Sejlsport er ikke en rigmandssport. Det beviser Kent Andersen, der for tre år siden købte en 40-årig Maxi 77 til 25.000 kroner sammen med to andre. Vi mødte ham på en sejltur i Ballen på Samsø.

Golf og tennis kæmper med det. Sejlsport gør det også. Det beskyldes for at være en rigmandssport.

Men den 41-årige maskinarbejder fra Odense, Kent Nielsen, er en helt almindelig lønmodtager, der sejler for ganske få penge. Jeg møder ham, da jeg med en ven er sejlet til Ballen i min Drabant 24 for at høre musik på Samsø-festivalen. Lige ved siden af os ligger Kent Nielsen i sin hvide, lidt falmede Maxi 77, der er en af havnens mindste sejlbåde. Der ligger syv både uden på Kent Nielsens båd, men han tager det fint, når sejlerne tramper på dækket ind mod land. Bekymringerne er nemlig små, når man kun har givet 25.000 kroner for båden og endda har fået sin storebror, Kim Andersen, og en ven, Flemming Hansen, til at dele beløbet med.

- Det koster os kun 300 kroner om måneden at drive båden til at betale af på havneindskud på 36.000 kroner i Faldsled Havn og havneleje på 2000 kroner årligt, bundmaling og en kaskoforsikring på 2200 kroner, mere er der ikke, siger en storsmilende Kent Andersen, der byder på en dåsebajer, som der er mange af om bord under cockpittet, hvor der før var indenbordsmotor.

Der er også øl i en spand for at blive afkølet, finder jeg ud af, som dagene går. Kent Nielsen er på drengetur, og dagene forinden sejlede han med en veninde.

Kvinder kan lide at sejle

- Kvinder kan virkelig godt lide at sejle, hvis det er godt vejr, inderskyder han smilende:

- Jeg samlede hende op i Middelfart, og så besøgte vi et par havne i Jylland, siger Kent Nielsen, der er single og har Jacob på otte år og en bonussøn, Peter på 14 år.

Og de to drenge sejlede han rundt med i dagene efter, hvor turen blandt andet gik til Tunø. Fynboen har kun sejlet i 14 år og kun i tre år har han selv stået ved roret, så der har været meget at lære, og det er også sket, kan vi senere se, da han sætter sejl, og Maxi 77'eren har været god til det.

- Det er en god begynderbåd. Den er stabil og sikker at sejle og med et dybt og stort cockpit, men den er ikke så hurtig i forhold til andre både, når det blæser. På kryds i 10 m/sek sejler jeg kun 4,5 knob, og min gennemsnitsfart de seneste år er kun på 3,5 knob viser et program på min iPad, siger Kent Andersen, der forsøger at dreje rundt på et af spillene i cockpittet.

Vedligeholdelse til næste år

Et spil, der skal bruges til at justere sejlene med, men det er gået død efter 40 år og ligner noget der skal smides ud.

- Spillene skal jeg have skilt ad og fikset, så de drejer bedre rundt. Jeg skal også have slebet træværket indvendigt og givet det noget lak. Det trænger. Lejerne i masten skal også skiftes, så de ikke larmer, når jeg hiver sejlene op. Det må blive næste år, jeg er jo lidt alene om det. De to andre, jeg har båden sammen med, ser ikke båden så tit og sejler ikke meget i den, siger Kent Andersen, der selv sejler en til to gange om ugen med vennerne, selvom der er en pæn afstand fra Skibhuskvarteret i Odense og ned til Faldsled Havn. De to andre, der ejer båden, er da også med mindst en gang om året i juni.

- Vi har en årlig weekend. I år sejlede vi til Lyø, Dyvig og tilbage igen. Vi hyggede os med sejladsen, og da vi kom i havn, fik vi rødvin og grillede. Og vi kan sagtens være i båden, da der er fem køjepladser og ståhøjde på 1,80 meter lige ved spritkomfuret, siger Kent Andersen, der også tit sejler alene.

Elsker singlehand-sejlads

- Jeg elsker at sejle alene, det her koncept, hvor det er så billigt at have en båd, gør det endnu sjovere. Når jeg sejler alene, bruger jeg tit min selvstyrer, der fulgte med, da vi købte båden, så kan jeg gå på dæk, når jeg skal skifte sejl, uden båden går op i vinden.

Det er selvfølgelig udfordrende, når man sejler ind og ud af havnen alene, men nu har jeg lært at gøre sejl, fendere og fortøjning klar, siger Kent Andersen om Maxi 77'eren, der blev vist frem første gang i Danmark i 1972 i Forum i København. Siden er der solgt 3900 Maxi 77'ere, hvilket er tæt på verdensrekord for familiesejlbåde.

Da den kom frem havde den et utraditionelt hævet dæk, der gav god plads i kahytten med fem voksenkøjer og mange stuverum. Riggen var med et forbavsende lille storsejl og en kæmpestor genua.

Ovenikøbet havde mast og bom chokerende sort eloxering, hvor den tids aluminiumsmaster normalt havde gul eloxering for at ligne træmaster.

Sejler fra Maxi 77'eren

Da vi følges fra Ballen mod Korshavn på Nordfyn, larmer lejerne ganske rigtigt på Maxi 77'eren. Vi sejler en anelse stærkere i Drabant 24'eren, der har et større storsejl, men en langt mindre fok. Da vi sætter spileren, sejler vi fra Kent Andersen, der endnu ikke er kommet til det punkt endnu, men det vil han lære næste år.

Vi bliver dog næsten indhentet før Korshavn, da Kent Andersen havde tændt den store otte hk påhængsmotor, så farten steg til fem knob.

-Det går langsomt i de små både, men sejlglæden er stor, siger Odense-sejleren.