Interessen for energiforbedringer er faldet i takt med energiprisen. Men der er stadig forbedringer at hente for mange tusinde kroner, hvis man tænker på varme- og elregningen, når man renoverer sit hus, oplyser energirådgiver. Få rådgiverens råd her

Krisen er overstået, og energipriserne er faldet. Det kan man godt mærke i arbejdet som energirådgiver, fortæller Niels Hørby, der arbejder på Energitjenestens kontor på Fyn.

- Det er ikke in længere at lave energiforbedringer på sin bolig. Det har helt klart været noget, der har haft større interesse. Det hænger nok sammen med, at det ikke længere er så nødvendigt, fordi priserne på for eksempel olie og naturgas er faldet. I stedet er der andre motivationsfaktorer for at gøre noget ved huset, hvis der er problemer med indeklimaet, eller hvis huset skal gøres klar til salg. Og så kan man lige så godt vælge en god energiløsning, siger Niels Hørby.

Han nævner tre tidspunkter, hvor folk typisk kan få noget ud af at tænke i energiforbedringer af deres hus: Når man skal gøre det klar til salg, hvis man vil have forbedret indeklimaet, og hvis man alligevel skal have renoveret tage, vinduer, gulve eller lignende.

- Det er sjældent, at det kun er energiforbedringen, man går efter, siger han.

Energivenlige løsninger

Men skal man alligevel renovere huset, kan det være en god idé at kigge efter de energivenlige løsninger.

- Det er meget dyrt at skifte vinduerne ud. Det kan faktisk ikke betale sig alene for energibesparelsen. Men er vinduerne ved at rådne, eller er man træt af hele tiden at gå at male på dem, kan man lige så godt tænke på energien, når man vælger nye, for så får man besparelsen oveni, foreslår energirådgiveren.

Andre forbedringer tjener sig hurtigt ind på varmeregningen. Niels Hørby nævner for eksempel isolering af rør, udskiftning af glødepærer til LED og en hulmursisolering. I sidste ende kan det ikke kun mærkes på varme- og elregningen. Også husets værdi stiger, når energiforbruget falder.

- Vælger man at tænke i energiforbedringer, er det nemmere at sælge huset, når det skal ske. Huse midt i energimærkningsskalaen sælger bedre end dem nederst i skalaen, siger Niels Hørby.

Energirådgiverens råd til at komme i gang

1) Find dit hus' problem:

- Først skal man identificere problemet i huset. Har man et koldt hus, er vinduerne så slidte, at de er trælse at male, eller siger VVS'eren, hver gang han kommer, at man snart skal have nyt varmeanlæg, fordi rørene er rustne?, spørger Niels Hørby.

Synes man bare, at varmeregningen er for høj, kan man også kigge på, hvordan de energiøkonomiske regnestykker (se grafik) ser ud for forskellige forbedringer. Ud fra det kan man afveje, hvor man kan spare mest med den mindste økonomiske investering.

2) Vælg den rigtige løsning:

- Udfordringen er, at vælge den gode løsning på husets problemer. Hvis der skal udskiftes vinduer, er det vigtigt at vælge vinduer i god kvalitet, som kan holde længe både for ens egen skyld og husets næste ejere. Eller skal man af med fugt i kælderen, skal man finde ud af, hvad man skal gøre i forhold til, hvad kælderen skal bruges til, siger Niels Hørby.

3) Få hjælp af en rådgiver eller håndværker

Han understreger, at det er essentielt at få en god håndværker.

- Spørg for jer hos naboen eller andre, som har haft gode oplevelser. Det er bedre at forhøre sig end bare at plukke en fra internettet. Man kan også kigge på håndværker.dk, hvor håndværkerne bliver vurderet, siger han.

Er opgaven kompliceret, kan man have fordel af at få en rådgiver indover.

- Hvis man bare skal have isoleret et gulv, er en håndværker muligvis nok. Men skal man bygge om eller til eller have lavet en mere kompleks opgave, kan man få god hjælp af en rådgiver. Det koster penge, men det er penge, man tjener ind, fordi man ender med at vælge den rigtige løsning, siger han.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Solen og jorden giver gulvvarme i badeværelset

Solen og jorden giver gulvvarme i badeværelset

2
Ny varme: Beregn din besparelse

Ny varme: Beregn din besparelse

Det nye hjem skal bruge lidt energi

Det nye hjem skal bruge lidt energi