Der findes andet i verden end Weber

Bon-Fire er den gamle spejderdrengs drøm. Det er en moderne bålplads, hvor man kan grille under et rigtigt bål. Prisen afhænger af det udstyr, man skal have, men med rist og pande løber den bedste kvalitet op i et par tusinde kroner.
Foto: Bon-Fire

Der findes andet i verden end Weber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu er det grillsæson, og helsekonsulent Lene Hansson giver gode råd til lækre og sunde grillretter

Havemøblerne er klar. Solen skinner fra en skyfri himmel, og holder den op, så må du trække den tykke sweater på, for nu skal vi ud.

Grilltiden er startet, og for nogen er det ensbetydende med rengøring og klargøring af webergrillen, men helsekonsulent Lene Hansson foretrækker alt andet end en Weber, og helst skal man have flere typer, siger hun til Stiftstidende. Flere forskellige griller giver flere muligheder. Hun er vild med grill og har lavet en bog om, hvordan man griller og får mere ud af det.

En grill samler familien, fordi vi på en eller anden måde drages af ild, og pludselig bliver det spændende at lave mad sammen.

Cobb-grillen har en hat, der holder på varmen som en kuglegrill. Ved købet medfølger en smart taske, så man let kan tage grillen med til stranden.
Cobb-grillen har en hat, der holder på varmen som en kuglegrill. Ved købet medfølger en smart taske, så man let kan tage grillen med til stranden.
Foto: Grøn Kommunikation

Fire grilltyper

Lene Hansson foreslår fire grilltyper, der hver især kan noget forskelligt.

Cobb-grillen er hendes første valg. Har man den, har man et udendørs let transportabelt køkken af format, der kun vejer fire kilo, og så kræver det bare seks-otte små briketter, når maden skal tilberedes. Grillen har vundet den ene internationale pris efter den anden, og som ejer af en Cobb-grill forstår man hvorfor. Man kan tage dem med i en taske, der følger med ved købet, og have sit udekøkken med til stranden, ud i båden eller ud i kolonihaven. Den er meget sikker, fordi ilden er lukket inde i en skål, og siderne bliver ikke varm, så man kan ikke brænde sig. Man kan stege alt fra små fisk til kylling, der bliver lækker og saftig, og der er plads til grøntsagerne i en særlig rende. Der kan købes ekstraudstyr, så man kan lave pandekager og brød og meget andet.

Evasole er smukt design. Den er en grill af porcelæn og utrolig flot at have stående på bordet, hvor den giver varme på en halvkold forårsdag, hvor man absolut skal ud. Grillen er nem at rengøre, og også den har fortjent og vundet priser for et smukt design.

Foto: Grøn Kommunikation

Sug i maven

I den helt anden boldgade er Bon-Fire-grillen. Den er noget, der giver sug i maven hos enhver gammel spejder. Det er den moderne bålplads, hvor man på et stativ kan hænge kogekedlen og lave te eller gryden med kartofler eller suppe, og man kan også på en rund ophængt pande bage brød, stege kød, pizza og et hav af andre muligheder. Den er lige til at tage med til stranden, hvor bålet anlægges i et fad, så asken kan tages med hjem eller strøs i vandet, eller den kan bruges i haven, hvor børnene vil elske den.

Den sidste grill, som Lene Hansson vil anbefale, er for den, der ikke bryder sig om kul, men vil have en ren grill og hurtig fornøjelse. Det er gasgrillen Heat-grill. Det er en feinschmecker, mener hun. Man kan kontrollere styrken på de forskellige blus, så der er plads til at lave flere slags mad på en gang, og man kan holde grøntsagerne varme, mens man steger sit kød.

Lene Hansson bog er fyldt med opskrifter på de mest lækre retter.

- Jeg har lagt meget vægt på at lave retter, hvor alt kan laves på grillen, siger Lene Hansson, der mener, at noget af fornøjelsen går af det at lave grillmad, hvis konen står i køkkenet og tilbereder grøntsagerne, mens manden hygger sig med ungerne og bøfferne. Alt skal kunne laves på grillen, er hendes holdning.

