En pergola kan etableres rundt om en terrasse, som vil danne et rum, der er hyggeligt at sidde i. For at en have kan være spændende at opholde sig i, må den – udover planter – indrettes ved hjælp af forskellige materialer, såsom fliser, træ, sten og klinker
I haver og parker har løvgangene tidligere bestået af en dobbeltrække løvtræer, der kunstigt blev bøjet mod hinanden og siderne blev bundet ud til espalier. Disse bue/løvgange bliver med årene meget tillukke og mørke.

I dag består en pergola af stolper oftest trykimprægnerede med en overlægger. Formlen for en pergola er 2,20 x 2,20 x 2,20 meter. Det er den plads der er til rådighed, som afgør, hvor langt der skal være mellem stolperne, og som regel lægges der en overlægger for hver 1,10 meter, så man får fornemmelsen af et »tag«.

Klatre- og slyngplanter placeres opad pergolaernes stolper. Ved at vælge forskellige planter kan der opnås et fint farvespil af blomster over en lang periode, ligesom dufte - det gælder klatreroser, klematis, kaprifolie, blåregn, klatrehortensia, vinterjasmin m.fl. Af planter med stor bladfylde: vedbend (efeu), tobakspibeplante, kamæleonsbusk, kiwi, vin, og humle. Espalierfrugttræer kan plantes mellem hvert andet fag, som delvis vil lukke, derfor vil en spadseretur ned gennem løvgangen for hver anden fag, give nærmest vinduer ud til haven.

En ensidig pergola kan etableres rundt om en terrasse, som vil danne et rum, der er hyggeligt at sidde i, samtidig med, at man kan nyde en større eller mindre del af haven.

Hegn danner hurtigt rum

En have kan hurtigt blive spændende at gå på opdagelse i, og samtidig blive en spændende have at lege i for børn.

Straks et hegn er etableret kan det alt afhængig af, hvilken højde det har, danne forskellige rum i haven, hvor det er nødvendigt at vandre en tur for at se, hvad er der på den anden side.

Denne form, for at gå på opdagelse i egen have, er det, mange ønsker ved udarbejdelse og anlægning af haven.

Tidernes forskellige modetiltag har også altid skiftet gennem havekunstens lange historie. Nogle gange skal haven kunne overskues fra et sted. I andre tilfælde skal den være spændende at gå på opdagelse i; andre gange skal alle planter klippes i organiske, eller helt stramme geometriske former. Måske en kombination af det hele

Træhegn er nemme at etablere og mulighederne er mange fra ubehandlede pileflet hegn til dyre træsorter forarbejdet i mere eller mindre fantasifulde former. Da valgmulighederne er mange vil det også give rammerne om rummene, stor variation og sætte sit præg på her enkelt have.

Levnede hegn ved hjælp af færdige hække giver straks frodige grønne rum. Planter har den fordel, at det er meget nemt at etablere rummene i bløde linier. En meget enkelt have kan bestå af fem runde hækrum af produktet »Færdighæk«, placeret mere eller mindre tilfældigt og i forskellige størrelser rundt i haven.

Når rummene er etableret kan væggene af træhegn eller planter, danne gode baggrunde for plantning af buske, træer, stauder, slyng/klatre planter og med løgvækster evt. sommerblomster.

Der bør være flere siddepladser

Om en have er stor eller lille er det vigtigt, at der etableres flere forskellige muligheder for ophold. Om haven bruges til aktivitet af forskellige slags, eller det er en have med mange små gange, hvor man kan gå på opdagelse, bør der være en mulighed for at kunne komme til at sidde ned.

Siddepladsen tæt ved huset mangler sjældent, og i de senere år er den blevet endog meget stor. Endvidere skal der være fliser hele vejen om huset, nok praktisk, men det giver ikke den bedste haveløsning i forhold til rum og ikke mindst læ. Hvordan er det nu lige, det forholder med træk i haven - det er omkring hushjørnerne det trækker. Ingen mennesker vil sidde der. Den bedste løsning for læ, er en frodig beplantning ved hushjørnerne. Er ønsket at kunne gå tørskoet rundt om huset, må fliserne/gangstierne rykkes udenom beplantningerne. Det giver gode muligheder for læ, og en mere charmerende rundtur omkring huset. Og børnene har mulighed for at lege gemme.

Siddepladser ved huset vender mod syd og det giver masser af sol i øjnene. Derfor vil det være praktisk med alternative sidde muligheder, mindre terrasser mod øst og vest. Det kan være praktisk at have en siddeplads i det fjerneste hjørne, hvor man kan sidde med solen i ryggen og f.eks. nyde ens smukke hus.

Helt små siddepladser, hvor der kun er plads til en bænk, måske en stol, bør der placeres flere af i haven.

Skygge er en vigtig detalje, og her kan velanbragte ikke for høje, men gerne bredkronende træer virkelig komme til deres ret. Et træ giver en »vandrende skygge«, skyggen flytter sig i forhold til solens vandring og det er med til at give haven liv, sol og skygge på forskellige tidspunkter af dagen. Som en tidl. professor i havearkitektur engang sagde: Som ung bør man plante et passende antal træer, da man som ældre har brug for skyggen.

Faste belægninger

Enten siddepladsen er stor eller lille bør der være en fast belægning, som bord, stole og ikke mindst fødderne kan hvile på. På en bænkeplads bør ikke kun bænken stå på en belægning, der skal også være plads til fødderne, så bredden på pladsen må mindst være 1,50 meter bred.

Hvad belægning skal bestå af, kan være arkitektonisk bestemt i forhold til huset og dets materialer. Det kan være økonomien der bestemmer. En billig flise lagt på en spændende faglig korrekt måde, kan virke bedre end et dyrt materiale, måske ølandssten, der ikke er ordentligt tilpasset og der mangler noget i den faglige udførelse.

Klinker er et fremragende materiale både til store og små siddepladser. Brosten og chaussesten er glimrende til de små alternative pladser. Her kan også bruges granit og stenmel.

Træbelægninger kan være smukke og meget behagelig at gå på, men i skyggen kan der være et problem med at de er glatte.

Der er masser af spændende muligheder, men brug tid på at undersøge, se og sammenlign de mange forskellige muligheder. Belægninger skulle gerne blive til en daglig glæde i mange år. En tur til Byggecentrum i Middelfart kan give megen inspiration.
  • fyens.dk