Gennemsnitstemperatur dag:19,8 grader, nat: 11,5 grader, nedbør: 66 mm, solskinstimer: 196.

Planterne er nu på deres højeste. Fra midten af juli vokser hækken ikke mere. De fleste grøntsager er kommet godt i gang, og mange står og modner, inden de skal høstes. Roserne står i flor, og det samme gør mange stauder. Set fra feriestedet er det fint med varme og sol, men set fra et havesynspunkt vil omkring 20 grader være perfekt - og gerne med regn nu og da, og meget gerne om natten.

Labre larver i køkkenhaven

De første kartofler er for længst høstet. Mange venter med at høste kartofler, indtil de er i blomst, men ikke alle kartofler blomstrer, så vip lidt til planten, og lav et kartoffeltjek. Hvis toppene begynder at visne, så klip dem helt ned og smid toppen væk. Det er skimmel, og det smitter. Får kartoflerne skurv, er det ofte en følge af for meget vand. Får de sorte pletter, når man koger dem, skyldes det oftest overgødning.

Jordbærsæsonen har længe været i gang, men Dania og Pandora er blandt de sene, og de giver stadig bær. Efter høst skal planterne vandes godt. Undgå vand på bærrene - det mindsker risikoen for gråskimmel. Planterne sender nu deres små stiklinger ud. Lad dem beholde navlestrengen til moderplanten, og sæt en potte med jord under dem. Så får de godt fodfæste og er klar til at vokse videre, når de plantes ud i august.

Kålsommerfuglen har lagt sit afkom. Brug neglene til at klemme dens æg i stykker, og kommer du for sent, så anvend det biologiske middel Dipel. Du kan endnu nå at så ærter, kinakål og spinat, men det skal have vand for at spire. Aspargesplanterne må ikke længere høstes. Planten skal have ro og samle energi til næste år.

Hækkeklip

Når hækken sætter nye blade og skud, er det ikke alene for, at busken vil vokse sig større. Rodnettet har brug for blade for at kunne udvikle sig og omvendt. Bladene forsyner rodnettet med det, som roden har brug for, så jo længere de få lov at sidde, jo bedre er det for roden, der skal arbejde for bladene.

De løvfældende hække skal klippes i juli. Det gælder også liguster, selv om ikke alle er løvfældende. Hække af tuja, gran, taks og lærk kan også klippes i juli, men det bedste tidspunkt er april og august. Blomstrende hække tyndes ud ved at fjerne de ældste grene.

Skal du have en ny hækkeklipper, så gå efter en med batteri. De er efterhånden blevet så gode og stærke, at der ingen grund er til at slæbe rundt med en ledning, der nu og da skal lappes sammen. Havearbejde giver mange skader, og hækkeklipperen giver flest besøg på landets skadestuer. Benzindrevne klippere er tunge og støjende for omgivelserne, så her skal du bo på landet med langt til naboerne.

Hold på farverne

I staudebedet kan du holde længere på farverne, hvis du nipper de visne hoveder af. Bliver det tørt i juli, så giv stauderne vand, ellers er det hurtigt slut med skønheden. Skal du på ferie, så nip også hovederne af roserne. Så er der friske roser, når du kommer hjem. Roserne stortrives i varmen, men de angribes let af meldug, stråleplet, rust og andre svampesygdomme. Hvis det har været en mild vinter, har de især været plaget af lus. Jo tættere de står, jo mere udsatte er de også.

Husk at give dem godt med vand. Er du på ferie, kan du lægge en siveslange ud og kombinere den med et vandingsur, der tænder en halv time om aftenen. Godt med vand forebygger og hindrer i nogen grad sygdomme.

Fra midten af juli skal planterne ikke længere gødes. De nye skud skal nå at afmodne inden frost, og gøder man, bliver roserne ved med at sætte nye skud. Bruger du organisk gødning, er problemet mindre, fordi gødningen optages langsomt og over tid.

Pæonerne begynder deres smukke blomstring nu. Hvis ikke de blomstrer, er det måske fordi, de er plantet for dybt. Prøv i så fald til efteråret at hæve dem en smule. Får pæonerne vissensyge, så fjern straks det, der er angrebet og smid det væk. Vissensyge er en svampesygdom, der let smitter.

Krydderurter og lavendel

Krydderurterne skal høstes, inden de går i blomst. Er det sket, så klip dem ned, så kommer der nye, friske skud. Du kan lave nye planter af det, du klipper af. Det samme kan du gøre med lavendel.

Bær og frugt

Er der alt for mange frugter på dine frugttræer, er det en god idé at tynde ud. Det giver større og bedre æbler. Du kan standse tilvæksten af dit træ, så det ikke bliver for voldsomt, ved at nippe toppen af unge, bløde skud sidst i juli eller først i august. Nip over 4.-7. blad på det nye skud. Har skuddet forgrenet sig i to, så fjern det ene og nip det andet over det tredje blad.

Solbærgrenene beskæres efter høsten. Grene, der er ældre end tre til fire år, fjernes helt fra basis. De er lette at kende på deres mørkere farve. Ribs sætter flest bær på 2-5-årige grene, så her fjernes kun de allerældste. Krøller bladene, er det lus eller mider. De vil bare havde deres andel.

Hindbær kan høstes og fryses ned. Et lille tip: Frys dem først enkeltvis på en bakke, og læg dem så i en pose. Så fryser de ikke sammen i en stor masse.

Drivhuset

Svampebomber i drivhuset kommer, når man lukker døre og vinduer om natten. Både døre og vinduer skal stå åbne døgnet rundt for at undgå kondensvand. Planterne kan sagtens tåle, at udetemperaturen er helt ned til 5 grader. Bruger du kapillærkasser, så husk at planterne bruger 2/3 af det vand, som de optager, til afkøling af bladene. Er det varmt, er der tale om brug af meget vand. Du skal derfor ikke fylde gødning i kassen, hver gang den fyldes op, så får den ganske enkelt for meget gødning, og så ender det med griffelråd på dine tomater. Spring gødningen over mindst hver anden gang. Husk også at bruge vandværksvand, hver tredje gang du fylder kassen op. Bruger du kun regnvand, kommer tomaterne til at mangle calcium.

Lad sunde blade sidde på tomatplanterne, men nip fortsat sideskuddene af. Toppen kan du knibe, når der er fire til fem klaser i gang, og der er udsigt til, at resten ikke kan modne. Knibning af top sker en til to blade over den øverste klase. Har du så mange blade på dine tomater, at du ikke kan være i huset, så sker der ikke noget ved at klippe nogle af "grenene" af i længden. Du kan også fjerne nogle af de nederste blade og grene.

I øvrigt skulle du prøve at dyrke tomater udenfor. Det er slet ikke så ringe.

  • fyens.dk