Cityløb med mange år bag sig

I 1989 var både ruten og løbernes påklædning noget anderledes i OK Danmark Løbet, end den er i morgen til Intersport Odense Cityløbet. Netop i 1980’erne var det maratondistancen, der trak eliteløbere og supermotionister fra hele landet, mens det i dag også er et løb for motionisterne. Maraton blev droppet for mange år siden, og den længste distance er nu halvmaraton.
Foto: John Fredy

Cityløb med mange år bag sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er et rigtigt byløb, der i morgen finder sted midt i Odense.

Ruten går gennem midtbyen flere gange, hvis man er på halvmaratonturen, og af samme grund er den meget publikumsvenlig, når tilskuere på begge sider i ­Vestergade klapper løberne i mål eller ud på næste omgang.

Sådan har det altid været, men mange af dem, der i morgen står klar til start på Flakhaven, ved næppe, at det er et løb, der først i 1980’erne havde en ganske særlig ånd. Det var også længe før, jeg selv kom til Fyn og indtil da kun havde været med i Vestkystløbet i det altid venstenvindsblæsende Jylland.

For bare at få en lille fornemmelse af løbets fortid brugte jeg forleden et par timer i avisens arkiv, der ligger gemt i kælderen under kælderen på banegårdspladsen.

Med branddør, sikker lås og kode er fortiden gemt godt væk. Men hernede i den dybeste mørke kælder med en lugt af gammelt papir åbner sig en verden, som den var, inden alting ændrede sig med nye verdensordener, regimers fald, nye regimers opståen, ny teknik, online-tilmelding og chiptagning i motionsløb.

Det var også dengang med sort-hvide fotos i avisen uden forklarende faktabokse til at guide læseren ind på siden og uden overflødige grafiske effekter.

De fleste kender løbet i morgen som Faxe Kondi Løbet, der nu har taget navneforandring til Intersport Odense Cityløbet. Sådan kan sponsorer få deres navn promoveret, og sådan var det også første gang i 1982, da det hed OK Danmark Løbet.

I stegende hede, sol og helt vindstille satte den dengang 38-årige langdistanceløber Jørn Lauenborg fra Freja alle konkurrenterne på plads, da han i Odenses gader gjorde comeback og blev dansk mester i maraton.

Dengang var cityløbet nemlig ikke kun et halvmaratonløb som de seneste mange år, men et løb på den klassiske maratondistance og en række andre - efter nutidens opfattelse - mærkelige distancer.

De talte en overgang for eksempel stafetmaraton på tre gange 14 kilometer og en kvartmaraton på 10,5 kilometer.

Ud fra de gamle støvede artikler fra avisens arkiv vandt Allan Zachariasen i 1985 på netop kvartmaraton. Distancen vandt dog aldrig indpas, fordi det ikke var en ”ren” 10-kilometer, og hvem andre har siden hørt om kvartmaraton?

Måske inspireret fra dengang findes der dog i dag minimaraton for børn på en ­tiendedel af maratondistancen ved H.C. Andersen Marathon.

De første mange år i 1980’erne var OK Danmark Løbet ikke for nybegyndere og lettrænede, som rask væk stiller op i morgen.

Det var først og fremmest et løb for topatleter og veltrænede motionister, der var parate til at slide på den odenseanske asfalt med fire runder på hver 10,5 kilometer, og som blandt andet skulle krydse en stærkt trafikeret Thomas B. Thriges Gade, som bilisterne også dengang mente var ren chikane.

Målet var dengang at få danske eliteløbere til Odense, og OK Danmark Løbet var da også et af de første løb herhjemme med en sponsor, der var villig til at få sit navn sat i forbindelse med motion, idræt og løb.

Hvad benzin- og olieselskabet så i øvrigt fik ud af de mange hundredtusinde sponsorkroner ved det nok kun selv.

Kigger man på billederne fra dengang, er det med løbere med store briller, der dengang var mode, bomulds-T-shirts, korte løse shorts og løbesko, der for længst er blevet overhalet af skoproducenternes udvikling.

I løbet af åreneændrede OK Danmark Løbet karakter af tvungne omstændigheder.

Antallet af maratonløbere faldt, og i 1991 var den klassiske distance helt væk og afløst af de ruter, der findes i dag.

I 2003 skiftede løbet navn til Faxe Kondi Løbet, hvor et børneløb også kom til.

I morgen er det første gang, Intersport lægger sponsorpenge og navn til den 29. udgave af cityløbet, men når nu de mange løbere er på vej rundt på den fem kilometer lange rundstrækning, er det godt at have lidt af løbets historie med i tankerne.

De er med til at skrive sig ind i løbets foreløbig 28-årige historie.

Bjarke Vestesen er Fyens Stiftstidendes løbs- og motionsredaktør.

Cityløb med mange år bag sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.