Stålstænger eller storstropper? Overvej hvad teltet skal bruges til.

Stort eller småt. Smalt eller dybt. Dagligstue eller pulterkammer.

Forteltet har mange anvendelsesmuligheder og mindst lige så mange funktioner.

Hvis man skal tro på vejrudsigten, er foråret lige om hjørnet. Og så bliver der for alvor mulighed for en hurtig campingtur. Men uanset vejret, så er forteltet det sted, hvor familien oftest samles for at spise, spille spil, læse eller bare lave ingenting.

Er du på udkig efter et nyt fortelt, byder markedet på et væld af muligheder. Nogle er til vintercamping, mens andre er beregnet til blot at give skygge om sommeren. Nogle modeller er nærmest på størrelse med små fritidshuse, men der findes også gode bud på fortelte, der kan klare lidt af det hele.

Den danske teltproducent Isabella anbefaler eksempelvis Commodore eller Commodore Concept som et godt bud på fortelte, der skal kunne det meste. Begge modeller er tre meter i dybden, og dermed er der masser af plads til hele familien.

Begge typer har mange åbnings- og udluftningsmuligheder samt myggenetsvinduer, der giver mulighed for ventilation på varme dage. Det kan være rart på en varm dansk sommerdag, men det er især en fordel, når man rejser sydpå.

Forteltets tag er lavet af polyester, og indersiden af taget er mønstret. Det giver dels et hyggeligt indemiljø, men samtidig gør det også, at de urenheder, som uvægerligt vil komme på ydersiden - bliver mindre synlige.

Ifølge Tommy Boisen, der er salgschef hos Isabella, er der ingen afgørende forskel på Commodore og Commodore Concept.

- Derfor skal man følge sit hjerte - og øjet, hvis valget står mellem et af de to fortelte, siger han.

Derimod kan det være en god ide at oveveje, hvilke stænger man vil have. For eksempel er letvægtsstellet Carbon X et oplagt valg, hvis man er til rejsecamping. Skal vognen derimod ligge fast, skal det samme helst gøre sig gældende for forteltet. Og derfor vil et sæt stålstænger ofte være et foretrække.

Under alle omstændigheder kan det altid betale sig at stramme teltet ordentligt op, når det pløkkes fast. Men ligger vogn og telt på en forårsplads, hvor man måske er ”hjemmefra” i flere dage, er det en god ide at investere i en stormsikring af forteltet. Det afhænger selvfølgelig af vind- og for den sags skyld læforholdene på den enkelte plads.

Isabellas version af en stormsikring består af en strop og en stor metalpløk, der er fæstnet ved hvert ben i teltet. De kan placeres indvendigt og ser dermed ikke så voldsomme ud.

Men markedet byder også på udvendige stropper, båndstrammere eller brede barduner. De fås i masser af versioner. Her bør man dog være opmærksom på, at remme spændt hen over teltet kan slide hårdt på teltdugen.

Omvendt er det selvfølgelig at foretrække i stedet for at komme ud til et forblæst telt, der er vredet rundt om vognen.

  • Bach-Laursen_Thomas_(2015)_014

    Af:

    Journalist, HD(A). Er skrivende på erhvervsredaktionen. Uddannet fra SDU i 2005 med praktik på Dagbladet Børsen. Har tidligere været på lokalredaktionen i Kerteminde, hvor også tovholderfunktionen på Kerteminde Ugeavis blev udfyldt over flere omgange. Senest da avisen blev relanceret i 2011. Siden blev der lavet nyheder til Fyens.dk og trukket i snorene bag tillægget Man:d, der i dag går under navnet Gear. Tjente de første lommepenge på en afløsertjans som avisbud. Gæt selv hvilket blad.