Mange overser mulighederne i en fartpilot

Der ligger en skjult pengemaskine i din bil. Rigtig mange biler i den stadigt mere populære miniklasse kan nu fås med fartpilot som standard- eller ekstraudstyr.

Og her er penge at spare, hvis du bruger den rigtigt. Ikke alene kan du spare på diesel- eller benzindråberne, der er også større chance for at holde speederfoden i ro, hvis du skulle ryge ind i en af politiets nye fotovogne.

Selv om der ikke er lavet undersøgelser, tyder meget nemlig på, at alt for få bruger de muligheder, der er i fartpiloten. Det er udstyr, som er mere gængs i mellemklassen og ofte standard i firmabilsklassen.

-Det er mit indtryk, at mange ikke bruger fartpiloten. Det er lidt det samme som, at mange måske godt ved, hvordan de skal køre brændstoføkonomisk, men ikke gør det i praksis, lyder det fra Søren Holten Jacobsen, der er chefinstruktør på FDM-Sjællandsringen.

Han kender ikke årsagen, men det handler i mange tilfælde om vane. Søren Holten har en række råd til, hvordan du kan bruge fartpiloten bedst. På almindelig landevej er kunsten at holde bilen på de lovpligtige 80 km/t. i det højeste gear og sætte fartpiloten til. Her kan hentes fem-ti pct. på brændstoffet.

På motorvej er der meget at spare ved at gå fra 130 km/t. til 110 km/t., fordi luftmodstanden er stor ved høje hastigheder. Faktisk hele 20 pct. Så hvis du kan leve med at ligge konstant på 110 km/t., er der noget at tjene.

Du kan også hente noget ved at ligge konstant på 100 km/t. i inderste spor ved fartgrænser på 110 km/t. Søren Holten peger dog på, at der er tale om motorvej, hvor du lovmæssigt heller ikke må være til fare i trafikken. Så de nævnte tal er anbefalede mindsteværdier i godt vejr.

Først og fremmest gælder det om at være opmærksom og følge trafikken. Men det er nemmere at ligge konstant på 110 km/t. frem for på 130 km/t. Der vil dog ofte være langsommere køretøjer som lastbiler i det inderste spor.

Bakker kan give udfordringer for fartpiloten, uanset om vi er på landevej eller motorvej, og her kan besparelsen gå tabt, hvis ikke man tænker sig om.

-Fartpiloten er bedst, når den bruges på flade strækninger. Lad bare fartpiloten være slået til op ad lange bakker, men det kan være en fordel at slå den fra lige før stejle bakketoppe, siger Søren Holten.

Generelt kan du dog spare på dråberne uden de store anstrengelser, men med få enkle råd. Det mest basale lyder på at komme op i fart og i det højeste gear rimelig hurtigt. For eksempel, når du kører på accelerationsbanen til motorvejen. Her lyder rådet fra Søren Holten på at accelerere med speederen halvt nede for at ramme det rigtige niveau.

Kan være søvndyssende

Fartpiloter har også en bagside.

- Hvis du kører lange stræk, er der risiko for, at fartpiloten virker direkte søvndyssende, advarer instruktøren.

Derfor er det ikke nødvendigvis en fordel at bruge teknologien på lange, lige stræk - i timevis. I Danmark, hvor vi stort set har mere begrænsede afstande, hersker dog ideelle forhold. De nye typer adaptive fartpiloter, som selv lægger afstand og følger hastigheden til den forankørende - nogle helt ned til køkørsel - er mere sikre.

Læs mere næste side

Mere om emnet

Se alle
1
Priserne svinger på fartpiloter Mens nogle mærker i miniklassen har fartpilot som standard, er det ekstraudstyr på andre

Priserne svinger på fartpiloter Mens nogle mærker i miniklassen har fartpilot som standard, er det ekstraudstyr på andre

Brug fartpiloten

46
Bøderisiko: Bilister bakker op om fotovogne

Bøderisiko: Bilister bakker op om fotovogne