Gennemsnitlig dagtemperatur: 15 grader. Nat: 6,5 grader. Statistisk er der mest sol i maj og juni. 209 timer er tallene for hver måned. Nedbør: 48 mm.

Enten er den milde vinter trukket lidt i langdrag, eller også er det bare foråret, der lader vente på sig. Et eller andet sted går det dog op i en højere enhed. Den vækst, som en mild vinter fører med sig, dæmpes af en kølig periode. Dermed undgår vi heldigvis, at det for tidligt ender med en eksplosion af blomster, der ikke tåler frost, heriblandt frugttræernes blomster. De var lige ved at springe for tidligt ud. Det skal man passe på, for nattefrosten ødelægger frugtanlæggene.

Varme under glas

Det varmeste sted lige nu er helt klart drivhuset. Temperaturen kan let snige sig op omkring de 40 grader, så der skal luftes ud. Om natten falder temperaturen drastisk, og det giver meget kondensvand. Heldigvis er der kun få planter ude nu, men når jordtemperaturen når op omkring 20-24 grader, kan du plante tomater, peber og aubergine. Noget senere agurk og melon, der begge er meget følsomme overfor kulde.

For tidlig udplantning giver planterne stress. Det er ikke sikkert, du opdager det før i starten af sommeren. Det er, som når saltbilen stresser planter med salt på vejene, der siver ned i jorden. Hen på sommeren får planterne så visne partier, og så har man glemt årsagen.

Har du tomatplanter inde, der gerne vil ud i lyset, så tag dem ud om dagen og ind om aftenen. Hvis de ikke har sat blomster eller kun få, skyldes det oftest, at de, indtil de første blomsterklaser kommer, har stået for varmt. Her skal de helst stå ved 14-15 grader. Tomater behøver ikke megen jord, så de kan sagtens gro i lang tid i dine potter. Nogle lader dem tilmed fortsætte med at gro i en mellemstor lerpotte. Det kræver blot, at man vander hver dag, men også, at der gødes hyppigere. Hold øje med, om planterne bliver lyse. Så mangler de gødning.

Bliv ikke overrasket over, at planter i små beholdere skal have vand hver eneste dag og også oftere skal have gødning. Rejser du meget om sommeren, skulle du måske anlægge en helt anden strategi.

Prøv med tomater udendørs. Sorten Gemini er meget velegnet til at dyrke i det fri. Find et lunt sted med læ. Tving plantens rodnet til at søge ned ved ikke at overvande. Plant dybt. Det gør ikke noget, at stænglen står lidt under jord. Den danner nye rødder. På den måde tvinger du planten til ad helt naturlige veje at finde vand. Det mindsker behovet for kunstig vanding, og når den har lært det, kan du trygt tage på sommerferie.

Højbede som drivbænke

Mange frø rådner, når man sår for tidligt. Derfor: Så hellere lidt sent end for tidligt. I dag er den typiske køkkenhave kommet i pallerammer eller rammet ind i små bede af et andet materiale end træ. Højbede i kasser har mange fordele. En af dem er, at det er meget let at sætte klar plast over rammerne. Det betyder, at jorden hurtigere varmes op. Solens varme når længst ned i jorden ved at bruge den klare plast frem for den sorte. Højbede bliver pludselig små drivbænke, og det gavner starten for langt de fleste grøntsager.

Salat og radiser, og til dels også gulerødder, skal dog ikke have for meget varme, for så spirer de ikke så let. Her kan du undgå plasten. Til gengæld kommer sneglene hurtigt efter dem. Sæt kobbertape på rammerne. Det har jeg rigtig gode erfaringer med. Kobber giver sneglene et stød.

Det kan være en god idé at sætte et husnummer på dine højbede. Herefter skriver du op, hvad du har sået eller plantet i bed 1, 2, 3 og efterfølgende bede. Næste år tager du så sedlen frem. Det er nemlig en rigtig god idé at lave vekseldrift. Det vil sige, at du bør undgå at så den samme type afgrøde i samme jord som sidste år. Skifter du ikke mellem bedene, får mange planter lettere sygdomme og angribes af skadedyr.