Når du griller grøntsagerne, så skal de bare have nogle få minutter på hver side. Pensl dem med lidt palmeolie eller kokosolie og lidt salt, det gør dem ekstra lækre, og faktisk er grøntsager det mest lækre, man kan lave på en grill, mener Lene Hansson.

Andre gode råd er at vente med at stege, til kullene er grå og flammerne er væk, så får du ikke kulsmag. Brug også en grillstarter frem for tændvæske. Tændvæske forpester luften i nabolaget og kan ødelægge smagen. Drys tørrede krydderurter direkte ned i gløderne, det giver en supergod smag. Især timian, rosmarin, fennikel eller salvie er godt, men prøv dig frem.

Hvis du bruger en træpind på grillen, så læg den først i blød i vand i en halv time, og bruger du metal, så smør den ind i olie.

Grillmarinader giver kødet ekstra smag, og lægges det i en plastpose, er det nemt at vende det. Store kødstykker bliver bedre, hvis de koges før stegning. Fisk og pølser skal tørres, inden de steges, ellers hænger fiskene fast, og pølserne sprækker lettere, når de er våde. Hold i øvrigt en god afstand fra gløderne, når du steger pølser, og vend dem ofte.

Fyr og Flamme

Lene Hansson

192 sider 250 kr.

Forlaget Lindhardt og Ringhof (er ud-kommet)

Evasolo er en skønhed på bordet. Den er lavet af hvidt porcelæn, men kommer her i foråret også i sort porcelæn. Prisen ligger på omkring 1500 kr. Foto fra bogen
Evasolo er en skønhed på bordet. Den er lavet af hvidt porcelæn, men kommer her i foråret også i sort porcelæn. Prisen ligger på omkring 1500 kr. Foto fra bogen
Foto: Grøn Kommunikation
Heat-grill er den helt dyre dreng. Det er en gasgrill, så man slipper for kul og optændingsvæske. En model i rustfrit stål koster 16.000 kr., men kan man nøjes med en malet hvid eller sort, kan man slippe for omkring 12.000 kr. PR-foto
Heat-grill er den helt dyre dreng. Det er en gasgrill, så man slipper for kul og optændingsvæske. En model i rustfrit stål koster 16.000 kr., men kan man nøjes med en malet hvid eller sort, kan man slippe for omkring 12.000 kr. PR-foto
Foto: Grøn Kommunikation
En lækker bøf tilberedt af Lene Hansson på en Cobb-grill. Ud over bøffen er der grønne og gule squash, tomat, gulerod og portobellosvampe. Foto fra Bogen
En lækker bøf tilberedt af Lene Hansson på en Cobb-grill. Ud over bøffen er der grønne og gule squash, tomat, gulerod og portobellosvampe. Foto fra Bogen
Foto: Grøn Kommunikation
Grønt og kylling tilberedt på en gasgrill. Salaten er avocado, rødløg, semisoltørrede tomater og hvidløg, så der er masser af godt til halsen. 
Foto fra bogen
Grønt og kylling tilberedt på en gasgrill. Salaten er avocado, rødløg, semisoltørrede tomater og hvidløg, så der er masser af godt til halsen. Foto fra bogen
Foto: Grøn Kommunikation
Lammekoteletter er lavet på gasgrillen i en marinade af pekannødder, hyldebærsaft, frisk mynte, dijonsennep honning og kryddersalt og peber.
Foto fra bogen Fyr og Flamme
Lammekoteletter er lavet på gasgrillen i en marinade af pekannødder, hyldebærsaft, frisk mynte, dijonsennep honning og kryddersalt og peber. Foto fra bogen Fyr og Flamme
Foto: Grøn Kommunikation
Foto: Grøn Kommunikation

Der findes andet i verden end Weber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce