Det lykkedes at skabe en del forvirring omkring de forskellige savtyper forleden. Kjeld Bjerre strækker våben og giver doven- skaben skylden
Værktøjskassen

?Hej Kjeld Bjerre - tak for mange informative og morsomme artikler om alt mellem himmel og jord. Forleden skrev du en spændende artikel om forskellige save, og beskrivelsen af sløjdtimerne var lyslevende.

Men!

Den sav af træ og snor med spændpind, som kun måtte spændes to omgange, hedder altså en rammesav og ikke en buesav. Jeg har en buesav af stål til at save brænde og beskære træer med. Jeg er udlært som tømrer på Fyn og er barnebarn af to snedkere fra København, og vi har altid kaldt det en rammesav.

I øvrigt skriver du, at den sav, der saver på tværs, er krydsfilet, og det udtryk er korrekt. Den savklinge, der bruges til at save på langs af træet, kaldes retfilet. På tømrerskolen fik vi udleveret et ca. 200 mm langt stykke savklinge af begge dele, som vi skulle øve os i at file på. Vi brugte en trekantet fil til retfilede klinger og rombeformet til krydsfilede klinger.

Der blev filet mange spåner af klingerne, inden vi havde nogenlunde tag på det. Den retfilede klinge kunne næsten bruges som sveifsav, inden vi var færdige.

Med venlig hilsen

Henrik Gattrup

!Hej Henrik Gattrup - tak for belæringen. Og det er sagt i en absolut positiv ånd: Det er herligt at blive belært af én, som af et godt hjerte ønsker at berige os andre med sin viden.

Bortset derfra, så husker jeg godt, at jeg rodede lidt rundt i det med betegnelsen for den slags tænder, som er egnet til at save på langs - det hedder vist en kløvsav - og det var fordi, jeg ærligt talt var for doven til at undersøge sagen.

Det var nemlig ikke de traditionelt retfilede tænder, jeg tænkte på - og varmt anbefaler - men derimod den nye og smarte type tænder, som findes på stiksavklinger og bedre fukssvanse.

Men hvad hedder så disse moderne tænder - hos Bahco forklarer salgschefen, at de faktisk ikke har noget universelt navn. Bahco kalder deres version XT, medens Stanley kalder deres JetCut - og sådan er det hele vejen igennem: Hvert af de større mærker har fundet på deres helt specielle og effektive tandsæt, som de straks tager patent på og derefter kalder ét eller andet smart og påstår, at det er verdens bedste sav.

Men de moderne save har alle én ting til fælles: Tænderne er ikke filet, men slebne, og de har en udpræget dyb profil - man kan også sige, at tænderne er meget lange og spidse - og så er de slebet, så spånerne let kan komme væk. Og det er et faktum, at sådan en krabat saver meget bedre og hurtigere end en traditionel kryds- eller retfilet - til gengæld kan man ikke selv file den op, så hvis du rammer et søm bare én gang, er saven lige til at smide over skulderen.

Derfor har den gammeldags billige fukssvans til 25-40 kroner stadig sin berettigelse - brug den, når du skal save i beskidt træ, eller hvor der kan være risiko for søm, skruer eller hæfteklammer - og spar den fine fukssvans med slebne tænder til det fine arbejde i rent træ.
  • Fyens Stiftstidende