Et år går hurtigt. Men der kan ske meget på så kort tid. Sidst, jeg skrev en beretning om byggeriet i vores lille hus, var vi løbet tør for penge. Det er vi stadig, og det kan selvsagt lægge en dæmper på ethvert godt byggeprojekt. Men faktisk er byggeprojektet blevet stillet lidt på standby af en helt anden årsag, for livet overhalede os indenom, og nogle gange er der ting, der er vigtigere end husbyggerier.

Da vi fik børnepenge i januar 2016, skulle alle pengene gå til at bygge et værelse til Ketil. Det grimme, brune kontor, der før havde været vores soveværelse, skulle trylles om til en børneoase. Kan man så få et helt børneværelse for børnepengene på 4400 kr.? Nej, det kan man ikke. Det blev ca. to en halv gange så dyrt.

Brunt i brunt

Vores hus gennemgik sidst en renovering i 1970'erne, og det kunne godt ses på valget af farver. Køkken og badeværelse var brunt. Kontoret, der nu er børneværelse, var brunt. En slags laminatgulv var klistret op på væggene, fyrretræslofterne var så deprimerende brune, at vi sagtens kunne have udviklet en vinderdepression om sommeren. Ja, faktisk har hele huset haft den brune farve, og nogle gange kan jeg undre mig over, at vi har købt sådan et brunt hus, for det har nogle gange været svært at få øje på skønheden i det.

Det tog tre måneder at sætte børneværelset i stand. Alt det brune er væk. Det fik pudsede vægge, gipslofter, gulvtæppe og plads til at være en dreng på tre år med utrolig meget legetøj. Og gider han så lege på sit fine værelse? Nej, det gør han ikke.

Men knap var vi færdige med det første børneværelse, før vi måtte begynde at vende blikket op på den grimme (også utroligt brune) førstesal, der står ubenyttet hen - inden længe ville vi få brug for endnu et børneværelse, og der er ikke andre steder at bygge det end ovenpå.

Ingen flueben i sommer

På vores køleskab hænger en seddel. "Sommerprojekter" står der på den. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forestillet mig. Med en voksende gravidmave og en to et halvt-årig med mere energi end en sæk lopper kunne jeg ikke sætte flueben ved nogle af mine gøremål. Ikke et eneste. Det havde ellers pyntet at få malet paneler, døre, vinduer. Eller ordnet roserne, husets sokler, sat gardiner op eller få ordnet de sidste udhæng. Nej, det blev det ikke til.

Altid gange med fire. Det tager altid fire gange så lang tid, siger Peter til mig. Jeg tror nu nærmere, jeg skal gange denne liste med seks. Eller otte.

En baby og en gavl

Nå, men så blev det efterår, og babys ankomst nærmede sig. Så ringede de fra banken. Gavlen på huset skulle fuges om, før byggeriet kunne færdigmeldes og godkendes som en del af huslånet. Vi havde en måned til at gøre det færdigt. Det var lige en streg i regningen, for i første omgang havde den gavl ikke været en del af aftalen om det, der skulle gøres.

Da vi blev gjort bekendt med det første gang var, da vi ville færdigmelde projektet i foråret. Derefter måtte vi finde tid til at fuge gavl om, men ingen havde nævnt en dato. Så med en få dage gammel baby netop ankommet i huset kom Peters venner og gav en hånd med. Huset rystede, og støvet klistrede sig til vinduerne i det våde vejr. Lille baby Birk sov fra det hele, og efter nogle lange dages hårdt arbejde stod gavlen fin og færdig. Huset blev færdigmeldt, og vi kunne ånde lettet op. For en stund. For nu skal vi jo se på den førstesal, som i den grad trænger til en kærlig hånd. Og vi skal se på, hvor vi får fat i pengene henne. For drømme og realitet skal passe sammen.

Jeg havde i første omgang forestillet mig noget med fire kviste og et fantastisk lysindfald. Ved nærmere undersøgelser må jeg omdefinere mine drømme, så de også passer til det budget, vi har lagt for den sidste del af huset.

Banken er behjælpelig. Den øgede værdi i huset efter den første etape af istandsættelsen giver et økonomisk råderum, som kan give os den førstesal, vi drømmer om. For 150.000 kroner skulle vi gerne kunne bygge en førstesal med to lækre børneværelser og en slags opholdsrum. Så egentlig er alle detaljerne på plads. Vi er enige om, hvordan det skal være, og vi kan låne pengene til det. Nu skal vi bare finde tiden til det.

 

  • Af: