Det kan du få for to millioner kroner

Du kan få denne villa i Ulbølle for to millioner kroner.
Foto: Steen Heiberg

Det kan du få for to millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Længere liggetider og flere fynske huse til salg, men krise? Nej. Den skal man til Århus og København for at finde. BoGodt tog to millioner kroner i lommen og drog på rundtur for at se, hvad man kan få for pengene

Gammelt byhus, ældre murermestervilla, klassisk parcelhus eller spritny lejlighed ... Sammenlignet med de forgange år er der mange varer på de fynske bolighylder. Mange forskellige i mange prisklasser.

For et par år siden blev ejendomme flået ud af hænderne på ejendomsmæglerne, der oplevede købere med rundsave på albuerne og sælgere, der fløjtede rundt med både arme og friværdier højt hævet over hovedet.

I øjeblikket tager boligmarkedet sig en puster. Det har det gjort før, og det vil det garanteret gør igen.

BoGodt tog på rundtur på Fyn for at se, hvor meget familiebolig, der er at få for rundt regnet to millioner kroner - alt efter beliggenheden. Vi drog til Bogense i nord, Ulbølle i syd, Assens i vest, Nyborg i øst og Odense midt i det hele. To millioner kroner på lommen er ikke alverden at have at rutte med i Odense - til gengæld ligger det i den pæne ende af, hvad man giver for en bolig i Assens.

Med i lommen havde vi også forestillingen om at møde et boligmarked, smittet af de nedadvendte mundvige, der præger Århus og København.

Her er boligpriserne - især på ejerlejligheder - drattet med tocifrede procenttal, og der udløber jævnt hen dommedagsprofetier fra storbyerne.

Men selv om det fynske boligtog uden tvivl har sat kadencen ned, og bankerne kravene op, er øjebliksbilledet langtfra sort.

Generelt ser det bedst ud for boliger i prisklassen 800.000-1,4 millioner kroner (op til to millioner kroner i Odense). Det går lidt mere trægt med de helt billige og meget håndværkertrængende ejendomme i landzonen samt de meget dyre boliger, der kræver adskillige millioner på lommen.

Sidstnævnte kategori mangler "fødekæden" af rige københavnere, der har solgt dyrt i hovedstaden for dernæst at købe på Fyn.

Parcelhuset et hit

EDC-mægler Karl Peter Lyhr fra Bogense solgte sidste år 72 huse og melder, at han i øjeblikket har solgt fire huse flere end på samme tidspunkt sidste år, men han har også tre gange så mange huse til salg. Liggetiden, den tid, det tager at sælge et hus, er tre-fem måneder med udsving til både den ene og anden side.

- Det hus, der er nemmest at sælge i Bogense, er 70'er-parcelhuset på 120 kvadratmeter, der ikke er for dyrt.

- Det unge par - den nyuddannede ingeniør og sygeplejerske - der førhen typisk ville købe eller bygge et hus til 2,2 millioner, de køber i dag et hus til 1,4-1,5 millioner i et af de ældre kvarterer. Så lever de måske med et ældre badeværelse og køkken og beslutter sig for at bygge til, alt efter hvor mange børn der kommer, siger Lyhr, der ikke tror på et marked, som falder sammen.

- Vi har et stille og roligt år. Det får vi også næste år og måske 2010, og så tror jeg, at det stiger igen. Og du må undskylde - jeg kan altså ikke få tårer i øjnene af boligejere i København, fordi lejlighederne er faldet 20 procent. Det var det, de steg året før - og så har folk måske tjent to og ikke tre millioner på syv år, men det er ærligt talt svært at græde over.

Landzonen halter

Mod øst og syd er meldingerne meget som i nord. I Nyborg melder Tina Kromann fra Danbolig om et første kvartal, der er afdelingens bedste de sidste år. I første kvartal 2006 solgte afdelingen 13 huse, i første kvartal 2007 steg det til 18, og i første kvartal i år blev der skrevet slutsedler på 21 ejendomme.

- Alt under to millioner i Nyborg by bliver solgt ret hurtigt. Jo billigere det er, des hurtigere ryger det. Det kan tage en uge eller et par måneder.

- Det er sværest at sælge huse fra 2,5 millioner og opefter, og i Ørbæk og Ullerslev er priserne faldet seks-otte procent. Vi oplever, at de mindre byer har lidt sværere ved at holde priserne, men i Nyborg går det pænt, og det er et af de steder, der bliver handlet en del.

Hos Poul Juul ser ejendomsmægler Peter Skovgaard liggetider, der er steget fra tre måneder til godt fire måneder, men han ser ikke grund til at have nervøse trækninger.

- I Svendborg er alt fra 800.000-1,3 millioner revet væk - det bliver købt og sat i stand. Vi sælger lige så mange huse, som før - der er bare kommet flere huse til salg.

Mod vest - i Assens - beretter Line Hansen fra Nybolig om liggetider i byen på cirka tre måneder og op til fem måneder i landzonen. Også her ryger de billigste boliger først over disken - og markedet går i små bølger.

- Det tror jeg, vi skal til at vænne os til - de små bølger. I januar og februar gik det rigtig, rigtig godt - da solgte vi 16 huse - i maj solgte vi ni, og juni tegner rigtig lovende, lyder det fra det vestfynske, der også har nydt godt af stigende huspriser de forgange fire år.

- Fra 2004 til 2008 steg huspriserne i Assens 40-45 procent, og de stigninger oplever vi ikke nu. Men markedet er sundt - det er bare stoppet op, og når markedet gør det, så er man også selv nødt til at gøre det.

- Priserne er ikke faldet, og det tror jeg heller ikke, de gør, men vi - boligejerne - er blevet forvænt med, at bare vi har fast ejendom, så kan vi alt. Vi kan mærke, at bankerne er begyndt at holde meget igen. Førhen gik folk i banken og fik grønt lys til stort set hvad som helst - det gør de ikke i dag, siger Line Hansen.

Mindre biler

Hos Poul Jensen, Home i Odense, er prisniveauet højere, simpelthen fordi priserne i Odense er anderledes end i de mindre byer. Det parcelhus, der koster to millioner i dag, ville have ligget i prisklassen 1,2-1,3 for fire år siden. Det er en solid stigning, men stadig ikke at sammenligne med eksplosionerne i Århus og København.

- For boliger i Odense i prisklassen 1,8-2 millioner går det ganske, ganske fornuftigt. De ligger vel to-fem måneder. Generelt er liggetiden da blevet længere - fire-syv måneder - end i de gode tider, da den var under to, men vi har det jo ikke dårligt.

- Tingene har bare normaliseret sig, og det skal både sælger og mægler indstille sig på. Markedet er altid gået i bølger, og der er ikke noget at pive over, konstaterer Poul Jensen og tilføjer:

- Men kan det da godt være, at ejendomsmæglerne skal til at købe lidt mindre biler.

Det kan du få for to millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce