Boligreportage: Et stykke med bindingsværk

Hele famiilien nyder den store have, der ligger bag den sidste længe af Aagaarden, der står tilbage. Sidste sommer fik familien høns af racen Isa Brown, og der blev bygget et flot hønsehus lige ned til åen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Boligreportage: Et stykke med bindingsværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For første gang har den syvende sommer i bindingsværksgården ikke budt på restaureringsarbejde, men til gengæld er Daniel Liafi og Carina Tejlgaard nået længere end aldrig før med bindingsværket

Hønsene er dem, der bedst kan se forandringen. For det er husets langside ud mod haven, der nu fremstår med spritnyt bindingsværk. Og haven er hønsenes territorium fra solopgang til solnedgang, når døren til hønsehuset åbner automatisk.

Men det er husets beboere, Daniel Liafi og Carina Tejlgaard, det nye bindingsværk glæder mest. Faktisk mangler Daniel Liafi kun det lille stykke med bindingsværk mellem de to hoveddøre på den anden langside, og det tager han, lige så snart det bliver 2018. Så har han restaureret al bindingsværket.

- Jeg fik jo den idé at sætte et telt op udenfor. På den måde kunne jeg komme i gang i vinter med at restaurere bindingsværket i stedet for at bruge fire uger af min ferie på det om sommeren. Teltet fungerede også som mit værksted, hvor jeg kunne gå ud og arbejde i tørvejr i stedet for at skulle piske sig selv ud i blæst og regn, forklarer Daniel Liafi.

Den idé har også betydet, at parret for første gang har holdt sommerferie uden at have husprojektet som førsteprioritet.

- Børnene var hos bedsteforældrene en uge her i ferien, og vi lavede ingenting. Det har vi aldrig prøvet før. Vi lå bare på sofaen, men nåede dog også ind på en café, fortæller Carina Tejlgaard, der har fået nyt arbejde som jobkonsulent i Odense Kommune.

Fakta
Base Bolig følger restaureringen af det gamle bindingsværkshus fra 1800-tallet og har gennem seks år besøgt Aagaarden og rapporteret om, hvordan det går.36-årige Daniel Liafi og 30-årige Carina Tejlgaard fik 9. juli 2010 nøglerne til den ejendom, der i fire år havde stået tom i Neder Holluf tæt på Hollufgård og Odense Golfklub.De har betalt cirka en million kroner for stuehuset, der er på 170 kvadratmeter med uudnyttet loftsetage og 20 kvadratmeter kælder.Selve grunden er på 4000 kvadratmeter og ligger lige ned til Lindved Å.Ejendommen er bevaringsværdig i kategori 3, mens landskabet omkring åen er fredet.Siden overtagelsen er familien udvidet med femårige Lotus, der bliver seks år i september, og hendes lillesøster Robin på to år, der også fylder år i september.

Syv års restaurering

Det er syv år siden, at Daniel Liafi og Carina Tejlgaard erhvervede Aagaarden tæt på Hollufgård i det sydlige Odense og måtte svare på spørgsmålet: "Hvad har I gang i?" mange gange fra familie og venner. Prisen var lige omkring en million kroner, og den stråtækte idyl var alt andet end idyl. Ejendommen er udnævnt til "bevaringsværdig i kategori 3" og kan ikke ændres udvendig uden tilladelse fra kommunen, men var tæt på at falde sammen. Faktisk var tre ud af fire længer bukket under. Selv de store træer i haven langs Lindved Å må ikke uden videre fældes, da ålandskabet er fredet.

- En grund på 4000 kvadratmeter lige ned til åen og 170 kvadratmeter bolig plus uudnyttet loft, der kan blive til en god førstesal, kan du altså ikke få til sådan en pris andre steder, vurderede Daniel Liafi, dengang parret gik i gang.