Gulerodsfluens første generation er på vingerne i maj, så hvis ikke du har skjult planterne mellem rækker af tagetes eller løg, så dæk dem til med et insektnet. Det kan bruges igen og igen. For eksempel i august, når anden generation dukker op.

Pas på ormene

Jordbær i køkkenhaven kan plantes ud nu, selv om det normale tidspunkt er omkring juli og august. Lad dem stå på en plads, hvor solen har god magt. Husk først at give dem lidt gødning, efter at de har båret bær. Giver du tidlig gødning, får du bare en stor stak blade frem for bær. Sker det, så klip bladene lidt tilbage i efteråret. Undgå vandsprøjt på blomsterne. Det kan senere give skimmel på jordbærrene.

Orm i hindbær kan du undgå ved at ryste planten, når den er i blomst og holde en spand under. Så dratter hindbærsnudebillen ned. Det er den, der lægger æg, som bliver til orm (larver) i bærrene. Alternativt kan du skifte dine planter til efterårsbær. De får ikke orm.

Vil du mindske orm i æbler, kan du sætte feromonfælder op. De sikrer ikke mod orm, men reducerer angreb. Det skal ske lige før blomstringen.

Gå til græsset

Der er godt gang i græsset, og mosset følger med. Kalk kan være godt at tilføre for at undgå visse mosser, men der er også mosser, der trives fint i en basisk jord. Det bedste, som du kan gøre, er at gøde din plæne. Start med at lufte den godt igennem med en rive eller lej en vertikalskærer, hvis det er helt galt. Efter den omgang ser det ud som om, der hverken er græs eller mos, men fortvivl ikke. Det skal gøre ondt, før det bliver godt, og det bliver godt. Der er masser af rødder, der sætter nye skud, og i løbet af ganske kort tid bliver din plæne smukkere og smukkere.

Roser skal klippes

Roser har stort set ikke opdaget, at det har været vinter, så de har forlængst sat nye skud. Har du ikke fået klippet dem lidt tilbage, så gør det nu. Klippes de hårdt tilbage, skal de bruge meget energi til at skyde igen og får derfor kun få, men også store roser. En mildere beskæring giver flere roser. Klip et par centimeter skråt over en ny knop. Læg mærke til, hvilken retning knoppen går. Knoppen skal gå ud og ikke ind mod midten. Klip, så din busk bliver åben, og der kan komme luft mellem bladene. Brug kaffegrums under roserne. Det gøder og er et gammelt husråd mod lus.

Nye forårsblomster

Blomstrende buske klippes tilbage efter blomstringen. Det samme gælder lyng og lavendel. Har du forsømt lyng og lavendel, så klip nu. De skyder igen, men kommer blot lidt senere. Er planterne blevet meget åbne, kan de sagtens tåle en hård beskæring. Så bliver de tættere. Det afklippede egner sig fint til at lave nye planter med. Ryk en stikling af ved at trække nedad. Sæt den i sandblandet jord (mest sand) og så dybt, at kun 5 cm rager op. Dæk med klar plast, og 4-6 uger efter slår så godt som alle skud ny rod. Sådan kan du også lave buksbom, når du er i gang med at forme dine planter. Sidst i maj er tidspunktet, hvor stedsegrønt kan klippes.

De første tulipaner er dukket op. Efter afblomstring skal de have gødning til oplagring af ny næring. Mange nyere tulipaner kommer dog ikke igen i mere end et par år, så gå på jagt efter nye spændende løg.

Husk også at klippe de visne staudetoppe ned, og skal du have nye stauder, så plant dem nu. Stauder kræver meget lidt gødning, men du kan give ca. en teskefuld pr. plante.

  • fyens.dk