Da familien Teinholt købte det lyseblå hus på Graasvej i Svendborg for 10 år siden, var det tæt på at være en ruin. Men med egen håndkraft og hjælp fra venner og familie har de fået bygget sig et hjem med så mange rum og dimensioner, at det

I byhuset helt tæt på hjertet af Svendborg by bor Jakob Teinholt sammen med sin kone og to døtre. Bag den sartblå husfacade gemmer der sig et et hurlumhejhus uden lige. Det er nemlig ikke et lille byhus. Det er på 160 kvadratmeter, der fordeler sig på to etager. På øverste etage er der et børneværelse, gæsteværelse, forældresoveværelse, pulterkammer og et lille badeværelse. På underetagen snor kvadratmeterne sig fra entreen ud i et køkkenalrum med adgang til endnu et toilet og et vaskerum, hvorfra der er adgang til familiens fælles kreative rum og til den overdækkede terrasse, der fungerer som en forlængelse af huset. Krydser man terrassen, gemmer der sig et lille udehus på den anden side. Det er bygget i hvidt træ med sprossede vinduer, der skaber en hyggelig sommerhusstemning. Familien bruger rummet til fri leg. Her maler de, klæder sig ud, læser bøger og spiller spil.

Husets blå bog

Byhus i Svendborg på 160 kvadratmeter.Grunden er 1000 kvadratmeter.

Det er bygget i 1935.

Familien købte huset for 10 år siden og flyttede ind i det for seks år siden.

Familien Teinholt består af Jakob Teinholt, der er indehaver af møbelforretningen Nova Møbler i Odense. Han driver også sin egen virksomhed, Indoor Møbler i Svendborg. Han har været kæreste med Mille Teinholt i 20 år. Hun arbejder som grafisk designer. Sammen har de Vigga på 14 år og Katinka på 7 år. Familien flyttede fra København til Svendborg for seks år siden. De købte huset på Graasvej i Svendborg for 10 år siden, men det trængte til lidt mere end en kærlig hånd, før familien kunne flytte ind.

- Det var en ruin. Mille fik ikke engang lov til at se huset, inden hun skrev under på købsaftalen. Hun var tæt på grædefærdig, da hun så det. Vi troede, det ville tage os tre måneder og 50.000 kroner at sætte i stand. I stedet tog det os fire år og tæt på en halv million, fortæller Jakob Teinholt.

Et patchworkhjem

Han har bygget alt i huset selv med hjælp fra venner og familie. Stilen er rustik ligesom møblerne, han sælger til hverdag, og han kan knytte en historie til næsten alle de ting, der skiller sig ud i hjemmet. For eksempel hænger der et stort G på væggen i stuen. Det er fra Amagerbanken, der gik konkurs. G'et lyser grønt, når man tænder det. På modsatte side hænger et stort ni-tal. Det købte Mille Teinholt for at lukke munden på et surt postbud, der ikke syntes at husnummeret var tydeligt nok. I vaskerummet hænger der en hattehylde, som familien har erhvervet fra et DSB-tog, der var involveret i en større ulykke. To af stolene rundt om spisebordet har Jakob Teinholt krejlet sig til hos en lokal frisør, og sådan er hele hjemmet bygget som et patchwork af sjove og særlige fund.

En del af møblerne kommer fra Jakob Teinholts butik. Her er stilen en blanding af rustikt, industri og håndlavede møbler. Møblerne er især designet med inspiration i tiden fra mellem 1940'erne og 1960'erne. Det er ogå denne stil, der går igen i familien Teinholts hjem. Bortset fra at familiens egen stil er unik. Mange af møblerne har farver. Der er gule og grønne lamper, en kommode med pangfarvede skuffer, en lyseblå sofa og en rød stol med en gul blomst. Huset er fyldt med farver, figurer, billeder og skævt indrettede rum, som man kan gå på opdagelse i. 

Teenageværelse med stil

Kun ét værelse skiller sig ud fra resten af huset. Når man går til venstre i entreen, finder man Viggas værelse. Hun er husets teenager, og hun ved præcis, hvor skabet skal stå på eget værelse.

- Vigga har sin helt egen stil, sin egen mening, og hun ved, hvad hun vil have. Hun går op i indretningen. Men hun ville nok ommøblere værelset hver tredje måned, hvis hun fik lov, fortæller Jakob Teinholt med en vis stolthed i stemmen.

Datteren på 14 år slægter allerede sin far på. Som indehaver af en møbelforretning er der nemlig en del udskiftning af hjemmets møbler.

- Vi har haft rigtig mange fede ting, men jeg kommer tit til at sælge dem videre. Nogle møbler når kun at stå her et par måneder. Det kan godt irritere Mille, men så kommer der jo nogle nye møbler, fortæller Jakob Teinholt.

På Viggas værelse er gulve og vægge malet hvide. På nær værelsets bagerste væg, der har fået en behandling, så den fremstår rå, men med en elegant finish og en lys, blå fave.

- Vi har skrabet det gamle tapet af og malet væggen med lak. Det får den til at fremstå rå og elegant fortæller, Jakob Teinholt.

Værelsets møbler er også hvide. Sengen og et spejl, der fylder en god del af væggen, er de mest dominerende møbler i rummet. Men ellers hersker der en særlig ro og og en gennemført nordisk stil i teenagerens værelse. Alt overflødigt er gemt væk.

 

Den opadgående have

Det er ikke kun huset, der har mange rum. Haven i sig selv er værd at gå på eventyr i. Huset ligger på en 1000 kvadratmeter stor grund. Men haven vokser opad, og man skal op ad en trappe for at komme op til øverste plateau, hvor havens eneste grønne plet findes. Her har familien til gengæld byens smukkeste udsigt ud over hustage og Svendborg Sund. Den er indrettet med havebord og trampolin til børnene.

- Det her spot er perfekt, hvis man skal nyde en kop kaffe eller se nytårsfyrværkeri, fortæller Jakob Teinholt.

Men det er i gårdhaven, familien for alvor holder til om sommeren. Den overdækkede terrasse er indrettet med loungemøbler, der er et lille ildsted, grill og anlæg.

- Jeg var solgt, da jeg så haven. Den minder mig om Sydens gårdhaver, og det er det lækreste ved hele huset, synes Jakob Teinholt.

Terrassen er kun halvvejs overdækket. Resten har frit kig til himlen. Der er direkte adgang fra spisestuen, og derfor bliver terrassen en naturlig forlængelse af hjemmet om sommeren.

Selv om Jakob Teinholt og familien har brugt fire år på at sætte huset i stand, har de stadig mange drømme om at forny huset med de mange rum. Blandt andet drømmer Jakob om at lave en gangbro fra pulterkammeret til kaffespottet øverst i haven. På den måde tilføjer han endnu et rum og endnu en dimension til byhuset i Svendborg.  

  • fyens.dk