Meldingen fra parret lød dog, at de hurtigt gik fra fuldstændig håbløshed til at se en idé med det og fik lagt en plan. De indrømmede også, at det gav en god fornemmelse. Den gode fornemmelse har de bevaret i alle årene, mens de har renoveret ejendommen. Undervejs er børnene Lotus og Robin beviset på, at der er tale om en stråtækt idyl. Men der har været mange udfordringer. Daniel Liafi, der har haft eget tømrerfirma, har stået for restaureringen selv bistået af Carina Tejlgaard og to sæt bedsteforældre.

Restaureringen af Aagaarden har betydet, at Daniel Liafi har lukket sit tømrerfirma. For at have eget firma og sådan et byggeprojekt krævede for meget energi.- Jeg kunne mærke, hvordan huset tog mere og mere af min energi. Skal du have eget firma, skal du hele tiden yde en ekstra indsats. Og den brugte jeg på vores hus, erkender Daniel Liafi, der har fået job som iltkonsulent, hvor han kører rundt i hele landet og rådgiver.

Hver sommer hjælper en gruppe venner også med at mure det bindingsværk op, som Daniel Liafi selv bygger. Det plejer at tage en weekend, men denne sommer tog det længere tid, fordi Daniel Liafi var nået så langt med bindingsværket.

Bindingsværkets kunst

Som noget af det første lærte Daniel Liafi at holde op med at gå rundt om huset og hele tiden se alt det, der skulle laves. Han koncentrerer sig om ét projekt ad gangen.

Det er udenfor, at der er sket mest de seneste år. Men nu tyvstartede Daniel Liafi altså i år med at lave bindingsværk i slutningen af januar. Han konstruerer selv bindingsværket af træ, som han har skaffet gennem et nu nedlagt savværk. Savværket har haft træet liggende i mange år, efter at det er blevet fældet ved et fynsk slot.Nyfældet træ kan ikke bruges, for det giver sig for meget, når det først er blevet brugt. Den første sommer genbrugte Daniel Liafi så meget af det oprindelige træ som muligt - også selv om der var huller i. For træet kunne jo sagtens holde. Og det havde patina, der var værd at bevare, mente han. Men der er nu ikke noget som spritnyt bindingsværk af ældgammelt træ.

- I dag kan jeg ikke lade være med at ærgre mig over, at jeg som det første gik i gang med gavlen, der vender ud mod vejen. For der var jeg jo nybegynder og arbejdede egentlig ud fra den bog, som Carina havde foræret mig om bindingsværk. Og dengang var min holdning, at så meget som muligt skulle bevares af det gamle træ, siger han.

Alt det grønne

Det passer ikke helt, at sommeren for første gang er gået med at lave ingenting på huset. Hvis man regner den store flotte have lige ned til åen med, så har parret været i gang. Hun regerer i drivhuset, som han fik gratis forrige sommer mod at pille det ned i en have på Faaborg-egnen. Daniel Liafi kørte ind og spurgte ejerne af det, om han måtte få det, fordi han kunne se, at det var faldet sammen og havde ligget der de gange, han passerede i varebilen. Her drives auberginer, tomater, agurker, peberfrugter og krydderurter frem. Og i modsætning til husprojektet kommer afgrøderne næsten helt af sig selv.

- Det er mig, der vander, bemærker Daniel Liafi, mens Carina Theilgaard siger farvel til en legekammerat, som Lotus har haft på besøg hele dagen.

Selv er han er ved at gøre adgangen til åen i den ene ende af grunden mere farbar.

- Jeg har købt mig en gravemaskine. Enhver mand burde have sådan en, erklærer Daniel Liafi, mens Carina Theilgaard smiler.

Hun er mere til et udekøkken og et shelter i den nye del af grunden, hvor gravemaskinen har gjort det tunge arbejde med at gøre det hele plant. En brændestabel og nogle buske skaber rummet, der dog lige nu fremstår nøgent. Men der er ingen tvivl om, at det skal der nok blive ændret på. Nu gælder det dog det sidste stykke med bindingsværk.

Boligreportage: Et stykke med bindingsværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce