Slip dig fri


Slip dig fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For nogle år siden var det kun de mest ihærdige løbenørder, der havde et stort GPS-løbeur på håndledet.

Dengang var kvaliteten af urene ikke prangende, de tabte forbindelsen mange gange, og indstillingerne var begrænsede.

I dag er det helt anderledes.

Kig på løbere på gader og veje, og læg mærke til deres håndled. Mange af dem har et GPS-ur med til at måle afstand, tempo, samlet tid, gennemsnitstempo, puls og alskens andre ting.

Farer du vild undervejs, kan uret endda vise dig hjem igen, ligesom du fra diverse hjemmesider kan hente træningsprogrammer og lægge dem direkte ind i uret, så du bare skal følge anvisningerne.

Fra at have været noget til nørder alene er det næsten blevet hvermandseje, og jeg tør godt garantere, at der om nogle uger ligger massevis af GPS-ure under juletræerne.

For hvor et GPS-ur kostede flere tusinde kroner for nogle år siden kan du på tilbud få et ur til bare 600-700 kroner, som er af en bedre kvalitet end dengang, det kostede tre-fire gange så meget.

Hold øje med tilbudsaviserne, og der vil med garanti være steder, hvor du kan finde urene på tilbud.

Nu er der ingen tvivl om, at det for mange vil være den ekstra motivationsfaktor, der skal til for at komme ud i det kolde og sure vintervejr.

Når man pludselig kan se, at ens favorittur er 500 meter længere end beregnet på en af de hjemmesider, der tilbyder ruteopmåling, er det en fornøjelse.

Du kan også se, hvordan du over en periode øger dit gennemsnitlige tempo på en given tur, ligesom du får en fornemmelse af, hvor din puls ligger eller forbruget af kalorier.

Og lad mig bare sig det med det samme, nemlig at forbruget af kalorier på en løbetur er stort, men bliver alligevel ofte overvurderet, så man bagefter kommer til med god samvittighed at indtage flere kalorier, end der reelt er forbrændt.

I mange år har jeg løbet med GPS-ur på håndledet, og efter hver tur er alle data skrevet ind i en træningsdagbog eller urets oplysninger er med kabel eller trådløst sendt til computeren.

Som med så meget andet teknik skal man huske ikke at blive slave af materialismen. Det er nogle gange godt at huske at vende tilbage til urmennesket og bare lade sin intuition være den, der sætter såvel distance som tempo.

Lad uret blive hjemme på nogle af turene. Glem alt om hurtighed, langsommelighed, det bedste tempo og kalorieforbruget.

Nyd i stedet duften af frostklar vinter, lyt til dyrenes puslen i skovkrattet, hold øje med rådyrene på stierne, og stop op, når du trænger til en pause for at fornemme vinteren med alle sanser.

Øjnene, næsen, munden, ørerne, frosne fingre og blåfrosne tæer.

Nogle gange skal man kaste det hele væk.

Gør det, og slip dig selv fri.

Bjarke Vestesen er Fyens Stiftstidendes løbs- og motionsredaktør.

Slip dig fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.