Løb og red et barn i Afrika

317 løbere betalte hver 100 kroner for at være med i Ulandsløbet. Dermed donerede de 31.700 kroner til medicinsk udstyr til en klinik i et slumkvarter i Nairobi. Oveni kommer flere tusinde sponsorkroner. Løbet vender tilbage næste år.
Foto: Ulandsløbet

Løb og red et barn i Afrika

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødsler ender ikke altid godt.

I vores velordnede, socialt sikrede sygehusvæsen er vi ellers nogenlunde sikre på, at hjælpen er til stede inden for kort tid.

Sådan er det ikke andre steder. I Afrika for eksempel.

I et slumkvarter i Kenyas hovedstad Nairobi modtager sundhedscentrene tit kvinder, der akut er ved at føde. Alligevel ender det ofte med, at de ikke kan få den nødvendige hjælp, fordi sundhedscentret ikke har det rigtige udstyr.

Så bliver de henvist til et privathospital, men det koster penge.

Penge har de ingen af, så kvinderne går med uforrettet sag og føder hjemme i blikskuret. Nogle gange går det godt, andre gange ikke. Det kan ende med et dødfødt barn, svangerskabsforgiftning og at kvinden selv dør.

Det kan en flok løbere måske ændre på.

Forrige weekend var der for første gang i Odense Ulandsløbet ved Syddansk Universitet.

At dømme ud fra, hvad mange løbere bagefter har fortalt, var det et særdeles velorganiseret løb med vejvisere og plasticbånd på hele ruten, så ingen løb den gale vej.

Det var en flok medicinstuderende, der havde taget initiativet til dette velgørenhedsløb med det ene formål at få løbet penge hjem til en sundhedsklinik i et nairobisk slumkvarter.

Og det blev en succes.

317 løbere stillede op - i øvrigt på en dag, hvor der var flere motionsløb lige i nærheden, som kunne have betydet, at Ulandsløbet blev overset.

Løberne smed en hundredkroneseddel på bordet, og så var de ellers klar til start. Inden kunne de gå rundt i området ved atletikbanen ved SDU og læse mere om de medicinstuderendes projekt i Afrika, ligesom der var livemusik.

Alle hjælpere gjorde det frivilligt og uden at skulle have betaling for deres arbejde. Dermed kan alle 100 kroner pr. løber bruges på udstyr, som de studerende køber og selv tager med til Kenya, når de skal på udveksling på sundhedsklinikken.

Det bliver samlet 31.700 kroner plus flere tusinde sponsorkroner.

Det er sjældent, vi ser et velgørenhedsløb på Fyn.

Her kan man løbe og have god samvittighed samtidig, fordi pengene går ubeskåret til et ulandsprojekt, som er synligt og konkret.

Næsten hver eneste weekend er der motionsløb på Fyn. Nogle arrangerer det for at skaffe penge til den lokale sportsklubs arbejde, nogle for at udbygge et klubhus for medlemmerne, og nogle gør det ene og alene for at tjene penge og hæve overskuddet.

Her har vi med Ulandsløbet til gengæld et ædelt projekt, hvor pengene ikke går til noget i vores materialistiske overflodssamfund, men til fattige, der reelt har behov for hjælp udefra.

Heldigvis var Ulandsløbet ikke en enlig svale, for de studerende har allerede nu offentliggjort, at de gentager det næste år.

Og så kan du være med til at løbe penge hjem på en fed måde til fordel for folk, der virkelig har brug for hjælpen.

Bjarke Vestesen er Fyens Stiftstidendes løbs- og motionsredaktør.

Løb og red et barn i Afrika

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.