Susan Marcus har bygget et gammelt vaskehus om til en moderne bolig med en fantastisk udsigt til vandet

Lige ved siden af vandrerhjemmet Villa Blomberg i udkanten af Ærøskøbing ligger et gammelt vaskehus i røde sten, som også på et tidspunkt har været brugt til naturskole.

Susan Marcus, som ejer og driver vandrerhjemmet sammen med sin bror og søster, har brugt et år på at bygge det gamle vaskehus om til en spændende bolig, så hun både kan være tæt på vandrerhjemmet, men samtidig have lidt privatliv.

Husets blå bog

Rødstenshuset er i et plan og opført i 1900.

De første mange år blev bygningen brugt som vaskehus, men siden har den været anvendt til naturskole.

I dag rummer den 120 kvadratmeter bolig.

- Før boede jeg i et stort hus ved Voderup Klint, hvor der var en skøn udsigt til Als og Tyskland. Men det var ikke praktisk for mig. Der var for meget at holde, når vi også havde vandrerhjemmet, som er mere end fuldtidsarbejde i sommerhalvåret, forklarer hun.

Udsigt har hun også fået i sin nye bolig, for fra de store vinduer i alrummet er der et flot vue ud over marken til vandet med Lilleø, som ligger lige ud for stranden ved vandrerhjemmet.

Susan Marcus flyttede ind i september, efter at have brugt et år på ombygningen fra råt vaskehus til varm og luftig bolig. Mens ombygningen stod på, fik hun jævnligt besøg af et tv-hold, som har fulgt processen fra start til slut.

- Vores bosætningskonsulent her på Ærø havde hørt, at et tv-produktionsselskab søgte efter folk med spændende renoveringsprojekter, og det skulle være steder, hvor der ikke før havde boet mennesker, så det passede jo rigtig godt på mit projekt, fortæller Susan Marcus.

Hendes ombygning bliver til et 40 minutters boligprogram i en serie, som skal sendes på TV2 efter sommerferien.

Gratis arkitekthjælp

Susan Marcus havde især to gode grunde til at være med i tv-programmet.

- Jeg fik undervejs i ombygningen mulighed for at få gode råd fra arkitekten David Zahle, og samtidig var det jo også en oplagt chance for at give Ærø noget god omtale, fortæller hun.

Selv om Susan Marcus var rigtig glad for arkitektens mange gode råd, var det dog ikke dem alle, hun valgte at følge.

- Jeg ville selvfølgelig gerne have så meget udsigt som muligt til vandet, men arkitektens forslag om store panoramavinduer i næsten hele husets længde var for dyrt, fortæller Susan Marcus.

Derfor er de to store vinduespartier fra gulv til loft i stuen i dag brudt af et stykke væg i midten.

- Men jeg synes nu, at jeg har en fantastisk udsigt alligevel, smiler hun og peger ud på vandet.

I køkkenet har Susan Marcus valgt elementer fra Ikea med grå låger, men her havde arkitekten også et lidt mere designet og dyrt forslag, for der findes nemlig et firma, som lever af at designe køkkener fra Ikea om med nye fronter.

- Men igen er det jo et spørgsmål om både budget og prioritering. Den designede løsning ville være tre gange dyrere, så den valgte jeg fra, fortæller Susan Marcus.

Der er til gengæld leget lidt med farver i køkkenet, hvor blå og grønne kakler over komfuret giver liv til køkkenet.

- Jeg ville have lidt kulør ind til at bryde med alt det grå og hvide. En af mine veninder spottede farverne i kaklerne, og har syet grydelapper, der lige passer til, fortæller Susan Marcus.

Kreativ bordplads

Køkkenet er åbent ud mod det store alrum, som også rummer spiseafdeling og stue.

- Jeg valgte at få en ekstra dyb bordplade ud mod spisebordet, for jeg mangler lidt et hobbyrum, og nu kan jeg så stå her i køkkenet og arbejde med ting, der kræver meget bordplads, for eksempel når jeg skal lave en masse dekorationer til jul, siger Susan Marcus.

Mens vinduerne mod vandet er store for at give så meget udsigt som muligt, er vinduerne i den anden side af huset mindre, for på den side af bygningen ligger vandrerhjemmet og indkørslen, som benyttes af mange turister hele sommeren.

- Jeg vil selvfølgelig gerne have lidt privatliv, og det har jeg fået, for der er jo helt roligt på den ene side af huset, siger hun.

På grund af den megen isolering, som ombygningen krævede, er vinduesnicherne meget dybe og giver næsten en fornemmelse af kirkevinduer.

I vindueskarmene er der god plads til mange af de smukke arvestykker, Susan Marcus omgiver sig med. Her står blandt andet store, flotte vaser fra Aluminia, som hun har arvet fra en tante.

Døren er et kunstværk

Fra det store alrum leder entré og gang til soveværelset, som ligger i husets anden ende.

- Jeg kan godt lide at genbruge gamle ting, så jeg har brugt gamle døre, som jeg har fundet rundt omkring, fortæller Susan Marcus.

Døren til soveværelset er endt som et helt kunstværk i forskellige farver, som er opstået af de mange lag maling gennem tiderne.

- Jeg har stået og slebet på den i timevis, og meningen var egentlig, at den bagefter skulle males hvid. Men den blev så flot, da jeg var halvvejs i sliberiet og man kunne se alle de mange lag maling, så nu får den lov til at stå som et slags kunstværk, fortæller Susan Marcus.

I forbindelse med soveværelset ligget et rum, som Susan Marcus har indrettet til sin garderobe. Her er god plads til både tøj og sko, som opbevares i reoler og stativer på væggene, så det er overskueligt, hvad der er at vælge imellem.

- Jeg har altid drømt om et walk-in-closet, så det var dejligt at få mulighed for at lave det, siger hun.

Hun har ikke købt nye møbler til huset, for det meste af det hun havde i forvejen passede fint ind.

- Men jeg kom fra et hus på 200 kvadratmeter, så jeg har skilt mig af med en del, fortæller hun.

Inden Susan Marcus flyttede til Ærø boede hun 14 år i Gøteborg i Sverige sammen med sin eksmand, som hun har to voksne sønner med.

- Men jeg og mine søskende er altid kommet på Ærø, hvor vores forældre havde et sommerhus, fortæller hun.

Da både hendes søster og bror var flyttet til Ærø, var det også naturligt for Susan Marcus at flytte til øen, da hun var blevet skilt og skulle finde fodfæste igen.

- Min bror købte først vandrerhjemmet sammen med en anden, men året efter gik min søster og jeg ind i projektet. Tanken var, at vi så kunne gå og passe lidt på hinanden, og drive et vandrerhjem for sjov. Men der er nu mere arbejde i at drive et vandrerhjem, end man lige forestiller sig, smiler Susan Marcus.

  • Tøttrup_Laila_(2015)_017

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes weekendredaktion. Her arbejder jeg primært med stofområderne design, bolig, mad, have og livsstil. Ind imellem laver jeg også rejsereportager. Tidligere har jeg været freelancer for flere ugeblade og magasiner - blandt andre Hjemmet, Familiejournalen, Ude & Hjemme, Samvirke og Børn & Unge. Jeg har også været ansat på DR/Radio Fyn. Privat bor jeg i Kragsbjergkvarteret i Odense med min mand, der er ingeniør på Lindø Steel og mine tre børn.

Mere om emnet

Se alle

Husets blå bog