Et af dem er originalt, og det kan ingen være i tvivl om.

- Det er tydeligt at se, at det fine fyldningspanel er sat sammen af flere forskellige slags og derefter sat op efter bedste evne. Eftersom det er et landarbejderhus, har man normalt ikke haft råd til et stort, flot fyldningspanel. I stedet har man sikkert fået fat i et stykke lidt efter lidt. Det har vi selvfølgelig valgt at bevare, fordi det har sin charme, mener Thomas Hillerup.

Men panelet er sat op på facademuren, der kun var isoleret med gamle aviser, blandt andet Fyens Stiftstidende. Derfor var det nødvendigt at tage panelet ned, isolere muren og til sidst sætte panelet op igen.

Den gamle stald

I den gamle stald, der vender ud mod haven, ligger husets største rum. Staldbygningen er opført i 1908, men var stærkt beskadiget, fordi den er bygget på den bare lerjord frem for et fundament af sten.

I modsætning til de andre rum har den gamle stald fået ny træbeklædning på de tre ydervægge, mens bindingsværket - den gamle ydermur på huset fra 1824 - er blevet malet hvidt.

- Vi har valgt at bevare den gamle stalddør ud til den nye terrasse. Men det har været nødvendigt at sætte en forsatsdør i glas i indvendig for at isolere, forklarer Thomas Hillerup.

Originale vinduer

Samme princip er anvendt ved vinduerne for at isolere ordentligt.

Halvdelen af vinduerne i Bremerstente var til at redde, mens den anden halvdel er specialfremstillet.

Hvert enkelt stykke mundblæst glas er blevet taget ud af rammen, der så er afrenset og behandlet med linoliemaling.

- Nogle steder har det været nødvendigt at sætte nyt træværk og nyt glas i. Det nye glas er restoverglas, som er en lille smule slørende, ligesom det gamle håndlavede glas, fortæller Thomas Hillerup.

Derefter er vinduerne blevet kittet og malet.

Faktisk er der ikke to af de originale vinduer, der er helt ens, hvad angår sprossearbejdet. Men det kan ikke ses.

Sjove detaljer

Bremerstente er fyldt med sjove detaljer. Den gamle gruekedel i køkkenet er en af de største.

- Den har vi valgt at bevare. Jeg ved ikke, hvad de kommende beboere vil bruge den til, men den virker faktisk, bemærker Thomas Hillerup.

Han havde også et par meningsudvekslinger med håndværkerne. De kunne simpelthen ikke forstå, at de ikke skulle erstatte de gamle, skæve rafter i døren mellem køkken og den gamle stald med en ordentlig stolpe.

- I den ene af de gamle rafter i døråbningen er der omhyggeligt lavet et hul. Måske har det været en slags kattelem. Det kan være, at de kommende beboere vil sætte pris på det.

Restaureringen

af Bremerstente var oprindelig planlagt fra marts til november 2007. Men restaureringer tager den tid, restaureringer tager, så først nu nærmer projektet sig sin slutning.

BoGodt følger i en artikelserie projektet gennem reportager og interviews med arkitekt Thomas Hillerup.

De øvrige artikler blev bragt 27. maj 2007, 8. juli 2007 og 24. august 2008.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Fakta

Bremerstente