Når julen bare bliver for meget

Illustration: Gert Ejton

Når julen bare bliver for meget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Måske bliver det for meget med and på tallerkenen. Eller for meget med konfekt, hjemmebagte pebernødder og sild til frokosten juledag og anden juledag.

Det kan også være, at du får nok af familien, sammenkomsterne og iscenesættelsen af idylliseret hjemlig hygge.

Måske er du bare kynisk, iskold, egoistisk, uromantisk og træt af for meget af alting.

Så kan man altid vende ryggen til det materialistiske, kommercielle juleræs, pumpe cyklen eller snøre skoene og så drøne af sted.

Skulle du omvendt synes, der er forfærdeligt længe til juleaften, og hvis du er en fortabt juleromantiker ud over alle grænser og dårligt kan dy dig for at pille lidt ved gavepapiret i håb om at få et lille kig på, hvad der gemmer sig under træet, har du måske også behov for at tage en timeout.

Og endelig kan det være, du bare skal dulme den dårlige samvittighed, inden du mæsker dig i fedende julemad, der giver oppustet mave og sætter din form uhyggeligt, uendeligt langt tilbage, og som du fortryder i hele januar og februar, mens du sveder fedtet af sammen med alle os andre.

For mange betyder jul og nytår også fridage eller miniferie væk fra kontoret, skolen eller værkstedets snavs.

Så er det netop, der er tid til at træne, for heldigvis byder julen og nytåret på flere sociale løbearran-gementer. Sidste år var der for første gang premiere på Mens-vi-venter-marathon i Veflinge på Nordfyn, hvor deltagerne allerede tidligt juleaftensdags morgen tog ud på den klassiske 42,195 kilometer lange maratondistance.

Det var sidste år, og skal nogen ud på maraton samme morgen, bliver det nok en tur temmelig alene, for løbet gentages ikke i år. Til gengæld er der andre muligheder.

Netop juleaftensdag kan man tage til Horsens og løbe 7,5 kilometer rundt om Bygholm Sø lige så mange gange, man lyster. Og for hver runde vil sponsorer donere et beløb til et velgørenhedsformål.

Går turen hjem til familien i Jylland i juledagene, kan man stille op til juleløb i Lemvig. Den lille lokale løbeklub med 300 medlemmer - det er i sig selv imponerende i så lille en by - arrangerer turen på to distancer, inden det er hjem til julefrokosten.

Er man til længere distancer - for eksempel et maraton - kan man tage til Skodsborg nord for København, hvor der er anden juledags-maraton med udgangspunkt i det smukke område omkring Dyrehaven.

Maraton er der også i Hjallerup i Nordjylland - dem med Hjallerup Marked, hvis det lyder bekendt. Heroppe nordenfjords er der ikke alene løb på programmet anden juledag. Når maratondistancen er i hus, venter der buffet med risalamande, hjemmebagt kringle, kaffe og te på den lokale skole.

Og sådan er det muligt at fortsætte hen over juledagene, inden der venter socialmaraton i Kastrup på Amager, socialhalvmaraton i Aalborg, halvmaraton i Herning eller nytårsløb i Odense på selve nytårsaftensdag, hvor mange alligevel venter på at skåle et nyt og (måske) bedre år ind end det foregående med dets mange løbesejre og -nederlag.

Nu kan man også bare nøjes med at tage det nyerhvervede løbetøj på, som blev pakket op juleaften og tage turene selv i juledagene.

Undervejs kan man spekulere over, hvad der skal sættes af nytårsforsætter lige om lidt.

Skal det første maraton skrives på ens løbe-cv i 2011, skal man nøjes med et halvmaraton, eller vil nogen tage skridtet fuldt ud og forsøge sig med et seks-timers løb, 12-timers løb eller Als Rundt på 100 kilometer på Kristi himmelfartsdag?

Nu ved mange af os godt, at nytårsforsætter sjældent holder længere end et par uger ind i januar. I bedste fald ind i februar.

Når vi storsvedende forsøger at skaffe os et skab i fitnesscentrets dampfugtige omklædningsrum efter nytår, ved vi godt, at trængslen er væk om et par måneder. De fleste med ambitioner om at dyrke mere motion i det nye år holder sjældent ret længe.

Man kan også på forhånd vælge at droppe alle urealistiske ambitioner for 2011 og bare holde sig selv i gang med løb, cykling, spinning, aerobic, stram-op eller golf - alt efter temperament. God jul - trods alt.

Bjarke Vestesen er Fyens Stiftstidendes løbs- og motionsredaktør.

Når julen bare bliver for meget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.