Drømmebil. Allan Hyllegaard har drømt om at eje en amerikanerbil, siden han var dreng. For otte år siden fik han mulighed for at realisere drømmen og købte en Buick Wildcat fra 1965, som han har kælet for siden

Ud af højtalerne i garagen klinger countrytoner, og de sætter sammen med gamle reklameskilte fra USA på væggene stemningen for Allan Hyllegaards store passion for den amerikanske livsstil. Hovedrollen spilles af en vinrød Buick Wildcat fra 1965, som har hæderspladen midt på gulvet i garagen, som kan varmes op, så temperaturen aldrig kommer under 16 grader.

Allan Hyllegaard købte bilen i august 2008 gennem en mand på Sjælland, som selv havde fået bilen hjem fra Idaho i USA et par måneder forinden.

- Den var indregistreret og nysynet, da jeg købte den for 200.000 kroner. Udadtil var den også i rigtig god stand, men da jeg begyndte at pille ved den, var det nærmest kun spartelmasse, som holdt den sammen. Men det er meget normalt med amerikanerbiler, for amerikanerne er rigtig gode til spartelmasse, fortæller Allan Hyllegaard, som bor i Kogsbølle ved Nyborg.

En dyr vinter

Den første vinter brugte han på at totalrenovere bilen, så den blev skilt fuldstændig ad og karosseriet sendt til maler.

- Jeg ville gerne have lakken til at stå flot så som muligt i den helt rigtige, originale vinrøde farve, så jeg ofrede 35.000 kroner alene på omlakeringen, som foregik i januar, mens jeg var på ferie, fortæller Allan Hyllegaard.

Omlakering alene kunne dog ikke gøre det, for der var andre ting, som skulle skiftes, så inden Allan Hyllegaard var igennem den første vinter havde han brugt 50.000 kroner på bilen.

Allan Hyllegaard er ikke selv mekaniker, men han er uddannet pladesmed, så rust- og pladearbejde har han et godt tag på.

- Motorer og strøm er ikke min helt store spidskompetence, men jeg er medlem af Buick-klubben i Danmark, som har et rigtigt godt forum på nettet, hvor man kan hjælpe hinanden og spørge om de ting, man måske ikke selv ved så meget om. På den måde lærer jeg lidt henad vejen, forklarer Allan Hylle-gaard.

Fællesskabet er en stor del

Han er også medlem af en anden amerikanerbilklub - Island Cruisers, som er lokalt forankret med klublokaler i Ullerslev.

- Her mødes vi hver 14. dag i klubhuset, og hvis vejret er til det, kører vi også på ture sammen et par gange om måneden, siger Allan Hyllegaard.

Også i den lokale klub er der hjælp at hente, hvis man har problemer med sin bil.

- Sammenholdet er fedt, både i klubben og når vi er på træf med andre klubber, for der er aldrig en bil, som strander et sted, når den er gået i stykker. Vi samler hinanden op, hvis noget går galt. Så kan bilen altid blive hentet af autohjælpen og kørt hjem senere, siger Allan Hyllegaard.

Klubmedlemmerne hjælper også hinanden med gode råd eller ligefrem reparation af bilerne.

- Det kan godt være svært, hvis man ikke lige er mekaniker, men typisk er der en, som er god til rust, mens en anden kan noget med motorer og en tredje har styr på alt med strøm, fortæller han.

En rigtig vildkat

Når Allan Hyllegaard valgte en Buick Wildcat fra 1965, hænger det sammen med det gode ry, Buick har.

- Det er noget af det største inden for amerikanerbiler, hvis man lige ser bort fra Cadillac. Og samtidig er der ikke mange i Danmark, som har den samme model i den årgang, så den er også lidt sjælden, siger Allan Hylle- gaard.

Han er så glad for sin bil, at han endda har fået lavet en tatovering på overarmen med logoet.

- Folk spørger indimellem, hvad jeg så vil gøre, hvis jeg er nødt til at skifte bilen ud. Svaret er let, for så får jeg bare en tatovering til, smiler han.

Allan Hyllegaard har endda et lille motto, som han ikke er bange for at slynge ud.

- Livet er for kort til Ford. Rigtige mænd kører Buick.

For Allan Hyllegaard er det helt klart amerikanerbilerne, som trækker i forhold til hobbyen, men han deler interessen for den amerikanske livsstil med sin kone. Dog holder de tilbehøret og grejet ude af selve privatboligen, så hjemmet er helt normalt indrettet.

- Hun har ikke sin egen amerikanerbil, men elsker at køre på tur og tager selvfølgelig også med på træf. En af de ting, hun synes er sjovt ved livsstilen, er de kjoler fra 50'erne, som tøserne tager på, når vi har en god anledning, siger han.

Svært at gemme sig

Hvis Allan Hyllegaard skal på træf sammen med fruen og de andre amerikanerbilentusiaster, har han altid sin campingvogn spændt efter bilen.

- Jeg har selv malet den i samme nuance som bilen, for den behøver ikke stå i en helt så flot lak. Det er bare pænere, når campingvogn og bil passer sammen, siger Allan Hyllegaard.

Uanset om han har campingvognen med eller ej, så er han dog sikker på at blive lagt mærke til på landevejen.

- Det er en af de ting, man lige skal vænne sig til, når man anskaffer sig en amerikanerbil. Rigtig mange mennesker bremser op hilser på landevejen. Og når man holder et sted, er der altid nogen, der stopper op og vil vide mere om bilen, men det synes jeg bare er sjovt og hyggeligt, siger Allan Hyllegaard.

Henover sommeren tager Allan Hyllegaard og fruen også tit en impulsiv picnictur til stranden eller bare til en af kystbyerne.

- Nogle gange kører vi til Kerteminde og får en softice. Andre gange til stranden med picnic-udstyr, kaffe og kage. Men vi sms'er som regel lige med andre fra klubben en times tid inden afgang for at høre, om der er nogen, som vil med. Derfor er det egentlig sjældent, vi kører helt alene, fortæller han.

Hyggekørsel

På landevejen kører Allan Hyllegaard som regel ikke mere end 50-60 km i timen, for det er ikke farten, som trækker.

- Så når vi er mange biler på tur sammen og kører i kolonne efter hinanden, kan enkelte bilister godt blive lidt irriterede. Men det fleste tager det nu pænt, siger han.

Selv om bilen er mere end 50 år gammel, får Allan Hyllegaard aldrig problemer med varmen om sommeren.

- Den er født med aircondition, og det er en af de ting på bilen, som rent faktisk stadig virker. Den køler så meget, at der sætter sig iskrystaller ved luftindtaget på instrumentbordet. Det synes jeg er imponerende, når man tænker på bilens alder, siger han.

Måske får han og fruen netop brug for aircondition i denne weekend, hvor de sammen med en masse andre amerikanerbiler er på træf i Langeskov.

  • Af:

  • Tøttrup_Laila_(2015)_017

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes weekendredaktion. Her arbejder jeg primært med stofområderne design, bolig, mad, have og livsstil. Ind imellem laver jeg også rejsereportager. Tidligere har jeg været freelancer for flere ugeblade og magasiner - blandt andre Hjemmet, Familiejournalen, Ude & Hjemme, Samvirke og Børn & Unge. Jeg har også været ansat på DR/Radio Fyn. Privat bor jeg i Kragsbjergkvarteret i Odense med min mand, der er ingeniør på Lindø Steel og mine tre børn.