Tag de stikkende kaktus ind i soveværelset.

Frisk luft på kontoret eller i hjemmet er altid vigtigt. Det hjælper planterne med at skaffe. Ikke alle planter er lige gode til at rense luften. Alle planter har spalteåbninger, bitte små huller, der kan åbnes og lukkes. De lukker ilt ud af bladet og kuldioxid, C02, ind i bladet ad samme åbninger.

Der skelnes mellem to typer af planter. Den ene type er de planter, der generelt er med grønne blade. De laver almindelig fotosyntese med dannelse af ilt fra C02 og vand om dagen, når det er lyst. Om natten forbruger de ikke kuldioxid.

Den anden type udgør sukkulenter og orkideer. De kan til gengæld forbruge kuldioxid om natten og samtidig gennemføre den normale fotosyntese om dagen. For at få den bedste luft i hjemmet er det en god ide både at have de almindelige, grønne stueplanter samt sukkulenter og orkideer. Man kan måske endog sige, at i soveværelset bør der altid være sukkulenter eller orkideer, fordi de optager koncentrationen af den CO2, vi udskiller.

Viden om luftrensende planter er et resultat af undersøgelser for rumfartslaboratoriet i Nasa, og denne viden blev til en bog på engelsk publiceret i 1996. Nu findes originalbogen i en dansk udgave fra forlaget Turbine.

Den amerikanske professor Dr. B.C. Wolverton var den første der forskede i planternes luftrensende effekt. Han skabte ikke mindre end en revolution på kontorlandskaber verden over, og hans forskningsresultater er citeret i en uendelighed. Det blev nu klart, at planter på arbejdspladsen, blandt mange egenskaber, gjorde folk mere rolige og tilfredse. Medarbejdernes blodtryk faldt og stresssymptomer blev dæmpet.

Sydkoreanske forskere har ifølge Gartnertidende ikke overraskende bekræftet, at en blanding med grønne planter og de mere sukkulentagtige giver et rigtig godt miljø.

Kaktus gør nattesøvnen mere behagelig. De sender frisk ilt ud i rummet.

Foto: Grøn Kommunikation

  • Af: