Sådan undgår du at blive en taberko

Illustration: Gert Ejton

Sådan undgår du at blive en taberko

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er næsten, som når køer kommer på det første våde, friske græs i foråret.

Kåde. Forventningsfulde. Optimistiske. Glade.

Med højtløftede haler og i fuldt firspring stikker de først næsen ud ad stalddøren, inden de i forårsdans erobrer det grønne græs.

Sådan er det også, når både cykelryttere og løbere kommer ud i det friske forår.

Væk er de klamme omklædningslokaler i fitnesscentrene. Væk er bruserne med alt for lidt vand, og væk med spinninglokalet med sparepærer i loftet, høj musik og svedsøer på gulvet.

Og væk med løbebåndet, der monotont bare ruller derudaf uden at flytte sig andet end højst et par millimeter.

Nu gælder det udendørstræningen, og det er fantastisk at sidde på spritnye gulmalede cykler med det kendte Team Rynkeby-logo med retning mod Vissenbjergbakken.

Meter for meter kæmpes, som er det et af bjergene i alperne i Tour de France. På toppen over for det gamle rådhus fra før kommunesammenlægningerne venter overraskelsen med frisk brun-sviger med masser af farin til sukkerkolde ryttere.

Den vinterblege ansigtskulør forsvinder hurtigt og giver en sund kulør med røde kinder og rød næse.

Værre er det, når vi trækker i de kolde tights - uanset om det er på cykel eller løbende.

Forleden var vi nogle stykker i løbeklubben, der inspireret af det smukke forårsagtige vejr turde smide de lange bukser og flashe benene.

Det er næppe noget kønt syn, når halvgamle mænd flasher stikkelsbærben, så glæden var stor, da også en af kvinderne havde fundet på det samme.

Og hendes ben var lige så vinterblege som andres.

For mennesker på cykel og i løb gælder det samme som for malkekøer, nemlig at frisk luft, god plads og motion giver et bedre liv.

For nogle år siden viste undersøgelser, at risikoen for at blive en taberko med et dårligt liv og for tidlig død halveres, hvis malkekøerne kommer på græs om sommeren, fastslog Dyrenes Beskyttelse.

Faktisk er risikoen for at blive en taberko dobbelt så stor, hvis den står inde i en stald året rundt frem for at komme ud på græs og danse rundt i foråret, viser undersøgelser fra Forskningscenter Foulum.

I stalden bliver den syg og klarer sig dårligt i konkurrencen med andre køer om at kæmpe sig vej til fodertruget.

Uden at kunne dokumentere det vil jeg også påstå, at løbere, der nøjes med at træne indendørs fra januar til december, også er mere syge og klarer sig dårligere end os, der i denne tid kommer på græs.

Forårskåde, i højt humør og klar til sæsonens løb.

Sådan undgår du at blive en taberko

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.