Sandt guf for Jaguarelskere

Sir Wllliam Lyons foran sin residens og en Jaguar E-type.

Sandt guf for Jaguarelskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For bilentusiaster, og specielt for folk med hang til Jaguar-biler, betyder det sjældent noget, hvis man skal rejse et par timer for at komme tæt på "vidunderet".

Derfor vil adskillige fynboer fra og med søndag og året ud sætte kursen mod Sommers Automobil Museum, der er beliggende på Nærum Hovedgade 3 i Nærum nord for København.

Her starter søndag en særudstilling om grundlæggeren af Jaguar, Sir William Lyons, og hans utallige frembringelser fra den spæde start i 1922 og til hans fratræden i 1972.

Udstillingen, der vises året ud, vil i løbet af perioden omfatte tre specialudstillinger med eget tema.

Det første er den periode, hvor Lyons havde Bentley og Alvis som sine idealer. Det andet er den periode, hvor Lyons udviklede Jaguars særlige identitet og designmæssige profil, og hvor mærket for alvor kom på verdenskortet.

Tredje tema er Mark II-modellen, der fejrer sit 50-års jubilæum i år.

William Lyons, der blev adlet i 1956, startede sin virksomhed i 1922. Det skete i samarbejde med William Walmsley. Begge var motorcykelentusiaster, så deres første virksomhed fik navnet Swallow Sidecar Company.

Under firmanavnet SS1 sendte parret deres første bil på gaden i 1931.

Tre år senere forlod Walmsley virksomheden, som samtidig skiftede navn til SS Cars Ltd, og i 1935 kom den første model af Jaguar i handelen.

På grund af det noget kontroversielle navnemæssige sammenfald med en vis tysk organisation, der var meget fremherskende under Anden Verdenskrig, besluttede Lyons straks efter krigens afslutning, at firmanavnet skulle ændres endnu en gang. Nu kom det til at hedde Jaguar, og sådan fortsatte det som selvstændig virksomhed indtil 1972, hvor British Leyland opkøbte
Jaguar og Lyons trådte tilbage.

Sir William Lyons, der døde i 1985 knap 84 år gammel, betragtes med rette som en af automobilbranchens helt store pionerer, og han er blandt andet berømt for sætningen: "The car is the closest thing we will ever create to something that is alive."

Udstillingen i Nærum har åbent alle søndage klokken 14.00-17.00 samt onsdage 17.00-20,00, dog ikke på helligdage.
Jaguar XJ6 har i år 50 års fødselsdag. I 1968 blev modellen, der ses her, kåret som
Jaguar XJ6 har i år 50 års fødselsdag. I 1968 blev modellen, der ses her, kåret som "Car of the Year."
Foto: Ford/Wieck

Sandt guf for Jaguarelskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce