Som en frisk sommerblæst kommer de løbende gennem huset med hår og hvide huer flagrende efter sig. Fra entréen gennem stuen og ud på terrassen, hvor de alle falder grinende om på den skrånende græsplæne, der er polstret til med tæpper.

Solen skinner selvfølgelig fra en blå blå himmel, da de straks får serveret læskende, græsgrønt saftevand - en sirlig kombination af appelsinjuice, Bols og vodka, som falder i god jord hos de forvænte. Netop i dag passer drikkens farve fortrinligt til de kuglerunde frikadeller og den iskolde kartoffelsalat, der er stillet frem som husets buffet. Et kulinarisk billede på de mange facetter i livet, de ikke ved venter dem.

 

Det kunne have været i går, for jeg husker det hele tydeligt. Men det er tæt på 30 år siden, min mor og fars hjem blev hvirvlet igennem af en snes frihedsramte, men uerfarne sjæle, hvis port til verden netop havde åbnet sig.

15 minutter fik hver ventende familie på køreruten lov til at være en del af festen og indsnuse den berusende frihedsfornemmelse, der hang i de unges hår og lyste ud af deres øjne.

15 forfriskende og fjollede minutter - lige fra hornet i lastbilen blæste besøget i gang, til den sidste tissede af og igen blev trukket op på ladet. 15 minutter til at trykke hænder våde af både opblæsthed, kærlighed og generthed. 15 minutter midt i et tømmermandsfrit verdensherredømme af evig sommer uden tanke på kvalme, kvoter og krisehåndtering. 15 minutters magi.

 

Om et par uger er det min tur til at åbne hoveddøren og blive hvirvlet igennem af ungdommens beruselse. Lastbilens ankomst er anslået til klokken 23, og partyteltet skal graves frem fra kælderen. Bordet skal dækkes, ballonerne pustes op, videoen oplades.

Ikke et eneste sekund skal spildes, for de 15 minutters besøg går erfaringsmæssigt så stærkt som et enkelt fingerknips, og før jeg når at blive irriteret over at få trådt mine stauder ned, vil festen være forbi.

 

De magiske minutter risikerer at blive sammenlignet med andre tidspunkter, hvor vi forældre som generation har fejet stien foran vores unger ren for problemer. Hvor vi har undgået at lade dem lide naturlige nederlag ved at tage over på alt fra legeaftaler til biblioteksbøder og de skolelærere, ungerne ikke syntes makkede ret. At barndomshjem risikerer at udvikle sig til fem-stjernede hoteller, har kritikerne haft en vis pointe i, men de kan ikke tage studenterkørslerne med i den pulje.

Alt bliver sat ud af kraft, når vi nærmer os sankthans. At gå all in på sin students fest er ikke lig med en manglende evne til at sige nej.

 

Lad endelig de unge boblende studenter blive i troen på, at vi ruller hele havefesten ud alene for deres skyld. Sandheden er, at når vi bruger weekenderne på at luge bede, prøvesmage sandwichfyld og leje hvidt service, er det mest for vores egen.

Men hvordan skulle de uerfarne kunne sætte sig ind i, at lyden af dyttende studenterkørsler virker på den måde: At jo længere tid siden man selv kom susende på ladet af lastbilen og ind gennem døren, jo mere magisk kommer den dag til at blive.

 

Og bagefter - når jeg står alene tilbage med oprydningen, sjatterne og de sørgelige frikadellerester - ved jeg, at det vil være med en voldsom trang til at råbe efter lastbilen, der hopper videre hen ad villavejen.

Hvis jeg kunne, ville jeg pifte og læne mig tilbage for at få fuld kraft bag ordene: "Hey, tag lige og kom tilbage, vi blev ikke færdige!"

Og skulle naboerne, der med opspilede glasøjne hænger ud ad vinduerne for at vinke med og mærke et sus af friheden, høre mig råbe, gør det intet.

For de ved alle sammen udmærket, at det er ikke den dyttende, larmende lastbil, jeg vil have til at vende om og komme tilbage. Det er tiden.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.