Log ind

Her passer vi på hinanden

 • Her passer vi på hinanden
  1 / 23
  3. Arne Pii er ikke så godt gående længere, så han tager ofte den trehjulede cykel, når det er for kort en tur til at starte bilen.
 • Her passer vi på hinanden
  2 / 23
  Den store udestue vender mod sydøst, så der er et rigtig godt lys. Udestuen er ikke opvarmet, så den bruges primært i sommerhalvåret.
 • Her passer vi på hinanden
  3 / 23
  2. Fælleshuset har plads til 40-50 mennesker. Beboerne holder møder og fællesarrangementer i huset, ligesom de også kan reservere det til fester eller overnattende gæster.
 • Her passer vi på hinanden
  4 / 23
  Køkken-alrum og stue går ud i et i Marie og Arne Piis hus. Til hverdag spiser de i køkkenet, og når der kommer gæster dækker de op ved spisebordet i stueafdelingen.
 • Her passer vi på hinanden
  5 / 23
  Der er hyggeligt både ude og inde omkring rækkehusene, der alle er handicapvenlige i et plan.
 • Her passer vi på hinanden
  6 / 23
  Køkkenet vender ud mod den fælles gårdsplads, der har flisebelagte stier omkring græs, buske og træer.
 • Her passer vi på hinanden
  7 / 23
  Til hverdag spiser Marie og Arne Pii i køkkenet, og når der kommer gæster, dækker de op ved spisebordet i stueafdelingen.
 • Her passer vi på hinanden
  8 / 23
  4. Til de store boliger hører også mere have, og da Marie og Arne Piis bolig ligger i et hjørne, har de have på begge sider af udestuen.
 • Her passer vi på hinanden
  9 / 23
  I fælleshuset er der plads til overnattende gæster i både et decideret gæsteværelse og et andet rum, hvor der er en sovesofa.
 • Her passer vi på hinanden
  10 / 23
  Det første år parret boede i Lumbylung havde de en masse potteplanter i udestuen, men de kunne ikke tåle kulden i vinterhalvåret.
 • Her passer vi på hinanden
  11 / 23
  Fra dagligstuen er der dør ind til et ekstra værelse, som bruges til kontor.
 • Her passer vi på hinanden
  12 / 23
  Det store, lyse alrum rummer både stue, køkken og entre.
 • Her passer vi på hinanden
  13 / 23
  5. Lumbulyngs formand Bodil Køhler bor i et af de små huse, hvor der er 65 kvadratmeter. Her er der også åben forbindelse mellem køkken, entré og stuen, men boligen rummer kun et soveværelse.
 • Her passer vi på hinanden
  14 / 23
  Ved fælleshuset er der en stor parkeringsplads.
 • Her passer vi på hinanden
  15 / 23
  Det store, lyse alrum rummer både stue, køkken og entre.
 • Her passer vi på hinanden
  16 / 23
  Arne Pii er ikke så godt gående længere, så han tager ofte den trehjulede cykel, når det er for kort en tur til at starte bilen.
 • Her passer vi på hinanden
  17 / 23
  I vinduet ud mod udestuen står Arne Piis samling af dalarheste og pynter.
 • Her passer vi på hinanden
  18 / 23
  1. I fælleshuset er der gæsteværelser, bad, festsal, køkken, vaskeri og teknikrum.
 • Her passer vi på hinanden
  19 / 23
  Da Marie og Arne Pii skulle flytte fra deres 270 kvadratmeter store hus for godt tre år siden, satte de alle de overskydende møbler og ting ud på græsplænen og lod børnene vælge, hvad de ville have. Resten gik til genbrug. De allerbedste ting har de naturligvis taget med sig.
 • Her passer vi på hinanden
  20 / 23
  Bag reolen er et stort soveværelse med direkte adgang til badeværelset.
 • Her passer vi på hinanden
  21 / 23
  Lumbulungs formand Bodil Køhler bor i et af de små huse, hvor der er 65 kvadratmeter. Her er der også åben forbindelse mellem køkken, entré og stuen, men boligen rummer kun et soveværelse.
 • Her passer vi på hinanden
  22 / 23
  Køkkenet vender ud mod den fælles gårdsplads, der har flisebelagte stier omkring græs, buske og træer.
 • Her passer vi på hinanden
  23 / 23
  Hyggebelysning i udestuen.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

| Opdateret

I Lumbylung i Nørre Lyndelse har Marie og Arne Pii fundet den perfekte seniorbolig, for her er både fællesskab, tryghed og privatliv

