Min sidste båd

Møde i rum sø. Bådpladsen mødte Danmarks eneste Midget 26 på det blæsende Svendborgsund.
Foto: Jørgen Mejrup

Min sidste båd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sejlerfamilie ferierer hvert år på Sydfyn - i klassisk sejlbåd

- Dette bliver den sidste nye båd i mit liv. Jeg har ikke brug for noget større, og der findes ikke noget bedre.

Lyder det fra Jan Hansen, Appenæs ved Næstved Fjord, der sammen med kæresten Anette Christiansen og sønnen Daniel, tre år, netop er vendt hjem fra en våd og blæsende sejlerferie i Det Sydfynske Øhav. Det usædvanlige er ikke at møde en ganske almindelig sejlerfamilie på ferie - dem er der jo så mange af - men den sejlbåd, ferien blev holdt i - en spritny Midget 26 - er den hidtil eneste af slagsen i Danmark, bygget i Holland.
- Vi holder allerhelst sejlerferien i det Sydfynske Øhav, fortæller den lille sejlerfamilie fra Appenæs, Anette, Daniel og Jan.
- Vi holder allerhelst sejlerferien i det Sydfynske Øhav, fortæller den lille sejlerfamilie fra Appenæs, Anette, Daniel og Jan.
Foto: Jørgen Mejrup

Fra 1820

Bådtypen er i virkeligheden en gammel dansk klassiker fra 1820 - oprindelig fra Lynæs - bygget i glasfiber i 1960'erne og 1970'erne til sejlere, der ville sejle sikkert, uden at det behøvede at koste en bondegård.

Det lille værft i Lynæs nåede at bygge flere Lynæs Junior, Lynæs Senior samt lidt færre Lynæs 29 havkrydsere, inden værftet stoppede produktionen, fordi båden alligevel var blevet for kostbar at bygge.
Fakta
Fabrikat: Jagt-werft de Kloet, Kortenhoef, Holland.

Forhandler i Danmark: Ingen.

Pris standard: 550.000 kroner.

Antal køjepladser under dæk: Fire eller seks efter modelvalg.

Længde skrog: 7,85 meter.

Længde vandlinje: 6,85 meter.

Bredde: 2,95 meter.

Dybgang: 1,25 meter.

Ståhøjde i salon: 1,88 meter.

Højde over vandlinjen: 11 meter.

Vægt: 3400 kilo.

Ballast: 1400 kilo.

Storsejl: 11,80 kvadratmeter.

Jib: 11,50 kvadratmeter.

Genua: 11,17 kvadratmeter.

Lynæs-klubber

Det var hollænderne ikke sene til at benytte sig af. Hollandske Lynæs-bådejere dannede en såkaldt Midget Club (Midget blev det hollandske navn for Lynæs'en).

Men inden den klassiske danske Lynæs-jolle blev udflaget, havde de danske Lynæs-ejere dannet deres egen forening, der udvikler tip og ideer og fortsat lever i bedste velgående. I Holland gik en gruppe medlemmer af Midget-klubben sammen om at få finansieret og bygget Lynæs-jollen i nyt design i samarbejde med blandt andre det lille hollandske bådeværft Jachtwerf Gebr. de Kloet i Kortenhoef.

Den gamle Lynæs Senior blev i holland døbt om til Midget 20, men den bygges ikke længere. Det gør derimod de populære og søsikre sejlbåde Midget 26 og 31.

Et messe-hit

Den første Midget 26 kom til verden i 1981 og vist på bådmessen i Düsseldorf, hvor den vakte stor køberinteresse. Siden har værftet leveret mere end 125 Midget 26 til kvalitetsbevidste sejlere - herunder til Jan Hansen, Appenæs.

- Tidligere havde jeg en Lynæs Senior (Midget 20), men den blev efterhånden for lille. Jeg søgte derfor efter en brugt Midget 26 i Holland, men valgte så alligevel at købe en helt ny sejlbåd og udstyre den lige efter mit hovede.

- Båden koster i standardversion omkring 500.000 kroner. Som brugt kan den købes for omkring 350.000 kroner, fortæller Danmarks (endnu) eneste Midget 26-ejer.

Alt i udstyr

Jan Hansens store "myg" har kostet 750.000 kroner.

Til gengæld har den næsten alt tænkeligt ekstraudstyr lige fra kortplotter, høj søræling, oliefyr, to ekstra siddepladser på den kraftige søræling agter, klapmast, der kan lægges ned på 10 minutter, Andersen-spil, rullegenua, storsejl med Lazy-Jack (en vugge som sejlet glider ned i, så det ikke blafrer ved nedtagning), cockpitbetjente sejl, brus i toiletrum, køkken og cockpit, cockpitkaleche, komfur med gasovn, vhf-radio, fladskærms-farve-tv m.m.

Jan Hansen har fravalgt elektrisk ankerspil og selvstyrer.

- De to ting vil jeg selv sørge for, slutter han.

Min sidste båd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce