Mette Lund er keramiker og bor i en villa på Bygmarksvej i Odense sammen med sin mand og to silkehunde. I kælderen har hun sit keramikværksted, hvor hun skaber de former og farver, der er en vigtig del af hendes liv, og som har sat et helt personlig

I en villa fra 1935 i den nordvestlige del af Odense bor og arbejder keramiker Mette Lund. Her spiller keramikken en helt særlig rolle - både i indretningen og for de mennesker, der bor her.  

Mette Lund købte huset sammen med sin mand i 2011. Det var et gammelt dødsbo, og stort set intet var ændret stilmæssigt siden 1970'erne. Huset var et tofamilieshus, og der var derfor både køkken og badeværelse på begge etager. Parret startede fra en ende af med at renovere huset. I dag fremstår det nyt og lyst. Stueetagen rummer en stor stue og spisestue, et lille, men funktionelt køkken med god bordplads og et showroom til Mette Lunds keramik. På første sal ligger der et badeværelse, et soveværelse og et pulterkammer. Soveværelset består af to rum med en stor åbning imellem. I det ene rum står en dobbeltseng, en hyggelig, gammel lænestol og to moderne sengeborde med et par Kaiser Idell-lamper ovenpå, der bare venter på at blive hængt op. 

Det andet rum gemmer på parrets gaderobe. Der er indbyggede skabe langs den ene væg, der skærmer for tøjet inde bag. Hver etage gemmer på nøje udvalgt keramik - som enten står til pynt eller som løser en funktion.  Men det er i husets kælder, at Mette Lund vækker leret til live, når hun former kopper, skåle og fade.

Husets blå bog

Mette Lund er keramiker og bor i huset sammen med sin mand og de to silkehunde Nelly og Fie.Hun har en søn på 25 år, der er flyttet hjemmefra.

Huset ligger på Bygmarksvej i Odense. Det er bygget i 1934.

Det er på 135 kvadratmeter. Der er desuden en kælder på 81 kvadratmeter.

Grunden er på 573 kvadratmeter.

 

Krukker og tøj tørrer side om side

I kælderen har Mette Lund sit keramikværksted. Midt i kælderens første rum står et bord med en tyk træbordplade. Langs væggene står klassiske træreoler. De fleste overflader er dækket af støv og aftryk fra vådt ler. Det er også her, Mette Lunds drejebænk står. Værkstedet har den helt særlige stemning af kreativitet og produktivitet, der fremkalder lysten til at gå i gang og til at fordybe sig. I rummet ved siden af ligger husets vaske- og tørrerum. Det er et tørrerum i ordets bogstaveligste forstand, for under vasketøjet på tørresnoren står kopper og skåle i ler til tørre.

- Det er bare ikke så praktisk, for der kommer støv i glasuren fra tøjet. På sigt skal vi have lavet et rum kun til tørring af keramik, fortæller Mette Lund.

På modsatte side ligger der et badeværelset. Fliserne er aflange og har en klar blå, farve. De er et levn fra de farverige halvfjerdser. Badeværelset har fået en helt ny funktion - det er nemlig Mette Lunds sprøjteværelse. Her glaserer og sprøjtemaler hun sin keramik. Det er en beskæftigelse, der tager meget plads, for hver eneste produkt skal både glaseres, tørres, vendes og bages. 

Keramikken i Mettes liv

Mette Lund har altid haft keramikken i sit liv. Hun blev uddannet på Danmarks Designskole i Kolding som keramisk formgiver i 1987. Men da hun var færdiguddannet, lagde hun keramikken på hylden og fokuserede på sit liv med mand og barn. Hun var dog langtfra færdig med keramik. I tidens løb har hun taget mange kurser, og i 2011 tog hun tråden op igen og startede sit eget firma. Det er endnu ikke noget, hun lever af, for hun er meget glad for sit arbejde i et hørecenter.

- Min forretning er først ved at tage form, fortæller Mette Lund, der ikke ønsker at starte en masseproduktion af lertøj og keramik.

- Jeg hygger mig med det, og derfor er det også meget forskelligt, hvor meget tid jeg bruger på det, tilføjer hun.

Hun samarbejder med forskellige butikker, som hun leverer keramik til. Men hun holder også julestue og keramikudsalg i hjemmets showroom, der er indrettet enkelt og hyggeligt. Hele den ene væg består af en indbygget reol, hvor Mette Lund har udstillet et udvalg af keramik. Langs den anden væg står et gammel tapetserbord, hvor Mette Lund har lidt mere keramik stående. Værelset har en stor karnap, der lukker masser af lys ind. På den indbyggede bænk kan man sidde og slappe af og nyde sin kaffe i solskin.

- Vi sidder tit herinde og spiser. Vi overvejede meget at slå stuen og det her rum sammen, men jeg kan bedre lide det sådan her. Det minder mig om en udstue, fortæller Mette Lund.

 

Intet nyt uden lidt brugt

Stilen i stuen er en afbalanceret kombination af nye møbler, arvestykker og design. Alt, der er nyt, har også fået et touch af noget gammelt eller personligt.

- Jeg bryder mig ikke om, når tingene bliver for finpudset. Det skal gerne have lidt kant, fortæller Mette Lund.

Hun og hendes mand samler på hver sit stel - mega mussel og blå blomst fra Royal Copenhagen. Og dem kombinerer Mette Lund med sin egen keramik, når hun dækker op til fest. Spisebordet er langt og har fået midterpladsen i spisestuen. Det er også et gammelt tapetserbord. Rundt om bordet står seks stole. Fire af dem er nye, to af dem er arvestykker. Over bordet hænger en stor lampe. Det er en Enigma Pendel fra Louis Poulsen, der trods sit voluminøse design har en lethed og gennemsigtighed, der ikke stjæler udsigten til haven. Rundt omkring i stuen og spisestuen står der forskellige slags keramik. Noget af det har Mette Lund selv lavet, og andet er købt. Blandt andet en stor, mørk krukke, der står i spisestuen. Den købte Mette Lund for 20 år siden.

- Keramikken i vores hjem fortæller en historie om et livsforløb, og da jeg kom i gang med at lave keramik igen, føltes det som at komme hjem, siger Mette Lund.

  • fyens.dk