Rigtig brug af tågelygter


Rigtig brug af tågelygter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LYS: Sådan anvender du tågeforlygter og tågebaglygter på en korrekt måde

Grunden til, at mange er usikre på den rigtige brug af tågelygterne er, at den øgede mængde af standard installeret udstyr i nyere biler har medført at mange bilister har fået tåge-forlygter til deres disposition.

Desværre har ikke alle undersøgt, hvornår man må og bør bruge dem.

En trafikant har for eksempel skrevet:

- Jeg oplever dagligt adskillige bilister i fuld sigtbarhed på oplyst vej med fuldt blus på både nærlys og tågelygter. Alle forsøg på at kommunikere ved at blinke med tågebaglygten ignoreres. Jeg skal ikke lege selvbestaltet politimand, og jeg har opgivet at gøre opmærksom på at de rent faktisk generer andre bilister en hel del ved deres lygteføring.

Det siger færdselsloven

Reglerne for brug af tågelygter er ifølge Rigspolitiet: Tågelygter (for- og baglygter) må kun anvendes i tåge og under kraftig nedbør og kan i så fald anvendes i stedet for de foreskrevne lygter (færdselslovens § 33, stk. 5). Det fremgår endvidere af færdselslovens § 33a, stk. 1, at ved kørsel uden for lygtetændingstiden skal nærlys (kort lys) anvendes på motordrevne køretøjer. I stedet for nærlys kan anvendes tågeforlygter eller særligt kørelys. Tågelygter (for- og baglygter) må altså som udgangspunkt kun må anvendes i tåge og under kraftig nedbør. Tågeforlygter kan i tåge og under kraftig nedbør anvendes enten sammen med eller i stedet for de foreskrevne lygter. Tågebaglygter må kun kunne tændes når fjernlys-, nærlys- eller tågeforlygter eller en kombination af disse er tændt. Tågeforlygter kan endvidere anvendes uden for lygtetændingstiden som kørelys i stedet for nærlys og ikke sammen med nærlys eller særligt kørelys. Tågelygter er altså til brug i de mere ekstreme vejrsituationer som tåge og kraftig nedbør og bør anvendes med stor omtanke, da det stærke lys kan være til gene for andre trafikanter. Ikke-korrekt lygteføring kan medføre bødestraf.

Rigtig brug af tågelygter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce