En sag for samlere


En sag for samlere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En lås til en kanon fra 1800-tallet - hammerslag: 10.000 kroner

En kunde kom for nylig ind med, hvad vi kunne se måtte være en såkaldt flintlås, men i overdimensioneret størrelse. I hvert fald i forhold til, hvad man normalt ser på et gevær.

Kunden havde en idé om, at den kunne stamme fra en kanon, men var ikke sikker. Ved nærmere undersøgelse gennem litteratur og diverse kilder kom vi frem til, at formodningen var helt rigtig.

Det hele begyndte med den danske rustmester C.W. Kyhl. Han havde i mange år forsøgt sig med andre antændelsesmuligheder end den gammeldags med luntetænding, men uden held.

Al begyndelse er jo svær, men i starten af 1800-tallet lykkedes det C.W. Kyhl at fremstille en lås, der i det store og hele var tilfredsstillende i brug til den danske flåde. En stor del af låsene forsvandt fra dansk jord under slaget på Rheden 2. april 1801, da den engelske flåde slæbte alt, hvad den kunne af skibe og materiel med hjem.

C.W. Kyhl døde i 1827, og herefter fortsatte flere forskellige producenter med at fremstille kanonlåse af forskellig kvalitet.

Låsen, som vi fik indleveret, er efter Kyhls tid, kunne vi se på dateringen. Gætterier om låsens oprindelse går f.eks. ud på, at den kan være fra en prøveproduktion med forbedringer i forhold til tidligere modeller.

Vurdering af en så sjældent udbudt vare kan være meget svær at fastsætte. Når alt kommer til alt, er der ikke nogen fast pris. Det drejer sig i højere grad om, hvor højt samlere vil gå.

Hammerslag på låsen blev 10.000 kr. mod et forventet bud på 5000 kr.

Claus Christiansen

Lauritz.com

En sag for samlere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce