Der skal være en historie

Stefan Bräuner skærer hjemmebagt rugbrød i det stilrene køkken i stål. Køkkenet får et strejf af varme med fine flasker, dåser og andet i vinduerne, som Dorte Ager Bräuner har æren for
Foto: Jørgen Hansen

Der skal være en historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De store linjer er de helt enige om hjemme hos familien Bräuner
Men det er designer Dorte Ager Bräuner, der står for at indrette ned til den mindste detalje

Hvis du er marskandiser og gerne vil sælge noget til Dorte Ager Bräuner, der holder meget af antikviteter, så skal der helst følge en historie med. For det med at sætte noget gammelt og brugt ind i vindueskarmen bare for stilens skyld er ikke nok.

Derfor hører det også med til en rundvisning i familien Bräuners hjem at få fortællingen om den store lysekrone i smedejern, der hænger højt i stuen, og historien om, hvorfor sølvgrisen i vinduet er lappet med en lille plade.

- Det var min mors sparegris. Og den blev ramt af en splint fra en bombe under 2. Verdenskrig. Derfor blev den lappet, fortæller Dorte Ager Bräuner om den funklende gris, der har fået plads bag forsatsruden i køkkenalrummet i Odense-villaen.

Smedjernet kommer vi tilbage til.

Et drømmehus

Dorte Ager Bräuner og hendes mand, Stefan Bräuner, købte huset for tre år siden. Før boede de praktisk talt i husets baghave på vejen lige rundt om hjørnet. Og de havde luret i længere tid. Så da huset kom til salg, bød de rigeligt for at sikre sig drømmehuset. Samtidig kunne de lægge en bid af baghaven fra det gamle hus til haven i det nye, inden de solgte.

- Vi kunne simpelthen ikke bære, hvis andre skulle få fingre i huset. Så skulle vi gå derovre på den anden side af hækken og ærgre os, siger Dorte Ager Bräuner, der er designchef hos Dranella.

Det originale var intakt

Parret var specielt glade for, at huset stod, som det blev bygget i 1924. Så kunne de renovere med nænsom hånd. Og det har de gjort fra kælder til 2. sal. De originale vinduer og plankegulvet er der stadig. Terrazzo-gulvene i badeværelserne er også intakte. Og det røde tegltag ligger stadig, hvor det skal.

- Det var en kvalitet i sig selv for os, at det originale var bevaret som for eksempel vinduerne og terrazzo-gulvet, siger Dorte Ager Bräuner.

De få steder, hvor der er kommet nyt til, har parret sørget for, at husets oprindelige stil er bevaret. Samme tanke gik igen, da de fik ført hoveddøren tilbage i dens gamle figur snedkereret efter de originale tegninger til huset. Nu står den sort og fin med sprosser og vinduesglas.

Da anden sal isoleret, belagt med gulv og omdannet fra loft til stort, hyggeligt soveværelse for to. Her blev der installeret små, sorte vinduer i smedejern som man gjorde det i 1924 - med undtagelse af et enkelt stort velux-vindue. For der skulle være en flugtvej til brug ved brand.

De store linjer

Heldigvis er Dorte Ager Braüner og hendes mand helt enige om de store linjer i huset, når der skal sættes i stand. De brugte seks måneder på at skabe et moderne hus i den gamle villa med mange finurlige detaljer som den flotte murede pejs, det åbne køkken-alrum med det stilrene køkken i stål og den flotte, åbne trappeopgang.

Rundt omkring i vindueskarme og på hylderne har Dorte Ager Bräuner suppleret de klassiske linjer med små tableauer af sager, hun har hentet rundt omkring i verden og lokalt - blandt andet har hun en yndlings-antikvitetshandler i Rudkøbing på Langeland.

- Som designer tænker jeg meget visuelt, og jeg kan godt lide, der er pænt omkring mig. Så de små ting, dem står jeg for, slår hun fast.

Et fund

Et af parrets fælles favoritfund er dog Stefan Bräuners fortjeneste. Det var nemlig på en tur til skrotpladsen, at han fik den unikke lysekrone i smedjern, der hænger i stuen, som de begge er meget glade for. Stefan Bräuner nåede endda at få historien med af manden, der i trillebør havde kørt lampen til skrot. Det var et af mandens afdøde familiemedlemmer, der havde lavet lampen til sin svendeprøve ved århundredeskiftet - 1900-tallet vel at mærke.

- Det er en ting, der skiller vandene i venneflokken. Enten synes man, den er fantastisk, eller at den er grim. Sådan er det med smag, griner Dorte Ager Bräuner.

Der skal være en historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce