Til august kommer hele samlingen fra det lukkede Aalholm Automobilmuseum under hammeren.
Måske kan man gøre et godt bilkøb til sommer, hvis man holder af gamle klassiske bilmodeller med danske historier.

Godt fem år efter lukningen er Aalholm Automobilmuseum, der engang var blandt Europas største, for alvor ved at nå vejs ende. Søndag den 12. august sælges over 175 af museets biler på en stor auktion ved Aalholm Gods på Lolland.

Boet efter afdøde godsejer Stig Husted-Andersen har allieret sig med det internationale auktionshus RM Auctions, som har fået opgaven med at stå for auktionen.

RM Auctions har base i London og er verdens største auktionshus for automobilsamlinger, og det har tidligere stået for auktioner over blandt andre Formel 1-direktør Bernie Ecclestones private samling.

- Aalholm-samlingen er velkendt af bilsamlere over hele Europa. Den består af en lang række modeller og perioder og byder nu på mange ejerskabsmuligheder. Med så mange eksemplarer, der kommer på markedet for første gang, efter at have været udstillet på museum i årtier, får samlerne en helt enestående mulighed for at blive indehavere af et vigtigt stykke danmarkshistorie, siger Annette Abaci, specialist fra RM Europa og direktør for virksomhedens afdeling i Tyskland.

101-årig Rolls

Blandt de biler, der kommer på auktion, er en Rolls Royce 40/ 50 hp Silver Ghost Roi des Belges Tourer fra 1911, som var den første bil i samlingen.

Men også en Bugatti 57C Stelvio Drophead Coupe fra Gangloff fra 1938, der har været en del af Aalholmsamlingen siden 1965, og en Bugatti Type 40A Tourer fra 1931, som der kun er 32 eksemplarer af i hele verden, er med.

Ud over de mange biler kommer også en kopi af Wrigt-brødrenes flyvemaskine fra 1903, en togvogn fra 1890’erne og et legetøjssæt fra Märklin i 1920’erne under hammeren.

Usikkerhed om stand

Den store buede udstillingshal på 2000 kvm. som Aalholm Automobilmuseum brugte til at udstille majoriteten af bilerne i, er allerede blevet revet ned i vinter.

Der hersker også nogen usikkerhed om bilernes stand. Bobestyrer Uffe Baller siger til Lollands Falsters Folketidende, at er bilerne i dag er i ”stærkt varierende stand”.

Museet på Lolland, som i 1964 blev oprettet af baron J. O. Raben-Levetzau, måtte lukke i 2007 på grund af vandskade og dårlig økonomi. Året efter døde Aalholms ejer, Stig Husted-Andersen, der overtog godset fra familien Raben-Levetzau i 1995, og museet er derfor aldrig genåbnet.

Udstillingsbygningen blev revet ned i den forgangne vinter, og det er boet efter Stig Husted-Andersen, der nu sætter de mange ædle biler på auktion.

Det koster 185 kr. at overvære auktionen og 300 kr. hvis man vil byde.

Auktionen ventes at vare syv-otte timer, og der er mulighed for at besigtige auktionsgenstandene dagen før mellem kl. 10 og 16, fremgår det.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Auktion: Veteranbiler solgt for 74 mio. kr.

Auktion: Veteranbiler solgt for 74 mio. kr.

4
Drømmen om en Rolls Royce: Museumsbiler sælges på auktion

Drømmen om en Rolls Royce: Museumsbiler sælges på auktion

6
Olsen Bandens bil tæt på at dø

Olsen Bandens bil tæt på at dø