Cristina Edvardsen har altid boet i gamle huse. Hun vil sætte sit eget præg på sin base, som derfor afspejler hendes store interesse for kunst

Det intense blik fra kvinden på maleriet kigger på dig, uanset din position. Misser du med øjnene mod den klare forårssol, der strømmer ind ad vinduerne, ser hun det. Sætter du dig som en sprælsk kat i vindueskarmen, er hun også over dig.

- Jeg måtte bare eje det billede, siger Cristina Edvardsen og går helt tæt på Sussi Trampedach-værket.

Hun har altid interesseret sig for kunst og design, og de fem Per Kirkeby-litografier, der står i soveværelset, var de første værker, hun investerede i. I det hele taget er den lyse Odense-lejlighed spækket med kunstværker, der vidner om hendes passion.

Blå bog

Cristina Edvardsen, 61, er opvokset i Odense, men har boet ni år i London, inden hun vendte tilbage til byen.

Hun er uddannet kunsthåndværker fra Seminariet for kunst og håndværk i Kerteminde og har undervist i mode og design i 22 år på daghøjskoler og seminarier. De seneste 10 år har hun drevet modebutikken Marron i Odense.

- De fleste af mine ting har jeg haft længe, men jeg er god til at smide ud. Jeg kan godt købe en vase, fordi den er sjov, men så kan den ryge ud igen efter to år for at gøre plads til noget andet. Hvis tingene ikke har en sjov historie eller på anden måde er personlig, så ryger det ud igen, siger Cristina Edvardsen.

Faldt for beliggenheden

Hun købte den knap 120 kvadratmeter store lejlighed i Odense C for fem år siden, da den stod som et dødsbo.

- Jeg faldt for beliggenheden. Den her ejendom og den derovre - Cristina Edvardsen peger ud af spisestuevinduet - er byens bedste på grund af det lysindfald, der er. Og så kan jeg godt lide atmosfæren i ejendommen, siger Cristina Edvardsen.

Hun har totalrenoveret lejligheden, og det er ikke første gang, hun har kastet sig over et projekt af den størrelse.

Cristina Edvardsen har altid boet i gamle huse og foretrækker til enhver tid et hjem med historie i stedet for at flytte ind i noget, der ligner et boligkatalog.

- Det er fedt at være i processen med at renovere er sted og se, hvad man kan få ud af det, siger hun.

I hendes nuværende lejlighed behøver man ikke mere end et øjekast ind i de vigtigste rum for at konkludere, at der er kommet et lyst hjem med masser af personlighed og historie ud af hendes seneste renovering.

Stort set ingen dystre ting eller farver har fundet vej til lejligheden, og kunst, vaser og andet interiør er alle steder samlet i små arrangementer, så der er masser af ting at gå på opdagelse i, uden at udtrykket på noget tidspunkt bliver rodet.

Samtidig har Cristina Edvardsen skabt en lejlighed, hvor rummene fungerer.

Nogle steder har hun sløjfet døre for at få hele vægge nok til at gøre rummene anvendelige. I køkkenet har hun lavet en ny dør, og den er nøje placeret, så mest muligt lys strømmer fra køkkenet og ind i spisestuen. Overalt er væggene blevet sandspartlede, de originale gulve er høvlet ned, og så er oprindelige døre og træværk blevet malet. Desuden er køkken og bad helt nyt.

- Jeg har selv indrettet lejligheden med hjælp fra Rikke Berg, der arbejder med boligindretning. Hun havde nogle rigtigt gode løsninger til at udnytte pladsen både i køkkenet og på badeværelset, siger Cristina Edvardsen.

Byggede udenom rørene

På anden sal i en midterejendom kan badeværelsesrør være lidt af en udfordring, når man laver nyt badeværelse. Men ved at bygge en kasse rundt om dem og lade skufferne nedenunder gå helt ind til den oprindelige væg, er det alligevel lykkedes at få så meget opbevaringsplads som muligt ud af det relativt smalle rum.

På den ene væg hænger et maleri, som Cristina Edvardsens ældste søn lavede i gymnasiet, og i loftet hænger en lysekrone, der er dekoreret med en flok små drenge, der tisser.

- Det kunne jeg ikke stå for, siger Cristina Edvardsen, der kan fortælle historier om de fleste af tingene i sit hjem.

I sit visuelle udtryk er den stillestående hund på en af køkkenhylderne let at se på. Det snyder. Den er hugget ud af ét stykke krystal af en belgisk kunstner og vejer godt til.

- Da jeg boede i London, ønskede jeg mig en hund, men det kunne man ikke have der. I stedet fik jeg den der, fortæller Cristina Edvardsen.

Slapper af med projekter

Hun er uddannet væver, men selv om hun har forladt sit oprindelige fag og i stedet driver modebutikken Marron i hjertet af Odense er hendes kreative gen langt fra lagt på hylden. Når hun skal slappe af, foregår det ofte med kreative projekter.

- Så tager jeg for eksempel ned på Badstuen og leger med ler, siger hun.

Fliserne over komfuret har hun selv lavet og dekoreret med porcelæn. Flere skåle, krukker og vaser er også selvskabte, og det samme gælder den store paraplyholder i entreen.

Andre ting er købt brugt. Det gælder for eksempel det rustikke tapetbord i spisestuen, som hun har forlænget med korte træben på for at skabe den perfekte højde, og bænken i den lange fordelingsentré, som engang har stået på en nordfynsk gård.

- Det giver mig ro i hovedet at kigge på noget smukt, siger Cristina Edvardsen.

  • Grauholm_Trine_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers magasinredaktion, hvor vi laver magasinerne Livsstil, Rejser, Gear og Base Bolig. Jeg skriver primært portrætter af kendte kvinder, sundhedsstof, bolig- og rejsestof samt bidrager til mandemagasinet Gear. Tidligere har jeg været syv år på sportsredaktionen, hvor jeg blandt andet har dækket flere håndboldslutrunder og OL i Beijing i 2008. Min fritid bruger jeg sammen med min familie og gerne på at dyrke sport.

Mere om emnet

Se alle

Blå bog