Lars Jest bor i et tvillingehus i midten af Odense sammen med sin kone. Her regerer han i haven, som han har indrettet med mange små og finurlige rum. Og trods den knappe plads har han formået at skabe en lille oase, der er værd at gå på opdagelse

Bag et tvillingehus på Platanvej gemmer der sig en lille, men dog forunderlig have. Følger man havegangen gennem de tætvoksende buske, folder den sig ud i al sin juniflor. For foden af huset starter terrassen, hvor det rustikke havebord står i midten af et krukkehav. Der er ikke en flise fri langs terrassens kanter.

Det er Lars Jest og hans kone, der bor i det 140 kvadratmeter store tvillingehus, og det er også Lars Jest, der har anlagt haven. Til daglig arbejder han som souschef for fritidsordningen på Dalum Skole. Interessen for haver startede for cirka syv år siden, og i årenes løb har den grebet om sig. 

Med inspiration fra Claus Dalby har Lars Jest samlet og købt hver og en af de terrakottafarvede potter på terrassen, der udgør krukkehaven. Farven er det eneste, krukkerne har til fælles, for Lars Jest har blandet både høje og lave, små og store - skabt niveauforskelle i de mange planter, blomster og træer, så de kommer til deres ret både samlet og i sig selv.

Lars Jest bor i tvillingehus sammen med sin kone.Sammen har de to døtre på 20 og 24 år, der er flyttet hjemmefra.

Huset er fra 1912 og er på 140 kvadratmeter.

Grunden er 450 kvadratmeter.

 

- Det her er den hvide have, fortæller Lars Jest og peger i retning af et hjørne, hvor hvide blomster titter frem mellem alt det grønne.

De er dog netop nu imellem to blomstringer, men lige om lidt blomstrer hortensiaerne og maler det hele hvidt igen.

I resten af krukkerne er forskellige blomster i nuancerne pink og lyserød sprunget ud. De står i skarp kontrast til det hvide, men skaber samtidig en sydlandsk stemning, der ellers kan være svær at fremdrive under nordiske himmelstrøg.

Bevæger man sig videre ned i haven, kommer der et lille tæt stykke med græs. Her spreder det sjældne træ tamarisk sine grene og skaber dansende skygger på græsset. Plænen er omgivet af et tæt, meterhøjt tæppe af blomster. Her og der får ukrudt lov at vokse, for Lars Jest vil hellere have ukrudtsblomster end bare jordpletter i sin have. Bedet ser fuldstændig tilfældigt ud, men kender man Lars Jest, så ved man, at hver eneste blomst i hans have har sin berettigelse.

Have med stemning

Grunden er ikke meget mere end 450 kvadratmeter stor, men alligevel har Lars Jest formået at skabe en have med mange rum og niveauer. Går man på opdagelse bagerst i haven, finder man en lille tæt hule under et tykt dække af efeu. Lars Jest har selv bygget det lille hus, der bærer efeuen. Han laver alt træarbejdet selv.

- Det er faktisk det, jeg synes er noget af det sjoveste ved havearbejdet, det er at bruge mine hænder og bygge alt tilbehøret, fortæller Lars Jest.

Han har både bygget havens obelisker, store lanterner og flere andre ting. Det sortmalede træ er en tråd gennem hele haven, der binder den sammen.

I modsatte hjørne af haven er en helt særlig krog. For følger man en lille anlagt sti, kommer man til et hjørne af haven, der emmer af Østens stemning. Med inspiration i 1000 og én nats drøm har Lars Jest indrettet en del af haven med en lille brændeovn, en seng, lanterner og et lille, spejlblankt vandhul, der giver hyggekrogen en ekstra dimension.

- Det her rum er jeg ekstra stolt af. Det krævede virkelig meget arbejde at få færdigt, men det lykkedes, fortæller Lars Jest, der i samme åndedrag afslører, at han i månedsvis slæbte store, tunge sten med hjem fra diverse fisketure og løbeture, indtil han havde nok til at anlægge den lille sti.

Efter Østens hjørne ender haven ud i hjemmets to garager. Her er havens naturlige slutning, og det er både godt og skidt, for det er også Lars Jests naturlige begrænsning for at skabe flere rum i haven.

Stilrent inde og ude

Lars Jest holder af at få sin have og sit hjem til at se pænt ud. Indenfor i hjemmet er stilen derfor lige så gennemført som udenfor, og her er Lars og hans kone fælles om indretningen.

Huset fordeler sig på to etager og en kælder. Øverst oppe er der et stort badeværelse, to børneværelser og et forældresoveværelse. Herfra er der udgang til en stor balkon med udsigt over byens tage. Lars Jest har indrettet den med samme overdådige blomsterflor som terrassen nedenunder.

- Vi faldt for den balkon, da vi så huset første gang, og forestillede os, at vi skulle sidde her og drikke kaffe, men vi har ikke brugt den ret meget, fortæller Lars Jest, og tilføjer:

- Det er heller ikke så nemt at komme til at vande krukkerne heroppe.

I stueetagen finder man et stort og åbent køkken med spisestue og to stuer, der ligger i forlængelse af hinanden. Der er i øvrigt også et lille kontor. Familien flyttede ind i 2001 og har brugt både tid og kræfter på at sætte det i stand.

- Det var et gammelt dødsbo, og det krævede virkelig meget at få det indrettet, så det passede til os. Vi har blandt andet flyttet køkkenet over i den modsatte side af huset, fortæller Lars Jest.

Kun for mænd

Huset er fra 1912 og har tidligere været et tofamilieshus, hvilket det stadig bar præg af, da familien Jest flyttede ind for 16 år siden. Men med årene har de fået det formet efter deres egne behov. Blandt andet har Lars Jest indrettet en lille, autentisk vinkælder og eget badeværelse.

- Det er herrebadeværelset. Som eneste mand i huset havde jeg ikke en chance på badeværelset. Derfor har jeg fået mit eget hernede, som jeg stadig bruger, selv om mine døtre er flyttet hjemmefra, fortæller Lars Jest med et smil.

Fra alle etager i huset er der adgang til haven, som også kan nydes inde fra huset takket være de store åbne vinduespartier. Lars Jests forunderlige have er på alle måder en integreret del af familiens hjem i hjertet af Odense.

  • fyens.dk