Seniorbofællesskabet Lumbylung i Nørre Lyndelse består af fire røde murstenslænger med rækkehuse i et plan, som omkranser en hyggelig gårdsplads med græs, buske, træer og flisebelagte stier op til fælleshuset og parkeringspladsen.

Her er femten boliger på mellem 65 og 90 kvadratmeter, så der er både enlige og par blandt beboerne.

Marie og Arne Pii, som nu er 80 og 82 år, flyttede ind i nummer 16 for godt tre år siden, og de trives godt med nærheden til naboerne, fællesskabet og trygheden, som er hele idéen bag seniorbofællesskabet.

Om Lumbylung

Seniorbofællesskabet Lumbylung er indviet i 2002 og rummer 15 handicapvenlige lejligheder - alle som rækkehuse i et plan med direkte adgang til have og gårdsplads.

De store boliger er på 90 kvadratmeter og er beregnet til to personer, men de små er på 65 kvadratmeter og beregnet til en person.

Alderssammensætningen af beboerne går fra sidst i 50'erne til op i 90'erne.

Navnet Lumbylung stammer fra den gamle betegnelse for området fra Lumby og vestover ned mod Nørre Lyndelse.

Endelsen -lung betyder mose eller eng omkring en mose, men oprindelig kan ordet også betyde gruset eller sandet jordbund.

På nogle gamle kort kan man se, at der i området har ligget en større sø, som dengang blev kaldet Lumby Sø.

Da man, antagelig i 1930'erne, gravede toppen af bakken på Lumbyvej ved Carl Nielsen Skolen, blev den overskydende jord kørt ud i søen.

Den skov, der i dag ligger tæt ved Birkelyvej, hvor seniorbofællesskabet holder til, er kommet til efter søens opfyldning, og jorden i skoven er derfor stadig ret våd.

Tidligere boede parret i den gamle skole i Nørre Lyndelse, der først var tjenestebolig for Marie og hendes nu afdøde mand, der begge arbejdede som lærere og siden købte ejendommen af kommunen.

- Den gamle skole var et ret stort hus til to mennesker, og samtidig var der en meget stor have til, så til sidst blev det for meget at passe, fortæller Marie og Arne Pii.

Parret mødte hinanden i forbindelse med et højskoleophold i Skotland, da de begge var blevet alene, og faldt med det samme i hak.

- Jeg er ellers fra Frederikshavn, hvor jeg i mange år har arbejdet ved Stenaline, men da jeg kom til skade med min hofte tilbød Marie, at jeg skulle komme ned til hende på Fyn og blive plejet. Siden kom jeg aldrig tilbage til Frederikshavn, siger Arne Pii med et kærligt smil.

Naboen har en nøgle

Fordelen ved at bo tæt sammen i et seniorbofællesskab er trygheden.

- Der er mennesker omkring os hele tiden, men samtidig overrender vi heller ikke hinanden, så der er masser af plads til privatliv, når vi har hver vores bolig. Typisk har naboerne en nøgle, så de kan lukke håndværkere ind, hvis man ikke lige er hjemme, fortæller Arne Pii.

Beboerne i Lumbylung hjælper også hinanden, når der er brug for det.

- Der boede tidligere en ældre herre på 91 år lige ved siden af os. Han var ikke helt rask længere, så vi hjalp ham med indkøb og havde en aftale om, at når han satte et flag i vinduet, var han kommet op og havde det godt. Da der en dag ikke var noget flag i vinduet, og alt var lukket ned og låst, var vi godt klar over, at der var noget galt, og vi fandt ham da også ganske rigtigt død i sengen, siger Arne Pii.

