Turbulens i sigte på brugtbil-markedet

Nye regler - og nye muligheder for at blive flot kørende.

Turbulens i sigte på brugtbil-markedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye leasingregler vil give dønninger på brugtbilmarkedet og presse brugtbilpriserne. Men de giver også nye muligheder for bilkøberne

En mindre revolution er under opsejling på bilmarkedet. Der er for alvor kommet gang i såkaldt fleksleasing, der i grove træk betyder, at registreringsafgiften betales i rater månedsvis frem for på en gang. Derfor skal leasingselskabet kun binde penge i en bil uden afgifter, mens afgiften først beregnes, efter at leasingperioden er udløbet efter for eksempel tre år - hvis bilen da ikke sælges det sted i udlandet, hvor prisen er bedst.

Det vil smitte af på brugtbilsmarkedet inden for to-tre år, hvor de biler, der er købt med fuld afgift, kommer op mod biler, som forhandleren først betaler afgift af, den dag de sælges. Det vil give et generelt prisfald vurderer branchefolk.

Og de bilejere, som skal ud og sælge deres brugte, kan komme til at skrue ned for indbytningsprisen, vurderer Niels Grøftehauge, der er chefanalytiker hos Bilpriser.dk.

- Mange bilejere vil komme i klemme. De vil ikke kunne få så høje priser for deres brugte bil og vil risikere at stå med sorteper, fordi der er så mange fleksleasede biler på markedet, siger han.

Bytte-bilen på auktion

De nye regler kan også smitte af på vores måde at handle bil på, mener Preben Kjær, der er adm. direktør for Danmarks Automobilforhandler Forening (DAF).

- I dag er vi vant til, at forhandleren tager den brugte bil i bytte. Men fre0mover kan det være, vi skal vænne os til, at den skal sælges på auktion, fordi den ikke er interessant for ham, konstaterer Preben Kjær.

DAF mener, at reglerne forfordeler leasingselskaberne. Og formanden ønsker, at reglerne skal udvides, så folk, der vælger at købe deres bil på samme måde, udelukkende skal betale afgiften for den tid, de kører i bilen og altså ikke 180 procent fra dag ét.

- Det vil sidestille leasing og køb, og det vil vi arbejde for, siger Preben Kjær.

Ordningen giver dog også et mere fleksibelt bilmarked, hvor der kan handles efter udbud og efterspørgsel på tværs af landegrænserne.

Fleksleasing har været kendt i en årrække. Men først for godt et år siden blev der åbnet op for, at danske leasingselskaber kunne anvende dem. Mens der kun blev lavet godt 400 kontrakter i 1. kvartal af 2009, var tallet i sidste kvartal oppe på 7800. Og Skat vurderer, at det måske når 25.000-40.000 i år. De store leasingselskaber, som på den måde binder mindre kapital i hver bil og ikke risikerer tab ved salget, laver alle aftaler som fleksleasing, mens det også er blevet ekstra interessant at flekslease brugte biler i den mere dyre klasse. Især fordi den afgiftssats, man skal betale, trappes ned fra 1 procent til en halv procent efter bilen er tre år gammel.

Mere for leasing-pengene

Hos Nordania Leasing, der er et af landets største leasingfirmaer til virksomheder og private, forventer billeasingchef Kasper Mark Andersen, at de nye regler under visse omstændigheder vil kunne mærkes hos brugeren af de leasede biler, fordi ydelsen falder. Samtidig vil vi formentlig se mindre eftermonteret udstyr og mere fabriksmonteret, fordi registreringsafgiften ikke her vil slå så hårdt igennem. Han tror, at vi vil se, at bilfabrikker og importører i større omfang vil lave pakker med mere udstyr i bilerne.

Hos Semler Fleet, der leaser produkter som VW, Audi, Seat og Skoda, vil de nye 0regler umiddelbart ikke give direkte udslag på priser og modeller, oplyser salgschef Henrik Bæk. Til gengæld spredes aktiviteterne.

- Vi er nu i højere grad være sikre på at få den rigtige salgspris, og med den sikkerhed vil vi nu i større omfang gå ud og tilbyde leasing til private, siger Henrik Bæk, der ikke vil afvise, at der kommer flere kampagnetilbud, som dem, der i øjeblikket kører på privatleasing af Audi A3.

Turbulens i sigte på brugtbil-markedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce