Få friske løbesko

Natron eller eddike - hvad er bedst til at tage lugten fra løbeskoene? Motionsliv har prøvet begge dele, og natron gav det bedste resultat.
Foto: Bjarke Vestesen

Få friske løbesko

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lugten ramte næsen i det sekund, jeg åbnede bagagerummet til den gamle Audi.

Den var ikke til at tage fejl af og kom fra de næsten nye løbesko.

En fæl stank, som andre i fitness-centret dårligt kan have undgået at lægge mærke til, når kilometerne er blevet slugt på løbebåndet, eller når skoene har stået dampende ved siden af spinningcyklen.

Mærkeligt nok er det kun det ene par blandt en halv snes andre løbesko i kælderen, der lugter fælt - og det er endda de nyeste, og de har kun været benyttet indendørs.

Det er måske netop problemet, at de kun har været på løbebånd inde i fitnesscentrets varme gennem vintermånederne.

Når sveden hagler af én, og man banker derudaf i højt tempo, løber sveden naturligvis ned.

Ned ad benene, ned i strømperne og ned i løbeskoene.

Sådan er naturens orden nu en gang, og når så skoene bagefter er pakket ned i træningstasken får de ikke den friske vinterluft, andre ligesindede udendørssko kan glæde sig over.

Inden problemet overhovedet opstod, burde jeg have været klogere og lyttet til det råd, som alle i Løb med Avisen får på første træningsaften.

Tag sålerne ud af skoene, når man kommer hjem, så skoen kan luftes.

Desuden kan man - uden at dét råd er kommet frem til Løb med Avisen - selvfølgelig parkere skoene udenfor i den friske, frosne vinterluft.

Er ens løbesko først blevet sure og ildelugtende, må man ty til andre og mere drastiske midler.

Man kan proppe dem i vaskemaskinen, og jeg ved, at nogle gør det med held. Gerne to-tre gange i løbet af en løbeskos levetid.

Omvendt hævdes det, at det går ud over limningen og stødabsorberingen, at de kører rundt på et vaskeprogram en times tid.

Så er det lige, jeg undrer mig over, hvordan skoproducenterne så kan tillade, at skoene bliver brugt udendørs i smat og vandpytter, hvor de efter en regnvåd tur er så gennemsjaskede, at de lige så godt kunne have taget turen hjemme i maskinen.

Man kan også vælge et ultrakort vaskeprogram på 30 grader og forinden have haft skoene sænket i en spand vand med Rodalon - det bakteriedræbende kemikalie, der skulle fjerne lugten også fra sved-stinkende løbesko.

Vover man ikke vaskemaskinen, kan man ty til andre midler.

På nettet findes en hjemmeside med rengøringstips, der netop kommer med forslag til at fjerne lugt fra sure sko.

En desinficerende deo-spray fra blandt andet Matas burde kunne klare problemet, ligesom rådet med Rodalon igen kommer her.

Andre muligheder er at komme en teskefuld natron i hver sko og lade dem stå i 24 timer, hvorefter natronen støvsuges væk.

Et råd fra en bruger lyder også på eddike, man skal komme i en forstøverflaske og sprøjte et par gange i hver sko.

Det skulle forleden komme an på en helt igennem lavpraktisk prøve.

Sålerne blev taget ud af løbeskoen, lagt i Rodalon i en halv time og bagefter vasket sammen med noget andet på et 15 minutters hurtigprogram på 30 grader i vaskemaskinen.

Bagefter er sålerne som nye, og lugten er faktisk væk.

Den ene sko blev sprayet med lagereddike, man finder i den bedste husholdning. Lugten er stram og næsten værre end stanken af skosved. Men også kun næsten.

Den anden fik en teskefuld natron fra forrige årtusinde.

24 timer efter var status, at skoen med natron næsten var lugtfri, mens skoen med eddike stank af en skøn blanding af eddike og sur sko.

Om eksperimentet med natron holder på langt sigt, vil vise sig.

Indtil videre er det igen forsvarligt at åbne bagageklappen efter en omgang heftig træning uden at blive angrebet af sure sko.

Bjarke Vestesen er Fyens Stiftstidendes løbs- og motionsredaktør. Tidligere klummer kan læses på www.blogrunner.dk.

Få friske løbesko

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.