Sådan en situation har bofællesskabet forberedt sig på ved at have en liste med telefonnumre til de pårørende, som hurtigt kan tilkaldes.

Bofællesskabets formand Bodil Køhler er netop kommet på besøg hos Marie og Arne Pii. Hun er 78 år og har været med siden bofællesskabets start for 14 år siden.

- Tidligere var der alt for meget renderi med fødselsdage hos hinanden, men nu holder vi en fælles fødselsdag for de beboere, der har fødselsdag i foråret, og en for dem, der har fødselsdag i efteråret - ellers blev det for meget. På den måde har vi gjort os nogle erfaringer hen ad vejen, forklarer hun.

Hakkehold, husjomfru og terner

Lumbylung er en selvejende institution, så alle beboere er med til at bestemme ved det store fællesmøde, som holdes en gang om måneden. Samtidig er der nedsat nogle mindre udvalg, som har helt konkrete opgaver.

- Udeudvalget mødes for eksempel hver anden fredag til en fælles hakkedag og får fjernet ukrudt, og bagefter holder vi fælles formiddagskaffe. De, der ikke er så gode til at hakke, sørger for kaffen, fortæller Bodil Køhler.

De grove ting, som for eksempel beskæring af store træer, køber de sig hjælp til ude i byen.

- Men det vi selv kan klare, giver jo god motion, siger Bodil Køhler.

En anden sjov ting i bofællesskabet er tjansen som husjomfru med tre terner, der går på skift mellem beboerne, så de har opgaven for to måneder ad gangen.

Husjomfruen og de tre terner holder det overordnede opsyn med foreningens fælleshus og sørger blandt andet for en grundig hovedrengøring en gang om måneden.

Fælleshuset bruges både til fester og som gæstehus, når nogle af beboerne har besøg langvejs fra, for ud over køkken og festlokale, er der i huset også to værelser og et bad.

En del af beboerne har egen vaskemaskine i deres hus, men for dem, som ikke har vaskemaskine, er det nemt at gå hen i fælleshuset, som også har et bryggers med vaskemaskine og tørretumbler, ligesom der er adgang til en strygerulle i fælleshusets teknikrum.

Plads til forskelle

Selv om de 15 boliger alle er opført samtidig, er der stor forskel på indretningen.

De otte af husene er beregnet til par og rummer 90 kvadratmeter, så her er foruden et stort køkken-alrum også et soveværelse, et badeværelse og et ekstra værelse, som kan bruges til kontor eller gæster. De andre syv boliger er på 65 kvadratmeter, så her er ikke noget ekstra værelse.

Enkelte af boligerne har endda en udestue, som hos Marie og Arne Pii i nummer 16.

- Vi er meget glade for udestuen, men vi bruger den mest i sommerhalvåret, for den er ikke opvarmet. Den vender mod sydøst, så der er et dejligt lys det meste af dagen, og når det er rigtigt varmt om sommeren, trækker vi persiennerne ned og åbner dørene, fortæller Arne Pii.

Udestuen er også det helt perfekte sted til juletræet i december, for her kan det stå og pynte uden at være i vejen.

 • Tøttrup_Laila_(2015)_017

  Af:

  Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes weekendredaktion. Her arbejder jeg primært med stofområderne design, bolig, mad, have og livsstil. Ind imellem laver jeg også rejsereportager. Tidligere har jeg været freelancer for flere ugeblade og magasiner - blandt andre Hjemmet, Familiejournalen, Ude & Hjemme, Samvirke og Børn & Unge. Jeg har også været ansat på DR/Radio Fyn. Privat bor jeg i Kragsbjergkvarteret i Odense med min mand, der er ingeniør på Lindø Steel og mine tre børn.

Mere om emnet

Se alle

Om Lumbylung

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere