Vi bruger generelt mindre strøm og varme om sommeren, men der er steder, hvor du med fordel kan sætte ind, hvis du gerne vil spare penge på din el- og varmeregning.

 

1. Følg dit elforbrug - også når du er på ferie.

Med Energi Fyns gratis app kan du altid følge dit elforbrug helt ned på timebasis hvor som helst og når som helst. Appen giver dig mulighed for at følge dit forbrug og reagere, selv om du er i sommerhuset, campingvognen eller på en strand på Mallorca. Alene det, at du bliver bevidst om dit elforbrug, kan typisk betyde en besparelse på op til 10 procent om året. Det svarer til en årlig besparelse på cirka 900 kroner i en gennemsnitlig husstand med fire personer.

 

2. Undgå at fryseren og køleskabet koger i varmen.

Som tommelfingerregel stiger elforbruget i dit køleskab og i din fryser med cirka fem procent pr. grad, temperaturen i rummet øges. Har du for eksempel din fryser stående i garagen, hvor der måske bliver 30 grader i løbet af en varm sommerdag, kan den sagtens bruge 50 procent mere strøm, end hvis den stod i en kold kælder.

 

3. Sluk for cirkulationspumpen.

Sluk for cirkulationspumpen, hvis det er muligt. Den sender nemlig konstant varmt vand rundt til dine radiatorer, uanset om der er åbnet for radiatorerne eller ej. Når pumpen er slukket, skal du huske at starte den i cirka 10 minutter en gang om måneden. Du kan læse mere på www.sommerluk.dk.

 

4. Sluk for gulvvarmen.

Det er rart med et varmt gulv, men det koster meget at have gulvvarmen tændt om sommeren, fordi vi som regel lufter mere ud, og varmetabet derfor er stort.

 

5. Undgå unødvendig standby-strøm.

Brug en elspareskinne eller træk stikket ud af stikkontakten på el-apparater som for eksempel fjernsyn og spillekonsoller, så de ikke bruger unødvendig standby-strøm.

 

6. Tør dit tøj på tørresnoren.

Ifølge www.sparenergi.dk koster det omkring seks kroner, hver gang du tørrer dit tøj i en A-mærket tørretumbler og to kroner, hvis du har en A+++ tørretumbler. Der kan derfor være mange penge at spare, hvis du bruger tørresnoren, når vejret tillader det.

 

7. Fyld vaskemaskinen helt op.

Udnyt pladsen i din vaskemaskine og fyld den, hver gang du vasker. Din vaskemaskine er passende fyldt, når du uden at presse tøjet sammen kan have din knyttede hånd i tomrummet over tøjet.

 

8. Vask ved lavere temperaturer.

Hvis du halverer vasketemperaturen fra for eksempel 60 grader til 30 grader, kan du spare 55 procent af strømmen. Det meste tøj kan sagtens blive rent ved 30 grader eller mindre.

 

9. Brug tænd-sluk-ur.

Når du tager på ferie, er det en god idé at bruge tænd-sluk-ur, så huset ikke ser forladt ud. Brug uret på en lampe, som kan ses udefra.

 

10. Pas på fugt i kælderen - luft rigtigt ud.

Har du kælder, er det vigtigt kun at lufte ud om vinteren. Hvis du lufter ud om sommeren, lukker du varm og fugtig luft ind. Om sommeren kan du med fordel benytte en affugter for at modvirke og forebygge fugt. Det gælder også i vaske- og tørrekældere.

 

Du kan finde flere energisparetip på www.energifyn.dk/energisparetips. Rigtig god sommer!

 

  • Af: